Proste przepisy zawsze zdetronizują te bardziej wyszukane. Dziś propozycja na coś absolutnie wyjątkowego. Marynowana feta z cytryną – idealna! Wierzcie mi warto jest mieć ją w lodówce. W tym przepisie wykorzystywana jest cała zawartość słoika tzn. aromatyczna feta wędruje według naszego uznania na kanapki, do ziemniaków, zup, makaronów czy sałatek. Olej rzepakowy przejdzie zapachem cytryny, ziół i przypraw, i stanowić będzie świetny dodatek do dressingów, mięs czy makaronu. Pamiętajcie im więcej czasu jej dacie, tym ona więcej Wam da smaku.
Pokochaj olej rzepakowy:
Obecnie na rynku możemy spotkać się z dwoma rodzajami oleju rzepakowego: rafinowanym (oczyszczonym) i nierafinowanym. Każdy z nich ma swoje cechy użytkowe w kuchni jednak warto wiedzieć, który jest najlepszy do danych potraw i korzystnie wpłynie na nasz organizm.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno znajdzie swoje wykorzystanie jako dodatek do sałatek, dressingów, sosów czy marynat. Ma lekko orzechowy smak i ciemny, słomkowy kolor. Nie może on podlegać obróbce w wysokiej temperaturze, gdyż wtedy traci swoje wartości i działa na naszą niekorzyść. Jeżeli chcemy piec, smażyć czy dusić wybierzmy olej rafinowany, który ma wysoki punkt dymienia. Jego barwa jest jasnożółta, a smak neutralny. Więcej na ten temat możecie przeczytać tutaj: http://pokochajolejrzepakowy.eu/moda-olej-rzepakowy-tloczony-zimno-jednak-mozna-go-stosowac-wszystkiego/
Słoik umyć i dobrze osuszyć. Fetę pokroić w dowolne kawałki i umieścić w naczyniu.
Cytrynę pokroić w plastry, przesmarować odrobiną oleju rzepakowego rafinowanego i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cytryny piec w piekarniku nastawionym na 200 º C z funkcją grzania góra-dół przez 10-12 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Wyjąć i ostudzić.
Do fety dodać chili w płatkach, liście laurowe, pestki dyni oraz wystudzone cytryny i sok z cytryny. Całość zalać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Odstawić do lodówki aby się przegryzł na 24 godziny. Należy go spożyć w ciągu 2 tygodni. Z każdym dniem smakuje lepiej.
do marynowania można użyć rozmarynu, tymianku, pieprzu, oregano
całość można wzbogacić o oliwki i suszone pomidory
każdy kawałek fety można obtoczyć w posiekanych ziołach np. szczypiorku lub w nasionach np. czarnuszki
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Słoik umyć i dobrze osuszyć. Fetę pokroić w dowolne kawałki i umieścić w naczyniu.
Cytrynę pokroić w plastry, przesmarować odrobiną oleju rzepakowego rafinowanego i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cytryny piec w piekarniku nastawionym na 200 º C z funkcją grzania góra-dół przez 10-12 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Wyjąć i ostudzić.
Do fety dodać chili w płatkach, liście laurowe, pestki dyni oraz wystudzone cytryny i sok z cytryny. Całość zalać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Odstawić do lodówki aby się przegryzł na 24 godziny. Należy go spożyć w ciągu 2 tygodni. Z każdym dniem smakuje lepiej.
do marynowania można użyć rozmarynu, tymianku, pieprzu, oregano
całość można wzbogacić o oliwki i suszone pomidory
każdy kawałek fety można obtoczyć w posiekanych ziołach np. szczypiorku lub w nasionach np. czarnuszki
Fety nigdy nie zdarzyło mi się marynować ale na pewno spróbuje takiej wersji cytrynowej jestem ciekawa po prostu co z tego wyjdzie. Na pewno spróbuje. Pozdrawiam.
polecam 🙂
Świetny przepis! Bardzo mnie zaciekawił bo nie spotkałam się nigdy wcześniej z takim przepisem a fetę uwielbiam! Dzięki za przepis i na pewno wkrótce go przetestuję 🙂