Petarda! Tak! Ten przepis jest świetny! Nie dość że szybki w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. Dawno ciasto nie smakowało mi tak bardzo. Wyjadaliśmy je jeszcze ciepłe z blaszki. Sesja zdjęciowa trwała dosłownie 5 minut – ten zapach nie pozwalał pracować. On prowokował do konsumpcji. Najśmieszniejsze jest to że takie przepisy powstają u mnie spontanicznie, z resztek. Przed każdym dłuższym wyjazdem robię generalne czyszczenie lodówek tak aby nic się nie zmarnowało. Tym razem miałam mnóstwo bananów i jogurty – mrożenie ich do koktajli jest rozwiązaniem ale nie w przypadku zamrażarki pełnej tego produktu. Nie lubię skomplikowanych receptur dlatego zazwyczaj moje przepisy bazują na mieszaniu składników mokrych z suchymi. Odpowiednie proporcje sprawiają, że efekt zawsze jest udany.
Kochani moi oczywiście jeżeli wykonacie przepis będzie mi niezmiernie miło jeżeli dacie znać czy Wam smakowało 🙂
Ps. osoby które nie śledzą mnie na instagramie zachęcam do oglądania na bieżąco – większość przepisów przygotowuję na moim stories – będziecie wiedzieć co na blogu się pichci 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.
11 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.