Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go spróbować! Chlebek jest pyszny.  Ja zrobiłam zdrowszą wersję z mąki żytniej z otrębami. Podczas imprezy znikł ekspresowo jako dodatek do tatara.
Nie wymaga wielu składników tylko mąka, woda i drożdże. Można dodać do niego różne dodatki, np. oliwki, suszone pomidory.
Chlebek nie jest za duży, ma pyszną, grubą chrupiącą skórkę. Przepis cytuje za autorem.

** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów…) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych

*** pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 400 g (3 szklanki) mąki*
 1 łyżeczka soli
 ¾ łyżeczka suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
 świeżo zmielony czarny pieprz
 200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
 300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
 otręby lub mąka do obsypania chleba* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)

Składniki
1

Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. - ja użyłam zwykłego garnka w pełni metalowego.

2

Chleb można upiec z dodatkiem sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza 🙂 W miejsce sera do chleba można dodać np. posiekanych suszonych pomidorów lub oliwek. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. anchois i pieprz syczuański (na zdjęciu). Dodatków może być w sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów.

3

Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy ser i dajemy mniej drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych).

Przygotowanie
4

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).

5

Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.

6

Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.

7

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.

8

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).

9

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Składniki

 400 g (3 szklanki) mąki*
 1 łyżeczka soli
 ¾ łyżeczka suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
 świeżo zmielony czarny pieprz
 200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
 300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
 otręby lub mąka do obsypania chleba* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)

Przygotowanie

Składniki
1

Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. - ja użyłam zwykłego garnka w pełni metalowego.

2

Chleb można upiec z dodatkiem sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza 🙂 W miejsce sera do chleba można dodać np. posiekanych suszonych pomidorów lub oliwek. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. anchois i pieprz syczuański (na zdjęciu). Dodatków może być w sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów.

3

Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy ser i dajemy mniej drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych).

Przygotowanie
4

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).

5

Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.

6

Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.

7

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.

8

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).

9

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Chleb z grubą i chrupiącą skórką
(Wyświetlono 83 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *