Wilgotne ciasto bananowe ?

Petarda! Tak! Ten przepis jest świetny! Nie dość że szybki w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. Dawno ciasto nie smakowało mi tak bardzo. Wyjadaliśmy je jeszcze ciepłe z blaszki. Sesja zdjęciowa trwała dosłownie 5 minut – ten zapach nie pozwalał pracować. On prowokował do konsumpcji. Najśmieszniejsze jest to że takie przepisy powstają u mnie spontanicznie, z resztek. Przed każdym dłuższym wyjazdem robię generalne czyszczenie lodówek tak aby nic się nie zmarnowało. Tym razem miałam mnóstwo bananów i jogurty – mrożenie ich do koktajli jest rozwiązaniem ale nie w przypadku zamrażarki pełnej tego produktu. Nie lubię skomplikowanych receptur dlatego zazwyczaj moje przepisy bazują na mieszaniu składników mokrych z suchymi. Odpowiednie proporcje sprawiają, że efekt zawsze jest  udany.

Kochani moi oczywiście jeżeli wykonacie przepis będzie mi niezmiernie miło jeżeli dacie znać czy Wam smakowało 🙂

Ps. osoby które nie śledzą mnie na instagramie zachęcam do oglądania na bieżąco – większość przepisów przygotowuję na moim stories – będziecie wiedzieć co na blogu się pichci 🙂

Ilość porcji11 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 2 jajka
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki jogurtu naturalnego
 4 banany (dojrzałe)
 ½ szklanki mąki pszennej
 ½ szklanki mąki żytnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżki kakao
 1 szczypta soli
 1 łyżka ciepłej wody
 100 g gorzkiej czekolady
 3 łyżki siemienia lnianego

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.

3

W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4

Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.

6

Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
7

zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru

8

mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową

9

ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir

10

słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.

Wartości odżywcze

Porcji 11

Składniki

 2 jajka
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki jogurtu naturalnego
 4 banany (dojrzałe)
 ½ szklanki mąki pszennej
 ½ szklanki mąki żytnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżki kakao
 1 szczypta soli
 1 łyżka ciepłej wody
 100 g gorzkiej czekolady
 3 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.

3

W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4

Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.

6

Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
7

zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru

8

mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową

9

ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir

10

słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.

Wilgotne ciasto bananowe ?

(Wyświetlono 24 809 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

89 komentarzy

  1. Kamila 5 kwietnia 2020 o 16:42

    Petarda to mało powiedziane! Ciasto jest niesamowite! Dodałam do środka pokrojone banany oraz czekoladę. Gdyby ktoś chciał zrobić bez jajek to tez polecam. Ja zapomniałam dodać a i tak wyszło genialne!

    Odpowiedz
  2. Ola 6 lutego 2020 o 09:51

    Zrobione. Przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:51

      dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  3. Anita 10 lipca 2019 o 21:10

    Tak Pani Kingo, to ciasto to PETARDA 🙂 eksplozja smaków, pyszne. Jestem zachwycona Pani przepisami 🙂

    Odpowiedz
  4. Monika 27 czerwca 2019 o 15:11

    Wyszło super, mocno czekoladowe i wilgotne no i przepyszne . Bardzo proste ! Polecam

    Odpowiedz
  5. Kamila 11 lutego 2019 o 16:39

    Pani Kingo a czy ciasto wyszłoby z mąką kolosową? Zakupiłam i wypróbowuje ją w różnych wypiekach:-). Ciasto już raz robiłam i zdecydowanie polecam, bardzo smaczne:-).

    Odpowiedz
  6. Ania 2 lutego 2019 o 11:29

    Pani Kingo, uwielbiam Pani przepisy. Są proste, szybkie, zdrowe a przede wszystkim smaczne. Ciasto wyszło idealnie. Dodałam od siebie orzeszki ziemne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:30

      aaaa cudownie nawet nie ma PAni pojęcia ile radości dają mi takie słowa 🙂

      Odpowiedz
  7. Monika 28 listopada 2018 o 14:47

    Czy można dorzucić mrożone maliny? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:09

      oczywiście

      Odpowiedz
  8. Sylwia 10 listopada 2018 o 21:50

    Kingo, właśnie wyjęłam z piekarnika i prezentuje się smakowicie? dziękuję za Twoje przepisy???

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:28

      cudownie 🙂
      oczywiście polecam się na przyszłość 🙂
      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  9. Kikaka 25 października 2018 o 21:50

    Witaj Kingo.
    Czy można zamiast proszku do pieczenia dodać po prostu więcej sody i ile? Dziękuję za świetny przepis.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:39

      tak – 1 łyżeczkę

      Odpowiedz
      1. Gosia 3 maja 2019 o 19:07

        Czy siemie lniane jest Tu konieczne? Czy da sie czyms zastapic?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 22:19

          można pominąć lub dodać orzechy

          Odpowiedz
      2. Ewa 9 maja 2020 o 17:17

        Bajka!!!
        Próbowałam już wielu przepisów na wilgotne ciasta i zawsze coś było nie tak. Tym razem jest perfekcyjnie. A przy okazji można wykorzystać to co zalega w lodówce <3

        Odpowiedz
  10. Andzia 18 października 2018 o 14:33

    Wyszło bardzo wilgotne (prawie mokre w środku ) domyślam się, ze za mało mąki dałam ? myślisz , ze mogę je zjeść ??

    Odpowiedz
  11. Paulina 13 września 2018 o 22:27

    Kinga! Faktycznie zapach prowokuje do konsumpcji, unosił się w całym mieszkaniu! Dodałam posiekane orzechy i cynamon – wyszło obłędnie! Twoje przepisy są rewelacyjne! 🙂

    Odpowiedz
  12. Magdalena 24 kwietnia 2018 o 12:18

    Zrobiłam i ja, wersja bez czekolady bo nie mogę ☹️ Zamiast jogurtu mleko kokosowe z sokiem z cytryny, trochę mi siadło ale i tak jest PYSZNE!!! Z pewnością nie raz powtórzę ? Pozdrawiam Pani Kingo ?
    P.S. Kibicowałam Pani w MasterChefie i od tego czasu zaglądam na Pani bloga, robiłam nie jedno ciasto według Pani przepisu ?

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:50

      ale mi miło 🙂 dziękuję bardzo za tak przyjemne słowa 🙂

      Odpowiedz
  13. Hanna 3 marca 2018 o 10:54

    Zrobione! Co prawda z połowy porcji, a olej zastąpiłam jogurtem greckim. Wiem, jak szybko się kończą Twoje ciasta, więc profilaktycznie zrobiłam wersję, którą ewentualnie można zjeść na raz 😀 zjedzone z mamą, na dwa razy. Cudowne

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 18:58

      Takie wiadomości lubię najbardziej. Haniu jak zwykle polecam się na przyszłość.

      Odpowiedz
  14. Asia 23 lutego 2018 o 19:24

    Witam serdecznie,

    Chciałabym wypróbować Pani przepis:)

    Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej (jeśli tak, to czy w tej samej ilości, jak w przepisie, czyli 1 szklanka). Banany średniej wielkości? Składniki powinny mieć temp. pokojową? Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 08:30

      Tak można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej w takiej samej proporcji jak podane w przepisie. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

      Odpowiedz
  15. Olga 21 lutego 2018 o 11:17

    Kingo od jakiegos czasu probuje Twoich przepisów i sa świetne. Ciasto robilam i pycha jednak moje dziecie ma alergie czy jak zastapie kakao karobem bedzie ok? A jogurt np śmietanką kokosowa ?? Z gory dziękuję za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  16. Marta 15 lutego 2018 o 16:10

    Uwielbiam Cię Kingo Paruzel! Po nieudanej próbie z ciastem marchewkowym, postanowiłam się nie poddawać i upiekłam to cudo bananowe. BOMBA! Mój trzylatek i 10-cio miesięczniak są zachwyceni. Wcięli po dużym kawałku. Dzięki za te przepisy, które wprowadzają do zdrowej diety nieco słodyczy i tę kropkę nad „i” po obiedzie lub do kawy. Bycie na diecie wcale nie musi być męką. Dzięki!

    Odpowiedz
  17. Ada 7 lutego 2018 o 16:53

    Witam! a czym zastąpić cukier? można posłodzić jakoś daktylami albo czymś innym? (nie ksylitolem ani słodzikiem)?pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 8 lutego 2018 o 15:48

      oczywiście – można daktylami, cukrem kokosowym, ksylitolem, stewią, erytrytolem itd.

      Odpowiedz
    2. Sylwiia 17 września 2019 o 23:19

      Witam Pani Kingo czym zastąpić olej rzepakowy?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:20

        innym olejem, masłem lub ugotowanym batatem

        Odpowiedz
  18. Agata 28 stycznia 2018 o 14:27

    A czy może być zamiennik: mąka orkiszowa zamiast pszennej i mąka jaglana zamiast żytniej?

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:05

      tak – można 🙂

      Odpowiedz
  19. Izabela 16 stycznia 2018 o 18:14

    Zostały mi same białka. Czy mogę użyć je do tego przepisu czy powinny być to całe jajka?

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2018 o 10:04

      mogą być same białka

      Odpowiedz
  20. Kasia 14 stycznia 2018 o 20:06

    Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć tylko kokosowej (jeżeli tak to jaką ilość)?

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2018 o 09:55

      tak można ale należy dodać połowe podanej porcji

      Odpowiedz
  21. Katarzyna M. 14 stycznia 2018 o 16:34

    Zrobione jak zwykle nie zawiodłam się na Pani przepisie – wyszło pyszne 😉 wprowadziłam małą zmianę: nie dodałam cukru bo miałam zamrożone bardzo dojrzałe banany i wyszło i tak słodkie 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. Edyta 12 stycznia 2018 o 11:01

    Czy cukier trzcinowy mogę zastąpić miodem?

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2018 o 09:56

      tak

      Odpowiedz
  23. Kasia Kolobrzeg 16 listopada 2017 o 09:52

    Witam,
    ciasto w piekarniku wyrosło a potem opadło znacznie i w przekroju jakby był zakalec. Może to wina czekolady- za grube kawałki ? Ale w smaku oczywiście przepyszne. 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 22:59

      KAsiu prawdopodobnie za długo mieszałaś składniki. Polecam jeszcze raz spróbować i nie mieszać za długo tylko do ich pqłącznia 🙂

      Odpowiedz
  24. Kasieńka 2 listopada 2017 o 11:56

    Dziękuję Ci za ten przepis! Naprawdę super 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2017 o 15:21

      bardzo się cieszę że się udał i przypadł do smaku

      Odpowiedz
  25. Andzia 25 września 2017 o 19:24

    Przepyszny 🙂 kolejny przepis na 6 z plusem 😉

    Odpowiedz
    1. admin 26 września 2017 o 21:12

      bardzo się cieszę że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  26. trrruskawka 20 września 2017 o 13:04

    Kurcze utkwiłam przy oleju rzepakowym, u mnie w domu brak , zastanawiam sie czy gdyby zamienic tlusz na oliwe z oliwek i cukier np. na kokosowy lub ksylotion czy mialoby to miejsce bytu? Każde z twoich przepisów to finezja smaków <3, co najlepsze wszystko wychodzi jak na zdjeciach, jestem w niebo wzieta. Zazdroszcze pasji i konsekwentnego dazenia to doskonalenia, jestes genialna dziewczyno! :*

    PS. Mam nadzieje ze pomozesz :/

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:13

      kochana dziękuję za tytle miłych słów
      spokojnie możesz zamienić olej na oliwę i cukier na dowolną substancję słodzącą – ciasto uda się w 100%

      Odpowiedz
  27. Sandra 18 września 2017 o 15:12

    Pyszne i ekspresowe ciasto:)Super się prezentuję,smak obłędnie czekoladowy:D Bardzo dobre:* Dobrze,że kupuje dużo bananów;)

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:20

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  28. Asia 9 września 2017 o 10:22

    Kingo Twoje przepisy są genialne! Ciasto piekłam dwa razy w ciągu doby bo tak szybko zniknęło. Pracuję w przedszkolu i w ramach warsztatów Kuchcikowo upiekłam z dziećmi ciasto bananowe, które zjadły w ekspresowym tempie na podwieczorek, krzycząc że chcą jeszcze. Od jakiegoś czasu Twoje ciasto w naszym przedszkolu jest najlepszym z podwieczorków jaki można sobie wymarzyć. Zamiast mąki żytniej dodałam gryczaną i też jest pyszne ?. Dziękuję za super przepis i gorąco pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    1. admin 13 września 2017 o 11:26

      ASiu nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze 🙂 Wspaniale, że od najmłodszych lat wpajacie dzieciom że można jeść zdrowe słodycze. Dziękuję :*

      Odpowiedz
  29. Marlena 8 września 2017 o 13:28

    Bardzo zaciekawiła mnie kwestia mrożenia ciasta. Nigdy tego nie robiłam, a przyznaję że byłoby to super rozwiązanie, kiedy ciasta w domu jadam tylko ja i kolejnego dnia z tym samym ciastem już mam trochę dosyć. Jak mrozić, jak rozmrażać? Czy wszystkie ciasta typu zdrowe i fit (bez kremów, bez i galaretek) można mrozić?

    Odpowiedz
  30. Ola 2 września 2017 o 22:24

    Czy można ciasto później zamrozić ? 😉

    Odpowiedz
    1. admin 3 września 2017 o 21:52

      tak – oczywiście

      Odpowiedz
  31. inas 28 sierpnia 2017 o 08:41

    To ciasto jest obłędne! nie dość, że szybko się robi to i fantastycznie smakuje. Zrobiłam z mąką żytnią pełnoziarnistą (nie byłam pewna jaka ma być) i dodałam żurawiny.
    Po prostu miooodziooo…

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:12

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  32. zaanka 24 sierpnia 2017 o 19:49

    Kingo czekamy na kolejne przepisy? Wydaje się że długo już cię tu nie? ma

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:10

      jestem jestem – choć miałam remont w kuchni i w domu 🙂 dziś już ruszyłam ze spora ilością nowych przepisów:)

      Odpowiedz
  33. Kasia 15 sierpnia 2017 o 13:18

    Pod przepisem na ciasto są wypisane możliwości m.in. Ze mąkę pszenną można zamienić na orkiszową?Stąd moje pytanie?

    Odpowiedz
  34. Kasia 13 sierpnia 2017 o 10:32

    Czy można pominąć siemie lniane? Czy do przepisu używamy siemienia mielonego czy w ziarnach?
    Pozdr?

    Odpowiedz
    1. Joanna 14 sierpnia 2017 o 16:26

      Nie wiem jaki przepis czytałaś ale orkiszowej tam nie ma tylko żytnia. Ja użylam w ziarnach siemnie lniane… to też jest dla estetyki. pozdrawiam

      Odpowiedz
    2. admin 21 sierpnia 2017 o 18:28

      można pominąć – użyłam siemienia w ziarnach

      Odpowiedz
  35. Kasia 12 sierpnia 2017 o 17:58

    Kinga kilka pytań odnośnie mąk z przepisu:
    – mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720?
    – czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana?
    – mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła?
    Pozdr☺️

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 22:55

      Kasiu juz odpowiadam 🙂
      – mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720? mówimy o zwykłej typ 720 -ale możemy spokojnie wymieszać
      – czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana? tak
      – mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła? pełnoziarnista

      Odpowiedz
  36. Joanna 12 sierpnia 2017 o 17:49

    Lubie twoje przepisy:) Jesteś artyską w kuchni, twoje przepisy są arcydziełem 😀 to co tworzysz jak łączysz składniki z róznych półek to dzieło:) twoje przepisy nie są oklepane jesteś nie do skopiowania! Oby tak dalej ! Poprostu sztuka gotowania 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna 13 sierpnia 2017 o 19:31

      już teraz piecze się w piekarniku:) już nie moge się doczekać!

      Odpowiedz
    2. admin 21 sierpnia 2017 o 22:56

      Asiu dziękuję za te miłe słowa :* nawet nie wiesz ile dodają energii i chęci do dalszej pracy
      🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
      1. Joanna 7 lutego 2020 o 21:48

        Cały czas obserwuje Cię ? praktycznie tylko bananowe ciasto powtarzam najczęściej. To dla tego że sama tworzę w kuchni i eksperymentuje. Najciekawsze jest to że rejony w których mieszkasz ja chodziłam do szkoły i nawet na tą stajnie chodzilam? szkoda wtedy Cię nie znałam jeszcze. Może jak bym się zainspirowała wcześniej zmieniła bym profil??

        Odpowiedz
  37. Elwira 8 sierpnia 2017 o 08:41

    Ciasto upiekłam wczoraj- wyszło GENIALNE!
    Przepięknie wyrosło, idealnie wilgotne i pachnące, a w dodatku szybkie w wykonaniu!
    Zamiast cukru trzcinowego dodałam tyle samo ksylitolu, a banany miałam już mocno dojrzałe w związku z czym dla mnie ciacho wyszło odrobinę za słodkie, ale reszta domowników jest zachwycona. Blacha znika z prędkością światła, oby więcej takich przepisów! <3

    Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:18

      bardzo się cieszę :* dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  38. Paulina 1 sierpnia 2017 o 16:35

    Kingo! Jestem w Tobie i Twoich przepisach zakochana bardziej i bardziej z każdą próbą! Gdyby nie to, że obie jesteśmy zamężne, klęczałabym właśnie przed Tobą z największym diamentem jaki widział świat.
    Czarujesz! Ja i ciasta nie lubiłyśmy się nigdy. Przykład – jak ostatni raz wzięłam się za wypieki kilka lat temu na urodziny męża to po miesiącu mi się przyznał, że początkowo podejrzewał, że zrobiłam chleb…
    Wczoraj jednak podniosłam rękawicę i spróbowałam Twojego przepisu na ciacho bananowe. Kinga, czarodziejko! Wyszło! I to jak! PRZEPYSZNE! Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:23

      Paulino nawet nie masz pojęcia ile radości dały mi Twoje słowa! to dla mnie coś wyjątkowego! to najpiękniejsza nagroda kiedy przepisy żyją w waszych kuchniach i co najważniejsze – wychodzą i smakują 🙂 to ja dziękuję, dziękuję, dziękuję !!!!:*

      Odpowiedz
  39. Agata 29 lipca 2017 o 17:33

    Ciasto piekłam 1h 15 minut i wyszło mocno wilgotne. Trochę o konsystencji budyniu… Użyłam maslanki zamiast jogurtu i dość duże banany miałam. Czy to mógł być powód? Ba raczej nie było surowe w środku… :p

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:26

      tak dokładnie to był powód – w przypadku dużych bananów należy dodać więcej mąki lub ograniczyć ilość płynów

      Odpowiedz
  40. Podolodzy.pl 28 lipca 2017 o 22:55

    Szybkie i zdrowe ciasto. Uwielbiam takie! W dodatku samym wyglądem zachęca do wypróbowania.

    Odpowiedz
  41. Kaja 24 lipca 2017 o 19:36

    Czy w sytuacji pominiecia czekolady można dodać więcej kakao?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:33

      tak

      Odpowiedz
  42. Monika 21 lipca 2017 o 18:25

    Kingo jaką mąką mogę zastąpić pszenną? Orkiszową, ryżową?

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:36

      polecam orkiszową 🙂

      Odpowiedz
  43. Monika 21 lipca 2017 o 16:41

    Czy można pominąć jogurt – nietolerancja laktozy 🙁

    Odpowiedz
    1. Diana 21 lipca 2017 o 17:09

      Można kupić bez laktozy. Z zott (chyba tak się pisze) w Żabce jest.

      Odpowiedz
    2. admin 1 sierpnia 2017 o 18:37

      można wtedy polecam dodać mleko kokosowe lub sojowe wymieszane z sokiem z cytryny i odstawione na 5 minut – zrobi się z tego coś podobnego do kefiru

      Odpowiedz
  44. Ania 21 lipca 2017 o 14:30

    Zamiast czekolady można użyć kakao?

    Odpowiedz
    1. admin 21 lipca 2017 o 15:48

      Kakao jest juz w przepisie, czekoladę można pominąć ?

      Odpowiedz
  45. Wiola 21 lipca 2017 o 14:26

    Przepraszam słownik. Kingo nie mogę jeść jajka. Jak je mogę zastąpić?

    Odpowiedz
    1. admin 21 lipca 2017 o 15:47

      1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami wody

      Odpowiedz
  46. Wiola 21 lipca 2017 o 14:25

    Konto nie mogę jeść jajka. Jak się tu zastąpię?

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.