Brownie z burakami

Wiem jak kochacie fit słodycze, wiem również że przepadacie za czekoladą. Dziś  dla Was przepis ekstremalny. Przepis niezwykle prosty i smaczny.  Brownie z buraków na mące kokosowej. Buraki niesamowicie nawilżają całe ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają się w ustach. Jeżeli lubisz mocno słodki smak już teraz polecam Ci dodać więcej cukru. Jeżeli teraz jesteś nie pewny co do buraków gwarantuję Ci, że nie są mocno wyczuwalne w cieście – zdecydowanie smakiem dominuje czekolada i kokos. Dalej się boisz? Nie rezygnuj! Wypróbuj ten przepis i zastąp warzywo np. dwoma bananami lub startymi jabłkami. Nie masz mąki kokosowej? Zrób ją sam miksując na pył wiórki koksowe. Teraz już nie masz wymówek!

 

Ilość porcji17 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 4 małe ugotowane buraki
 3 jaja
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli morskiej
 ¼ szklanki kakao
 4 łyżki cukru trzcinowego
 ½ szklanki mąki kokoswej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżki rodzynek
 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
 1 cukier puder do posypania

1

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

3

Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.

4

Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Wartości odżywcze

17 porcji

Serving size

Składniki

 4 małe ugotowane buraki
 3 jaja
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli morskiej
 ¼ szklanki kakao
 4 łyżki cukru trzcinowego
 ½ szklanki mąki kokoswej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżki rodzynek
 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
 1 cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

3

Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.

4

Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Notes

Brownie z burakami

 

(Wyświetlono 20 895 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)