Dzień bez ciasta dniem straconym! Uśmiecham się teraz do siebie ponieważ nawet w mojej najnowszej książce „Fit Słodkości” otwierając ją w wewnętrznej części wyklejki napisałam „Nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie to takie ważne aby „słodkości” gościły na waszych stołach – jednak niech są one zdrowsze, smaczniejsze i po prostu piękne! Takie jest dzisiejsze ciasto – pozytywne 🙂 Pyszne, wilgotne i sezonowe. Oczywiście będzie mi miło jeżeli skusicie się na przepis, a jak tylko dacie radę zrobić zdjęcie waszego wypieku i przesłać mi je będę w truskawkowym niebie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.
Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.
Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.
Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną
syrop klonowy można zastąpić miodem
truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami
10 porcji
- Amount per serving
- Kalorie206
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 15.9g21%
- Cholesterol 33mg11%
- Sód 14mg1%
- Węglowodany 13.6g5%
- Białko 5.4g
- Potas 250mg6%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.
Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.
Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.
Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną
syrop klonowy można zastąpić miodem
truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami
Notes