Już lada dzień światło dziennie ujrzy moja tajemnica. Nie mogę doczekać się tego momentu. Zamieszanie, jakie towarzyszy ostatnim dniom sprawia, że nie mam czasu dosłownie na nic. Nocna praca, wczesne poranki, przesilenie wiosenne powodują, że jeszcze bardziej poszukuję źródeł energii. Przedstawiam Wam dziś jedno z nich – ekspresowe batony o smaku tahini. Szybkie w przygotowaniu i pyszne.
1 sztuka = 205 kcal
Kochani w tym miejscu mam do Was ogromną prośbę – jeżeli, skusicie się na jakikolwiek z moich przepisów – zostawcie po sobie ślad ? czy to w komentarzu ? czy to na Instagramie oznaczając mnie ?@kingaparuzel lub po prostu #kingaparuzel.
Uwielbiam oglądać Wasze dzieła i wiedzieć, że korzystacie z moich zbiorów ?
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.
Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.
słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami
wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.
Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.
słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami
wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym
Dzis zrobilam. Wyszly bardzo smaczne,super przepis ?
Czy można pominąć czekoladę ?
Czym można ją zastąpić ?
można pominąć lub zastąpić bakaliami
Są najlepsze na świecie 🙂 chociaż mi przypominają chałwę…pyyycha
Dodałam dwa razy więcej tahini i oleju i dopiero się skleiły. Wyszły pyszne
Kingo czy można zamiast cukru użyć erytol/ ksylolit lub stewie? Mój syn ma hiperinsulinizm i nie może używać cukru.
oczywiście – spokojnie możesz zamienić
Pycha! Zamiast tahini dodalam wlasnorecznie robione masło slonecznikowe a zamiast cukru kokosowego-miodu i wyszlo super! W smaku przypominają kupną chalwe, ale są od niej milion razy zdrowsze ? Dziekuje za przepis ?
świetny pomysł! dzięki za komentarz :*
Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Batoniki wyszły przepyszne i takie szybkie przygotowanie 🙂 dziękuje
Uwielbiam Tahini, a przedstawiona propozycja wydaje się być doskonała. Pamiętajmy jednak, że nawet zdrowa dieta nie zwalnia nas z konieczności regularnej aktywności fizycznej 😉
dokładnie – aktywność + dieta = doskonałe samopoczucie i zdrowie 🙂
A w czym zmiksować słonecznik?Jakiego blendera używasz?
miksuje w robocie wielofunkcyjnym lub w rozdrabniaczu
Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę kokosową mielonymi migdałami?
tak ale należy ich dodać nieco więcej
Dziekuję 🙂
batoniki chłodzą się w lodówce 🙂
Nie mam rozdrabniacza, więc zmieliłam pestki i wiórki w maszynce do mielenia mięsa. Nie miała mąki kokosowej i zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi.
Dodałam też daktyle zamiast czekolady.
Obawiam się tylko czy batoniki nie będą się kruszyć i rozpadać w takiej temperaturze jak aktualnie panuje na dworze 🙂
Pozdrawiam 🙂
Batony sa pyszne ale nie zbyt nadają się do wzięcia na przykład na spacer w taka pogodę, bardzo szybko stają się miękkie i się marza. Ale w smaku super 🙂
Droga Kingo , przepyszne !!!! Zdrowe , spokojnie zaspokajają ochotę na słodkości , co jest ważne przy mojej fit diecie- dzięki Tobie nie jest ona nudna , monotonna . A dodatkowo to kolejne zdrowe batony które nie tylko smakują mi ale także moim Córką – z dumą patrze jak zjadają się zdrowymi słodkościami 🙂 także kolejne podziękowania w Twoja stronę :*
aaaaa nawet nie masz pojęcia jak się cieszę czytając takie słowa – dziękuję:*
Zrobiłam. Zrobiłam w niedzielę…Mamy wtorek, po batonach nie ma śladu. Ślubny pożarł i nawet dzieciom nie zostawił. Idę robić raz jeszcze ?
Batoniki wyszly znakomite, mi w smaku przypominaja troche chalwe.
A poniewaz to moj pierwszy komentarz , musze dodac, ze uwielbiam Twoje „zdrowe przepisy”. Trafilam na Twoja strone przypadkiem i milo mnie zaskoczyla. Roznie wychodzilo mi z tymi przepisami z internetu, czesto nie smakowaly mi tak jak bym tego chciala, albo jak sobie wyobrazalam.
A Twoje przepisy sa poprostu cudowne. Jeszcze na zadnym sie nie zawiodlam. Pozdrawiam Cie wiec Kingo cieplutko i dziel sie z nami dalej tymi zdrowymi pysznosciami.
Anito gdybyś tak była teraz obok mnie – wyściskałabym Cię i wycałowała 🙂 Kochana dziękuję za tak miłe słowa – musiałabyś mnie teraz widzieć -tak się cieszę 🙂
dziękuję :*
Zrobiłam wczoraj , są mega pyszne i bardzo szybko znikają 🙂
Gdzie mogę kupić taniej?
*Tahini
najtaniej jest zrobić samemu 🙂
Jak robisz tahini? Prażysz na patelni sezam i potem tylko blendujesz??
Masło sezamowe – tahini
Można zrobić dwie wersje z prażonym i nie prażonym sezamem.
Składniki:
2 szklanki nasion sezamu
1 łyżka oleju kokosowego*
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć co chwila mieszając aby się nie przypalił. Dodać łyżkę oleju i zblednować na gładka masę. Przełożyć do słoika bądź innego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
*w przepisie można użyć dowolnego oleju roślinnego.
Ranyyyy, robie w przyszlym tyg jak nic ?
koniecznie daj znać czy smakowały 🙂
Pfffff… Co tam dać znać, ja je na insta od razu wrzucę razem z wrażeniami 😉
koniecznie 🙂 czekam z niecierpliwością:)
No, na IG poszły dopiero jak zostały 2 ostatnie 😉 Bo jutro już ich nie będzie hehehe. Pyyyyszne są (mimo, że lekko przypaliłam sezam. Ale dodatek musu kokosowego zamiast oleju złagodził goryczkę) 🙂 Poproszę więcej i więcej bo uwielbiam Twoje przepisy na batony 🙂
Magducha dziękuję Ci bardzo za komentarz 🙂 tak się ciesze jak korzystacie z przepisów :*