Tort w wersji lekkiej!

Moją książkę „Fit słodkości” ? rozpoczęłam słowami „nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie te słowa zawsze będą na czasie. Jako ogromna fanka „odchudzonych” słodyczy nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Ostatnio analizując treści na blogu doszłam do wniosku, że stanowczo za mało w nim przepisów na wyjątkowe okazje. Idąc dalej tym torem stwierdzałam, że nie potrzebne są mi urodziny, wielkie świętowania. Sama mogę sprawić aby każdy dzień był wyjątkowy. I tak bez okazji powstał przepyszny tort czekoladowo- malinowy z polewą o smaku czekolady i tahini. To ciasto sprawiło, że zatrzymałam się na chwilę i doceniłam prostotę każdego dnia. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i lekkie, wilgotne i delikatne.

Zrób sobie ten tort tak po prostu, bez okazji bo jesteś tego wart i on jest tego wart 🙂

Po prostu tort w wersji FIT musi pojawić się na Twoim stole – jest łatwy w przygotowaniu, dokonały smaku i piękny w wyglądzie!

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas2 godziny

Składniki na ciasto
 ½ szklanki kakao
 ½ szklanki mąki kokosowej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 6 jajek
 ½ szklanki syropu klonowego
 ½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
 ½ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem
 1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
 2 łyżki syropu klonowego
 2 garście mrożonych malin
 2 łyżki nasion chia
Składniki na polewę
 100 g gorzkiej czekolady
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki tahini naturalnego
Do dekoracji i wykończenia
 truskawki
 borówki
 ziarna kakaowca

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia

2

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

W drugiej misce wymieszać do połączenia wszystkich składników jajka, syrop klonowy, oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać około 2 minut aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy.

5

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu
6

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa - ubijamy tylko stałą część).

7

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowanie polewy
8

Czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym rozpuścić w kapieli wodnej lub w mikrofali.

9

Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż  nieco przestygnie.

Przygotowanie tortu
10

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat ¾ kremu malinowego. Równo go rozłożyć. Posypać z wierzchu ziarnami kakaowca.

11

Przykryć pozostałym blatem. Boki tortu posmarować resztką kremu. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu formując ją tak aby delikatnie spływała na boki tortu.

12

Tort udekorować owocami i ziarnami kakaowca.

Możliwości:
13

można użyć świeżych malin

14

tort można przygotować dzień wcześniej

15

nie trzeba go nasączać gdyż sam w sobie jest wilgotny

Wartości odżywcze

Porcji 8

Składniki

Składniki na ciasto
 ½ szklanki kakao
 ½ szklanki mąki kokosowej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 6 jajek
 ½ szklanki syropu klonowego
 ½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
 ½ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem
 1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
 2 łyżki syropu klonowego
 2 garście mrożonych malin
 2 łyżki nasion chia
Składniki na polewę
 100 g gorzkiej czekolady
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki tahini naturalnego
Do dekoracji i wykończenia
 truskawki
 borówki
 ziarna kakaowca

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia

2

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

W drugiej misce wymieszać do połączenia wszystkich składników jajka, syrop klonowy, oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać około 2 minut aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy.

5

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu
6

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa - ubijamy tylko stałą część).

7

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowanie polewy
8

Czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym rozpuścić w kapieli wodnej lub w mikrofali.

9

Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż  nieco przestygnie.

Przygotowanie tortu
10

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat ¾ kremu malinowego. Równo go rozłożyć. Posypać z wierzchu ziarnami kakaowca.

11

Przykryć pozostałym blatem. Boki tortu posmarować resztką kremu. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu formując ją tak aby delikatnie spływała na boki tortu.

12

Tort udekorować owocami i ziarnami kakaowca.

Możliwości:
13

można użyć świeżych malin

14

tort można przygotować dzień wcześniej

15

nie trzeba go nasączać gdyż sam w sobie jest wilgotny

Tort w wersji lekkiej!

(Wyświetlono 12 834 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

100 komentarzy

  1. Avatar Joanna 10 sierpnia 2019 o 22:33

    Niestety ciasto nie wyrosło 😥 jednak postanowiłam dać mu szanse i dokończyć .
    Zrobiłam krem i polewę ( bardzo ciezko rozlać czekoladę ) i ku mojemu i moich gości zaskoczeniu był pyszny . To nic ze nie wysoki , smak rekompensował wygląd 😀

  2. Avatar Zestresowana 23 lipca 2019 o 16:13

    Hej Kingo!

    Wszyscy chwalą Twoje przepisy, próbuję więc i ja 😀

    Potrzebuję więc tylko paru potwierdzeń/informacji:
    1. Mleko kokosowe – tyle zamieszania, ale z komentarzy i samego przepisu wnioskuję, że:
    – do ciasta idzie mleko kokosowe z puszki wymieszane i odmierzone 0,5 szklanki;
    – do kremu idzie mleko kokosowe z puszki, które stało całą noc w lodówce, dzięki czemu większość będzie formą stałą i tylko tę część wybieramy i używamy.
    Zgadza się?
    2. Mleko kokosowe – skoro jest istotna jego jakość to jakie polecasz? Z jakiej firmy?
    3. Ekstrakt z wanilii to po prostu aromat, prawda?
    4. Potrzebuję go zrobić na sobotę jednak obawiam się ewentualnej klapy. Aby mieć jeszcze czas na jakieś ratowanie w sobotę postanowiłam rozpocząć przygotowania Twojego tortu dzień wcześniej. Czy upieczone blaty trzymać w temperaturze pokojowej jedynie przykryte, by nie obeschły czy może lepiej w lodówce? Już przekrojone czy jeden kawałek i przekroić w sobotę? Krem wytrzyma w lodówce i będzie dawał się rozprowadzić na drugi dzień czy lepiej przygotować na świeżo? A może najlepiej zrobić cały tort w piątek i przechować w lodówce do soboty?
    Na punkt 4 najbardziej potrzebuję odpowiedzi 😉
    Pozdrawiam serdecznie!
    Zestresowana ale pełna nadziei

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:15

      1. Mleko kokosowe – tyle zamieszania, ale z komentarzy i samego przepisu wnioskuję, że:
      – do ciasta idzie mleko kokosowe z puszki wymieszane i odmierzone 0,5 szklanki; DOKŁADNIE
      – do kremu idzie mleko kokosowe z puszki, które stało całą noc w lodówce, dzięki czemu większość będzie formą stałą i tylko tę część wybieramy i używamy.
      Zgadza się?DOKŁADNIE
      2. Mleko kokosowe – skoro jest istotna jego jakość to jakie polecasz? Z jakiej firmy? BIO z Rossmana ma bardzo fajny skład
      3. Ekstrakt z wanilii to po prostu aromat, prawda? nie do końca – to laska wanilii znużona w alkoholu ale spokojnie można pominąć
      4. Potrzebuję go zrobić na sobotę jednak obawiam się ewentualnej klapy. Aby mieć jeszcze czas na jakieś ratowanie w sobotę postanowiłam rozpocząć przygotowania Twojego tortu dzień wcześniej. Czy upieczone blaty trzymać w temperaturze pokojowej jedynie przykryte, by nie obeschły czy może lepiej w lodówce? Już przekrojone czy jeden kawałek i przekroić w sobotę? Krem wytrzyma w lodówce i będzie dawał się rozprowadzić na drugi dzień czy lepiej przygotować na świeżo? A może najlepiej zrobić cały tort w piątek i przechować w lodówce do soboty?
      Na punkt 4 najbardziej potrzebuję odpowiedzi 😉 a więc blaty trzymamy w temp pokojowej owinięte bawełnianą ściereczką aby nie wyschły, najlepiej przekroić w dniu imprezy, krem wytrzyma w lodówce – nawet będzie się go lepiej rozprowadzać. Ciasto lepiej przełożyć i wykończyć w dniu imprezy.
      Pozdrawiam serdecznie!

  3. Avatar Natalia 24 czerwca 2019 o 16:34

    Cześć Kingo:) chce przygotować tort i mam resztki kokosa z domowego mleka kokosowego, czy mogę ich użyć zamiast mąki kokosowej? I czy do ciasta mogę użyć właśnie takiego domowego mleka kokosowego? Przejrzałam komentarze i raz napisałaś że tak, a innym razem że powinno być z puszki wiec wolałabym się upewnić 🙂
    I jeszcze co do polewy… Zamiast syropu klonowego mogę dac miód? A tahini ma jakieś zadanie oprócz smaku?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:24

      tak ale zmisksuj je dobrze

    2. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:25

      oczywiście możesz użyć domowego mleka kokosowego – tylko nie mleko z kartonu
      zamiast syropu kokosowego może być miód

    3. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:26

      tahini odpowiedzialne jest za smak

  4. Avatar Skladniki 22 maja 2019 o 09:41

    Czy w składnikach na ciasto masz na myśli mleko kokosowe z puszki czy taki napój z kartonu (coś tak jak te napoje roślinne z migdałów, soki itp)

    Czym mogłabym zastąpić nasiona kakaowca?

    Pozdrawiam, Wiola

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 26 maja 2019 o 21:14

      mleko z puszki, ziarna kakaowca można zastąpić orzechami

      1. Avatar Patrycja 24 lipca 2019 o 11:37

        Tort wyszedł cudowny! Pozdrawiam ❤️☺️

      2. Avatar Nadia 9 sierpnia 2019 o 15:55

        Kinga,
        A czy można zrobić bez kakaa? I co zamiast tego można dodać?

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:31

          można wtedy należy dodać więcej maki lub mozna spróbować dodać wiorki kokosowe

  5. Avatar Marysia 8 maja 2019 o 11:55

    Kingo, a czy jak mam piekarnik tylko z termoobiegiem, to ciasto wyjdzie? Czy piec w takiej samej temperaturze czy zmniejszyć? Będę wdzięczna za odpowiedź:)

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 8 maja 2019 o 18:24

      zaniżyć temperaturę o 10 C

  6. Avatar Agata 18 stycznia 2019 o 11:31

    Jaka jest wartość kaloryczna całego torciki?

  7. Avatar Katmic 30 sierpnia 2018 o 21:23

    Czy od razu należy dodać wszystkie składniki na krem, czy najpierw część stałą z mleczka, ubijać i potem pomieszać z resztą składników?

  8. Avatar Agnieszka 19 maja 2018 o 07:16

    mupilam pate tahini ale jest gorzka. czy powinna taka byc?

    1. admin admin 19 maja 2018 o 10:53

      tahini jest lekko gorzkie

  9. Avatar Marta 6 maja 2018 o 19:18

    Super torcik! ??? Trochę bałam się o krem, ale mimo że wizualnie idealny nie wyszedł, to i tak był przepyszny! Torcik zniknął w 10 minut. Każdy chciał dokładkę! ??? Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. ???

    1. admin admin 8 maja 2018 o 10:31

      uwielbiam takie informacje 🙂

  10. Avatar Oliwia 2 maja 2018 o 17:42

    Mam pytanie:
    Czy do kremu dodajemy nasiona chia suche, czy namoczone wcześniej w wodzie? 🙂

    1. admin admin 8 maja 2018 o 10:34

      dodajemy nasiona suche

  11. Avatar Julia 26 kwietnia 2018 o 09:50

    Ten tort wygląda wspaniale! Chyba sobie sama go upiekę na urodziny ❤️ Czytałam w komentarzach u góry, ze sama mąka ryżowa może spowodować, ze ciacho się rozpadnie. Czy połączenie ryżowa&owsiana da radę? Jakie wtedy zrobić proporcje? 50:50? Dziekuje z góry za odpowiedź i pochwale się po zrobieniu jak wyszło ❤️

    1. admin admin 26 kwietnia 2018 o 15:45

      można wymieszać obie maki ale z większa proporcją owsianej – ryżowa sprawia że ciasto staje się sypkie – polecam też dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej ona ma właściwości zagęszczające

  12. Avatar Magda 13 kwietnia 2018 o 16:47

    Przepraszam, a szklanka to u Pani 200 czy 250 ml?

    1. admin admin 16 kwietnia 2018 o 10:23

      250 ml

  13. Avatar magda 21 marca 2018 o 09:50

    Pani Kingo, ogromna prośba o pomoc i rozwianie kilku wątpliwości – bo to pierwszy zdrowy wypiek w mojej karierze cukierniczej 😉 więc jest stres. 1. Czy mleko kokosowe do ciasta to takie z puszki ? Jeśli tak to która część – płynna czy stała? czy zmieszana? 2. Czy syrop klonowy można zastąpić golden syropem? Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:22

      Witam,
      mleko kokosowe – dokładnie to z puszki – w tym przypadku całkowicie wymieszane
      syrop klonowy mozna zastąpić golden syropem

  14. Avatar Marta 3 marca 2018 o 21:52

    Kurczę, mam tortownicę o średnicy 26 cm ? o ile muszę zwiększyć ilości produktów? Dwa razy ? No i czas pieczenia?? Zrobiłam dziś próbę z tej ilości co jest napisane ale nie wyszło mi tak wysokie ciasto jak Tobie ? a chce za miesiąc zrobić taki tort na urodziny synka ??‍? POMOCYY ! ??

    1. admin admin 4 marca 2018 o 18:56

      Marto polecam zwiększyć dwukrotnie ilość składników. Czas pieczenia ok 70 minut lub do momentu suchego patyczka.

      1. Avatar Marta 5 marca 2018 o 11:45

        Dziękuje bardzo ?

  15. Avatar Marta 3 marca 2018 o 07:29

    Moja masa po wyjęciu z puszki była bardzo twarda i nie dało się tego ubić robiły się wiórki nie krem , ciasto też mi nie wyrosło tak jak u Ciebie chyba nie bylo mi dane zjeść tego pysznie wyglądającego ciasta

    1. admin admin 4 marca 2018 o 18:59

      Marto wszystko zależy od jakości mleka kokosowego. Mam nadzieję, że nie zniechęcisz się i wykonasz ten przepis ponownie

  16. Avatar mati 2 marca 2018 o 10:48

    Hej Kinga, jak myslisz – czy zamiast tahini moge uzyc masla orzechowego?

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:03

      oczywiście

  17. Avatar Ania Ziolek 16 lutego 2018 o 11:22

    Kingo, czy moge uzyc mleczka kokosowego light?

    1. admin admin 17 lutego 2018 o 10:41

      tak

  18. Avatar Ania 4 grudnia 2017 o 22:44

    Kinga jakie owoce proponujesz ułożyć na wierzchu o tej porze roku. Zastanawiam się nad mango? Podpowiedz??‍???

    1. admin admin 5 grudnia 2017 o 15:12

      mango – świetny pomysł + np. kiwi, pomarańcza

  19. Avatar Ela 6 listopada 2017 o 18:39

    Moje ciasto niestety nie urosło, musiałabym zrobić podwójną porcję. Większość pisze że ciasto było luźne, moje zupełnie odwrotnie, było gęste. Zamiast tortu będzie placek tortowy 🙂

  20. Avatar Aga 24 sierpnia 2017 o 12:32

    Planuje zrobić ten tort na pierwsze urodziny mojej córki. Chciałabym tylko przełożyć go dwa razy kremem. Czy wtedy podwoić proporcje na krem? Mam też tortownice 20 cm, czy takie proporcje na ciasto jak w Twoim przepisie + 2 x krem dadzą mi tak wysoki tort jak u Ciebie?

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:08

      Aga podwój proporcje na krem – proporcje na ciasto niech zostaną – wyjdzie wysoki 🙂

  21. Avatar Agula 4 sierpnia 2017 o 11:04

    Kingo kochana, czy myślisz, że ten krem mogę zrobić z borówek i posmarować nim brownie? 🙂
    taka kombinacja 😀

    1. Avatar Agula 4 sierpnia 2017 o 11:04

      chodzi o twoje brownie na jogurcie <3

    2. admin admin 6 sierpnia 2017 o 23:03

      oczywiście że możesz 🙂

  22. Avatar nataszka 1 sierpnia 2017 o 14:25

    Mam dwa pytanka ile kcal ma kawałek tego torciku ok. 200g? a ile ma kcal ma cały tort? ( Bez owoców na górze z samą polewą) bardzo proszę i byłabym wdzięczna za odpowiedź 🙂

  23. Avatar nataleczka 31 lipca 2017 o 21:22

    Ile kcal ma cały tort bez owoców na górze ? I ile kcal ma jeden kawałek ok 200g ?

  24. Avatar Marta 29 lipca 2017 o 00:49

    Właśnie skończyłam robić tort i wygląda obłędnie, wiem że będzie pyszny bo nie omieszkałam oblizać placów przy jego przygotowywaniu 😉 samo ciasto wygladalo super po przekrojeniu 🙂 juz nie moge sie doczekać skosztowania go ale ta przyjemność musi poczekać do wieczora na gości, pozdrawiam gorąco 😀

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:27

      super! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* – to wiele dla mnie znaczy!

  25. Avatar Monika 6 lipca 2017 o 23:56

    Hej mam pytanko mi ciasto wcale nie uroslo Jak wlewalam na blaszke To bylo bardzo rzadkie mozesz mi powiedziec co zle zrobilam .

    1. admin admin 11 lipca 2017 o 21:22

      czy dobrze odmierzyłaś proporcje?

  26. Avatar nela 5 lipca 2017 o 19:56

    czym mogę zastąpić jajka i tahini? 😀

  27. Avatar anita 23 maja 2017 o 14:28

    Witam! Czy może być mąka ryżowa zamiast kokosowej?

    1. admin admin 24 maja 2017 o 17:27

      mąkę ryżową polecam pomieszać z inną mąkę np. gryczaną, pszenną – gdyż na samej ryżowej mące wyjdzie suche i kruchą

  28. Avatar Basia 12 maja 2017 o 13:40

    Witam dzis zrobilam go dla mojej córki na 11 urodziny nie wyszedł mi taki duży jak Pani ale wyglada świetnie i do tego moja córka zakleala sobie całego dla siebie ?tak jej smakowal .

    1. admin admin 15 maja 2017 o 13:59

      wspaniale – dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

  29. Avatar Kaja 9 maja 2017 o 19:16

    Kingo, jaką inną mąkę mogę użyć? 😉

    1. admin admin 11 maja 2017 o 14:34

      w takiej samej proporcji mąki owsianej lub z podwojonej porcji mąki pszennej razowej, gryczanej, migdałowej

  30. Avatar Wiktoria 14 kwietnia 2017 o 21:59

    Czy po zamrożeniu mleczka kokosowego szybciej oddzieli się warstwa stała? I ewentualnie co można jeszcze ubić na krem? Bo nie wiem czy moje mleczko zdąży się oddzielić :/

    1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:57

      nie polecam mrożenia – niestety puszka musi swoje odstać. Można zrobić krem czekoladowy z kakao, awokado i banana

  31. Avatar Nowika 6 kwietnia 2017 o 17:54

    Będę piekła blaty dzisiaj, a jutro będę go przekładać kremem. Gdzie najlepiej trzymać ciasto ? W lodowce czy temperaturze pokojowej ? :))

    1. admin admin 7 kwietnia 2017 o 10:18

      ciasto można trzymać w temperaturze pokojowej

  32. Avatar Anaa 30 marca 2017 o 09:52

    Coś wspaniałego 🙂 wykorzystałam Twój przepis do zrobienia tortu na zamówienie, który miał być bezglutenowy i bezmleczny. Odoba zamawiająca jak i ja byliśmy zachwyceni smakiem 🙂 na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu!

    1. admin admin 2 kwietnia 2017 o 18:44

      aaaaaaa super!!!!! tak się cieszę!
      dziękuję za komentarz :*

  33. Avatar Gabrysia 25 marca 2017 o 09:58

    Kingo, mój krem w ogóle nie zgęstniał…właśnie zdjęłam go ze spodu ciasta, bo zaczął spływać bokami i kombinuję co zrobić.
    Czy mogę dodać żelatyny (nie mam agaru)? Jesli tak to w jakich porcjach? A może lepiej mąki kokosowej żeby krem zgęstniał, tylko czy nie straci smaku? Dodam, ze dosypałam już nasion chia a nawet włożyłam na chwilę do zamrażarki.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie!

    1. admin admin 26 marca 2017 o 22:40

      Gabrysiu możesz zyć żelatyny jedna łyżeczka wymieszana w 2 łyżkach ciepłej wody – ostudzone i dodane do masy lub dodać tak jak piszesz więcej mąki kokosowej

  34. Avatar Luiza 23 marca 2017 o 21:19

    Kinga czy tahini musi być? Córka uczulona jest na sezam:(

    1. admin admin 24 marca 2017 o 14:24

      możesz spokojnie pominąc

  35. Avatar Marysia 23 marca 2017 o 11:51

    Kingo, chciałabym zrobić duży tort, mam blachę 26cm, please, pomóż jak ogarnąć proporcje <3

    1. admin admin 23 marca 2017 o 17:13

      zrób z 1,5 porcji 🙂

  36. Avatar Fitmum 20 marca 2017 o 09:37

    Czy jeśli nie użyje oleju to ciasto bedzie mocno suche? Czy przepis wystarczy na blachę 23 cm ?

    1. admin admin 21 marca 2017 o 16:09

      spokojnie ciasto wystarczy na formę 23 cm. Polecam Ci zastąpić olej np. startym jabłkiem lub zmiksowanym bananem – bez oleju ciasto będzie suche

  37. Avatar Agata 12 marca 2017 o 12:14

    Do kremu używamy stałej części mleka kokosowego, a czy do ciasta można użyć dowolnego mleka czy ma to być również mleko kokosowe w puszce?

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:03

      do ciasta można użyć dowolnego mleka lub soku.

  38. Avatar Fitmom 10 marca 2017 o 23:00

    Czy taki krem z mleka kokosowego wytrzyma kilka godzin w temperaturze pokojowej, czy tort zacznie się rozpadać? Zastanawiam się nad dodaniem do masy trochę agaru aby utrzymać ja w zwartej konsystencji, co o tym myślisz ?

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:07

      spokojnie wytrzyma gdyż do kremu dodajemy nasiona chia które wiążą całość. jeżeli chcesz mieś dodatkową pewność spokojnie możesz dodać agar 🙂

      1. Avatar daria 19 maja 2017 o 08:55

        Witam, ile agaru dodać do śmietanki kokosowej 2 puszki, ewentualnie żelatyny chce zrobić tort na większą blaszkę (26 cm). Dziękuję za piękny przepis 🙂

        1. admin admin 21 maja 2017 o 10:21

          agaru dodajemy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki

  39. Avatar Monika 5 marca 2017 o 12:05

    Rewelacja – obowiazkowo trzeba spróbować

    1. admin admin 6 marca 2017 o 20:38

      obowiązkowo ?

  40. Avatar Majka 5 marca 2017 o 08:01

    zrobiłam;) Wyszło pyszne! Chociaż jest kilak rzeczy do poprawy.

    1. wylewając na blachę było bardzo rzadkie, ale bez obaw- wypieka się i jest pysznie wilgotne. Pytanie- co możnaby dodać zamiast kako? ( mam w domu miłośnika „jasnych ciast/ tortów ) jest opcja zamiany pół szklanki czegoś sypkiego, ale nadającego smak?

    2. krem- początkowo ubijał się bardzo ciężko, później lepiej, jednak nie otrzymałam konsystencji czysto puszysto kremowej. Kiedy zaczęło robić się zbyt rzadkie przestałam miksować – może za długo? Co mogę na to zaradzić?

    3. masa czekoladowa- nie chciała płynąć, więc wierzch nie był pięknie gładki i błyszczący, użyłam czekolady Wedla. fakt nie miałam tahini, czy to jej sprawka:D?

    Jedząc poczułam, że fajnie jakby w środkowej masie znalazły sięjeszcze świeże maliny, ale to musimy poczekać do lata.

    Dzięki za przepis Kinga! jak zwykle pycha! i pytanie co mogłabym poprawić, żeby nastęny wyszedł idealny!)?

    1. admin admin 6 marca 2017 o 21:08

      Majka bardzo się cieszę że ciasto smakowało ? Już odpowiadam na Twoje pytania 🙂
      1. Pytanie- co możnaby dodać zamiast kakao? ( mam w domu miłośnika „jasnych ciast/ tortów ) jest opcja zamiany pół szklanki czegoś sypkiego, ale nadającego smak? spokojnie możesz pominąć kakao ale wtedy dodaj o 1 łyżkę mąki koksowej więcej
      2. krem- początkowo ubijał się bardzo ciężko, później lepiej, jednak nie otrzymałam konsystencji czysto puszysto kremowej. Kiedy zaczęło robić się zbyt rzadkie przestałam miksować – może za długo? Co mogę na to zaradzić? dokładnie zbyt długie ubijanie kremu powoduje że robi się rzadki. Dlatego w przepisie dodałam nasiona chia aby całość była zwarta
      3. masa czekoladowa- nie chciała płynąć, więc wierzch nie był pięknie gładki i błyszczący, użyłam czekolady Wedla. fakt nie miałam tahini, czy to jej sprawka:D? poleciłabym tutaj inną czekoladę – np.w Lidlu są fajne te 70 % kakao i ładnie reagują na wysoką temperaturę. Brak tahini oczywiście spowodował to że czekolada nie płynęła na przyszłość polecam dodać np.2 łyżki miodu

      Maju dzięki za wypróbowanie :* i za komentarz :*

  41. Avatar Marzena 4 marca 2017 o 13:48

    Piekę….! Już wygląda pysznie a zaraz krem i polewa…. 🙂 gdyby nie to, że dziś wpadają znajomi, zjadałbym go sama 😉 Kingo, super przepis. Jak go tylko zobaczyłam na blogu, wiedziałam, że go zrobię 🙂 Uwielbiam takie fit wypieki!
    Pozdrawiam i na pewno dam znać o rezultacie 🙂

    1. Avatar Marzena 5 marca 2017 o 09:56

      Zrobiony. Zjedzony. Jeśli powiedziałabym, że torcik jest bardzo dobry, to po prostu byłabym nie fair. On jest przepyszny! Nawet nie ma określenia na to jak smakował….bo już go nie ma! Wyszedł idealny. Ciasto wilgotne, krem cudowny – dodałam świeżych malin, polewa znakomita. Na górę świeże maliny i borówki. Pycha to mało powiedziane!
      Kinga – jesteś wielka! Dziękuję za takie przepisy i czekam na więcej! 😉 :*

      1. admin admin 6 marca 2017 o 21:02

        Marzena bardzo Ci dziękuję! tak się cieszę z każdego komentarza na moim blogu tym bardziej tak pozytywnego ?
        Dziękuję że wypróbowałaś przepis ?

  42. Avatar Ania 2 marca 2017 o 21:28

    Pani Kingo?
    pomocy..mam pytanie… dzisiaj będę piekła…mam domową mąkę kokosową która nie jest idealnie zmiksowana i gładka, czy mogę jej użyć?
    Czy lepiej zastąpić ją mąką gryczaną (akurat taką mam)?

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:31

      spokojnie może być domowa mąka kokosowa 🙂

  43. Avatar Martyna 28 lutego 2017 o 17:29

    W jaki sposob zastapic syrop klonowy ksylitolem? Super przepis dla osobe, ktore nie moge cukru I glutenu a urodziny corki sie zblizaja?

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:44

      jeżeli użyjesz ksylitolu polecam taka proporcję: 1/3 szklanki ksylitolu i należy zwiększyć ilość mleka do 3/4 szklanki

      1. Avatar Martyna 10 marca 2017 o 13:06

        Dziekuje?

  44. Avatar Emilia 28 lutego 2017 o 17:04

    Wygląda pysznie! Czy zamiast syropu klonowego możemy użyć miodu?

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:45

      tak 🙂

  45. Avatar Natalia 28 lutego 2017 o 12:47

    Czy jajka w tym przepisie możemy zamienić na inny produkt? Niestety jestem na diecie eliminacyjnej a tort wygląda cudownie … 😉

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:52

      Natalia możesz przygotować alternatywę dla jajek czyli jajko z siemienia tzn 1 jajko + 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami wody

  46. Avatar Sandra 28 lutego 2017 o 12:19

    Kinguś, czyli części wodnej z mleczka kokosowego w ogóle nie dodajemy? Wolę się upewnić 🙂 Chciałabym zrobić taki tort ale z mrożonymi truskawkami i ze spodem z mąki ryżowej. Myślisz, że mogę taki biszkopt przełożyć kremem z mleczka kokosowego i truskawek? Byłabym wdzięczna za pomoc. Męża urodziny coraz bliżej…. 🙂

    1. admin admin 28 lutego 2017 o 16:42

      W ogóle nie dodajemy wody kokosowej można ją zostawić i dodać no. Do owsiankę czy koktajlu
      Spokojnie możesz zrobić twoją wersję ?

    2. admin admin 3 marca 2017 o 10:54

      Sandra nie wiem czy juz Ci odpowiadałam bo pomieszały mi się wszystkie komentarze na blogu 🙂
      Więc tak 🙂 w tym przepisie używamy tylko część stałą mleczka – a krem spokojnie może byc w wersji truskawkowej 🙂
      ps. napisz koniecznie jak smakowało 🙂

  47. Avatar Natalia 28 lutego 2017 o 12:08

    Kingo, mam pytanie o krem – ubijamy najpierw stałą część mleka kokosowego? Jak długo ubijać zanim dodamy resztę składników?

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:54

      w tym przepisie używamy tylko część stałą mleczka – w przypadku kremu możemy wszystkie składniki ubić razem

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *