Wegański gulasz z pieczarek

Pieczarki mają swoich zwolenników jak i przeciwników – ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. W mojej lodówce zawsze jest dla nich miejsce. W ostatniej „smacznej bitwie”  którą prowadzę na moim FP  trwała walka pieczarek z daktylami.  Była ona tak zacięta, że postanowiłam aby oba produkty miały swoje dedykowane przepisy.

Zaczynamy od pieczarek i genialnego gulaszu z nimi w roli głównej. Niesamowicie rozgrzewający, prosty i pyszny. Z dodatkiem szpinaku i soczewicy. Zapraszam Was na moje jesienne danie.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania20 minutCałkowity czas45 minut

 ½ szklanki czarnej soczewicy Beluga
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 250 g brązowych pieczarek
 200 g szpinaku
 700 ml bulionu warzywnego
 ½ łyżeczki płatków chili
 1 łyżeczka sosu sojowego
 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 1 szczypta gałki muszkatołowe
 1 świeży koperek
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz do smaku

1

Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.

3

Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.

4

Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.

5

Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).

6

Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

Składniki

 ½ szklanki czarnej soczewicy Beluga
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 250 g brązowych pieczarek
 200 g szpinaku
 700 ml bulionu warzywnego
 ½ łyżeczki płatków chili
 1 łyżeczka sosu sojowego
 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 1 szczypta gałki muszkatołowe
 1 świeży koperek
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.

3

Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.

4

Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.

5

Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).

6

Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

Wegański gulasz z pieczarek

 

(Wyświetlono 705 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

35 komentarzy

  1. Avatar Ilona 24 lutego 2019 o 15:13

    Dałam mleko kokosowe, skrobię z tapioki, cieciorkę zamiast ciecierzycy i koperek suszony zamiast świeżego. Gulaszem polałam przepołowione ziemniaki ugotowane ze skórką. I zwykłe białe pieczarki. Super!

    1. Avatar Ilona 24 lutego 2019 o 15:14

      Cieciorkę zamiast soczewicy?

  2. Avatar Anneangry 14 listopada 2018 o 13:17

    Bez szpinaku jest sens robic? 🙂

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:25

      jasne 🙂

  3. Avatar Joanna 22 listopada 2017 o 09:19

    Genialny gulasz. Chyba ostatnio FB przypomniał przepis i skusiłam się. Powoli wychodzimy z mężem (dla niego to cios:) ) z mięska i takie przepisy są wprost niezastąpione.

  4. Avatar Malaczarnak 19 listopada 2017 o 21:40

    Właśnie zrobiłam ? dodałam tylko polędwiczke wieprzowa bo mój bez miesa ani rusz. Wyszlo pyszne ? jutro do pracy idealne danie ☺

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 00:48

      bardzo fajna alternatywa 🙂 dzięki za komentarz 🙂

  5. Avatar Asia 4 października 2017 o 10:38

    Czy można dodać innych grzybów – np. maślaków?:)

    1. admin admin 4 października 2017 o 18:18

      oczywiście 🙂

  6. Avatar Ewelina 4 października 2017 o 07:28

    Wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje!
    Już nie mogę się doczekać aż jej spróbuję!
    Dobrze, ze jesteś!

    1. admin admin 4 października 2017 o 18:19

      Ewelino koniecznie spróbuj ! To ja dziękuję że tutaj jesteś – nawet nie wiesz jakie to dla mnie ważne!

  7. Avatar Marta 7 marca 2017 o 13:29

    wczoraj robiłam i wyszła mi bardziej zupa niż gulasz ale dałam pewnie za dużow wywaru (robionego wg Twojego przepisu i powiem szczerze że wyszedł gienialny i ma piekny kolor 🙂 )a nie chciałam też dawać jakoś specjlanie dużo skrobi ziemniaczanej (kukurdzinej obecnie nie mam). Nie dodałam sosu sojowego bo okazało się że go nie ma w szafce a robiąc zakupy byłam przekonana że jest. Ale mimo tego gulasz w postacu gęstej zupy 😉 wszedł super, więc pewnie z sosem sojowym będzie jeszcze lepsze :D. Pozdrawiam Cie i na pewno wypróbuje jeszcze nie jeden Twój przepis

    1. admin admin 7 marca 2017 o 21:27

      Marta dziękuję Ci bardzo za tak miły komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  8. Avatar ewa 25 lutego 2017 o 18:31

    Zrobione! 🙂 Bardzo dobre. Beluga mi już jakiś czas leżała w szafce więc przepis spadł mi z nieba.
    Dziękuję jak zwykle za pyszne propozycje 🙂

  9. Avatar Iwona 16 stycznia 2017 o 13:45

    Ja dodałam zamiast szpinaku pak choi, zobaczy,y jak wyjdzie, pachnie wybornie 🙂

    1. admin admin 19 stycznia 2017 o 10:03

      pak choi – UWIELBIAM! genialny pomysł

  10. Avatar Madzia 12 grudnia 2016 o 15:12

    Gulasz przepyszny:) zamiast soczewicy dałam kasze gryczaną do tego ogórek kiszony i wyszedł pyszny obiadek:) dziękuje

    1. admin admin 13 grudnia 2016 o 18:32

      polecam się na przyszłość 🙂

  11. Avatar Agusia Wisienka 29 listopada 2016 o 17:45

    Moje danie nie wyszło tak ładne wizualnie jak na zdjęciu, ale było pyszne. Dałam mleko kokosowe zamiast migdałowego. Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 29 listopada 2016 o 17:45

      Bardzo się cieszę że smakowało 🙂 polecam się na przyszłość i dziękuję za komentarz 🙂

  12. Avatar Ela K. 28 listopada 2016 o 14:55

    Zrobiłam ten gulasz. Inspiracją był nowo zakupiony żeliwny garnek. Potrawa wyszła przepyszna. Jako wegetarianka, niekoniecznie veganka, dodałam śmietankę 30% zamiast mleka migdałowego. Wprawdzie kolor tej potrawy może kogoś odstraszać, czarna soczewica i brązowe pieczarki powodują że kolorek jest ciemny, ale smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂

  13. Avatar dominika_dikart 27 listopada 2016 o 22:51

    Zastanawiałam się co zrobić na obiad. Na facebooku mignął mi Twój przepis. Nie jem mięsa ani nabiału, więc zainspirowalam się. Pozamieniałam jednak parę rzeczy: pieczarki brązowe na zwykłe, soczewicę czarną na brązową, mleko migdałowe na trochę rozwodnioną śmietanę ryżową. Użyłam też szpinaku mrożonego, ale za to dałam 500 ml wody zamiast 700. Nie miałam skrobi kukurydzianej więc użyłam mąki kukurydzianej. Nie mogłam zagęścić tego sosu! Ale wyszło pyszne 🙂

    1. admin admin 27 listopada 2016 o 23:03

      Dominika cieszę się że finalnie danie się udało 🙂 mąka kukurydziana nie zagęszcza tak jak skrobia – można też tą kukurydzianą zastąpić skrobią ziemniaczaną.

  14. Avatar Basia 24 listopada 2016 o 15:53

    mmm wygląda pysznie. ale mimo wszystko dodałabym tam trochę kurczaka 😉

    1. admin admin 24 listopada 2016 o 23:13

      Basiu niech to będzie dla Ciebie inspiracja – szalej z Twoją wersją do woli 🙂

  15. Avatar Ela K. 24 listopada 2016 o 13:12

    Bardzo ciekawy przepis, nie tylko dla vegan 🙂 Czarna soczewica jest bardzo zdrowa, smaczna, nie rozgotowuje się tak jak czerwona. Zachęcające połączenie z pieczarkami. Trzeba wypróbować koniecznie. Przepiękne zdjęcia 🙂

    1. admin admin 24 listopada 2016 o 23:13

      Elu bardzo dziękuję za miłe słowa :*

  16. Avatar zielenina 23 listopada 2016 o 11:25

    też lubię pieczarki i często używam. Są bardzo zdrowe przy okazji 🙂 a gulasz fajny!

  17. Avatar Marta 23 listopada 2016 o 09:27

    Czy można zamienić niektóre produkty: czarną soczewicę na inną , mleko migdałowe na zwykłe? A sos sojowy oraz skrobię pominąć ?
    Pozdrawiam 🙂

    1. Avatar Tomasz 23 listopada 2016 o 15:05

      Z całym szacunkiem, ale zamiana tych produktów zmieni całkiem smak. Brak sosu sojowego również (spokojnie, jego smak jedynie dopełni całość, a nie będzie na pierwszym miejscu). Brak skrobi nie zagęści potrawy. Użycie mleka krowiego sprawi, że potrawa nie będzie wegańska. Zatem powstanie inny przepis. Zatem czy warto?? pozdrawiam

      1. Avatar Marta 23 listopada 2016 o 15:13

        Weganką nie jestem, więc nie muszę używać mleka migdałowego. 🙂

        1. admin admin 23 listopada 2016 o 17:36

          nie musisz ?

    2. admin admin 23 listopada 2016 o 17:40

      Marto soczewicę czarną można zastąpić na inna np. czerwoną lub zieloną, fasole bądź ciecierzycę. Mleko migdałowe można zamienić na zwykłe. Sos sojowy polecam aby został. Można w inny sposób zagęścić całość – wystarczy około 1/2 szklanki usmażonych pieczarek i ugotowanej soczewicy bądź innych strączków zmiksować na gładko i dodać do całości, następnie zredukować nieco płyn. skrobię kukurydziana można zamienić na ziemniaczaną.

      1. Avatar Marta 24 listopada 2016 o 08:01

        Bardzo dziękuję Kingo za wyczerpująca odpowiedź 🙂 pozdrawiam

        1. admin admin 24 listopada 2016 o 23:14

          polecam się na przyszłość 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *