Pieczarki mają swoich zwolenników jak i przeciwników – ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. W mojej lodówce zawsze jest dla nich miejsce. W ostatniej „smacznej bitwie” którą prowadzę na moim FP trwała walka pieczarek z daktylami. Była ona tak zacięta, że postanowiłam aby oba produkty miały swoje dedykowane przepisy.
Zaczynamy od pieczarek i genialnego gulaszu z nimi w roli głównej. Niesamowicie rozgrzewający, prosty i pyszny. Z dodatkiem szpinaku i soczewicy. Zapraszam Was na moje jesienne danie.
Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Notes