Ekspresowe ciasto z owocami

Na przygotowanie tego ciasta wystarczy, że poświęcisz 5 min i na dodatek przygotujesz je w jednej misce bez użycia miksera.  To bardzo proste i smaczne ciasto, które  sprawdzi się na poprawę humoru podczas deszczowego popołudnia. Możesz zaszaleć i użyć dowolnych owoców jak i ziaren orzechów, a podać je z gęstą śmietaną. Ekspresowe ciasto i tyle 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 280 g mąki pszennej
 150 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 60 g orzechów laskowych
 20 g pestek dyni
 20 g słonecznika
 1 łyżeczka cynamonu
 150 g cukru brązowego
 2 jajka
 150 g konfitury malinowej
 200 g truskawek
 50 g malin
 50 g borówki

1

Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra - dół.

2

Orzechy laskowe posiekaj i umieść w misce. Dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

3

Połowę masy wyłóż do przygotowanej foremki i dobrze dociśnij ciasto do jej dna. Na wierzch wyłóż konfiturę i pokrojone owoce i na to drugą połowę ciasta  (już nie dociskaj - tylko lekko oprósz nim owoce).

4

Piecz 50 min do momentu kiedy patyczek wsadzony do ciasta pozostaje suchy.

Składniki

 280 g mąki pszennej
 150 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 60 g orzechów laskowych
 20 g pestek dyni
 20 g słonecznika
 1 łyżeczka cynamonu
 150 g cukru brązowego
 2 jajka
 150 g konfitury malinowej
 200 g truskawek
 50 g malin
 50 g borówki

Przygotowanie

1

Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra - dół.

2

Orzechy laskowe posiekaj i umieść w misce. Dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

3

Połowę masy wyłóż do przygotowanej foremki i dobrze dociśnij ciasto do jej dna. Na wierzch wyłóż konfiturę i pokrojone owoce i na to drugą połowę ciasta  (już nie dociskaj - tylko lekko oprósz nim owoce).

4

Piecz 50 min do momentu kiedy patyczek wsadzony do ciasta pozostaje suchy.

Ekspresowe ciasto z owocami
(Wyświetlono 3 170 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. Ewa 28 czerwca 2017 o 08:25

    Mam pytanie odnośnie mrożonych owoców . Czy należy je najpierw odmrozić? Mam trochę zapasu w zamrażarce a to pora najwyższa zrobić miejsce na tegoroczne owoce. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 lipca 2017 o 17:25

      mrożone owoce można wyjąć 5 minut przed pieczeniem i dodać do ciasta – nie trzeba ich rozmrażać 🙂

      Odpowiedz
  2. Agata 13 maja 2017 o 21:47

    Mam jeszcze sporo mrożonych owoców w zamrażalce. Szukałam przepisu na szybkie i smaczne ciasto. Trafiłam na ten przepis 🙂
    Kasia świetny przepis. Ciasto bardzo smaczne i szybkie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2017 o 10:30

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  3. kakasikKasikasiakSIaasiaKasia 24 czerwca 2013 o 21:58

    Mialam się podpisać Kasia – zgodnie ze stanem rzeczy, ale moje dziecko skutecznie nacisnęło połowę klawiatury jednocześnie, więc przepraszam za 'bałagan’ 🙂

    Odpowiedz
  4. kakasikKasiaasiaKasia 24 czerwca 2013 o 21:56

    Kingo (mogę tak?), jak już jesteśmy w takim słodkim temacie.. będą jakieś przepisy na konfitury na blogu? szukam czegoś zdrowego, bez dodatków typu zelfixy i inne… Można w ogóle wyczarować coś domowego taką metodą? Pozdrawiam!
    ps. bardzo lubię Cię czytać 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2013 o 23:43

      KAsiu bardzo mi miło:) ciesze się że od razu po imieniu:) oczywiście pojawią się konfitury już niebawem 🙂

      Odpowiedz
  5. natasza 21 czerwca 2013 o 23:57

    Ciasto wyszlo przepyszne. Przepis swietny, dziekuje za inspiracje. Zmodyfikowalam go troche tak by byl na tzw.duza blache i dodalam samych truskawek i same orzechy.mniam!

    Odpowiedz
    1. admin 22 czerwca 2013 o 12:30

      ciesze się że smakowało:) i dziękuję za dodanie komentarza:) dla mnie to bardzo ważne bo pozwala tworzyć to miejsce 🙂

      Odpowiedz
  6. kakasikasiaKasia 20 czerwca 2013 o 19:54

    Mój mąż i synek jedzą mi dzisiaj z ręki 🙂 rewelacyjne ciasto!

    Odpowiedz
    1. admin 21 czerwca 2013 o 11:06

      bardzo się cieszę:) dziekuje za wypróbowanie i za komentarz:) pozdrowienia dla chłopaków

      Odpowiedz
  7. gosia 7 czerwca 2013 o 12:07

    czy konfitura nie wyleje sie poza ciasto?

    Odpowiedz
    1. admin 10 czerwca 2013 o 00:15

      możliwe jest że minimalnie ale raczej wchłonie się w ciasto 🙂 tak jak widoczne to jest na zdjęciach

      Odpowiedz
  8. Ela 6 czerwca 2013 o 13:39

    Czy można zrobić to ciasto z truskawkami i rabarbarem?

    Odpowiedz
    1. admin 6 czerwca 2013 o 13:46

      oczywiście jednak rabarbar wcześniej pokroiłabym i obsypała cukrem aby pościł sok i nie był taki kwaśny 🙂

      Odpowiedz
      1. Ela 6 czerwca 2013 o 14:09

        Dziękuję za radę 🙂

        Odpowiedz
  9. Pestka 6 czerwca 2013 o 10:22

    uwielbiam ciasta z owocami i ekspresowe przepisy!
    dziękuję! 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.