Murzynek Ali

Dzisiaj post specjalnie na życzenie Mai, która na moim profilu FB o niego prosiła. Murzynek ten jest niesamowity i co najważniejsze zawsze się udaje. Nawet mój mąż który nie jest fanem tego typu ciast był nim zachwycony. Piekłam go również z okazji wczorajszego dnia teściowej od której to dostałam tą piękną tacę i wiele innych kuchennych gadżetów:) które stopniowo pojawiać się będą na blogu.  Przepis na to cudo dostałam od koleżanki Ali – dziękuję :*
Sprawdź jaki jest pyszny:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 ½ szklanki cukru
 250 g masła
 3 łyżki kakao
 5 łyżek wody
 1 ½ szklanki maki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 4 jajka
 3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie)
 garść draży czekoladowych typu M&M (opcjonalnie)

1

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, kakao i wodę. Odstawić aby przestygło, odlać z garnuszka 1/2 na polewę.

2

Piekarnik nastawić na temp 175 C z funkcja grzania góra-dół. Przygotować blachę o wymiarach 40 x 25 cm lub keksówkę (ja użyłam silikonowej keksówki).wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Mąkę z proszkiem i szczyptą soli przesiać do miski, dodać żółtka i wystudzoną masę czekoladową. Całość wymieszać aż powstanie gęsta, gładka masa.

4

Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Połączyć delikatnie z czekoladowym ciastem. Dodać opcjonalnie czekoladowe draże i przelać do blaszki.

5

Piec ok 50 min do momentu "suchego patyczka". Wystudzić. Na koniec podgrzać pozostałą polewę i polać nią ciasto.

Składniki

 1 ½ szklanki cukru
 250 g masła
 3 łyżki kakao
 5 łyżek wody
 1 ½ szklanki maki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 4 jajka
 3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie)
 garść draży czekoladowych typu M&M (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, kakao i wodę. Odstawić aby przestygło, odlać z garnuszka 1/2 na polewę.

2

Piekarnik nastawić na temp 175 C z funkcja grzania góra-dół. Przygotować blachę o wymiarach 40 x 25 cm lub keksówkę (ja użyłam silikonowej keksówki).wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Mąkę z proszkiem i szczyptą soli przesiać do miski, dodać żółtka i wystudzoną masę czekoladową. Całość wymieszać aż powstanie gęsta, gładka masa.

4

Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Połączyć delikatnie z czekoladowym ciastem. Dodać opcjonalnie czekoladowe draże i przelać do blaszki.

5

Piec ok 50 min do momentu "suchego patyczka". Wystudzić. Na koniec podgrzać pozostałą polewę i polać nią ciasto.

Murzynek Ali
(Wyświetlono 142 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Basia 24 stycznia 2019 o 16:43

    Szklanka mąki – ile to gram? 🙂

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:38

      130 g

  2. Avatar Alex 20 października 2016 o 17:22

    Hej Kinga czy mozna do czekolady dac mniej wody i zastapic ja likierem baileys?

    1. admin admin 21 października 2016 o 18:08

      jasne 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *