Fit ciasto z truskawkami

Dzień bez ciasta dniem straconym! Uśmiecham się teraz do siebie ponieważ nawet w mojej najnowszej książce „Fit Słodkości” otwierając ją w wewnętrznej części wyklejki napisałam „Nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie to takie ważne aby „słodkości” gościły na waszych stołach – jednak niech są one zdrowsze, smaczniejsze i po prostu piękne! Takie jest dzisiejsze ciasto – pozytywne 🙂 Pyszne, wilgotne i sezonowe. Oczywiście będzie mi miło jeżeli skusicie się na przepis, a jak tylko dacie radę zrobić zdjęcie waszego wypieku i przesłać mi je będę w truskawkowym niebie.

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 5 minut

 170 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
 30 g wiórek kokosowych
 2 jajka
 1 łyżeczka proszku do piecznenia
 ¼ szklanki syropu klonowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 2 szklanki truskawek
 1 garść płatków migdałów
 do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej i garść świeżych truskawek

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.

3

Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.

4

Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.

5

Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.

Możliwości:
6

mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną

7

syrop klonowy można zastąpić miodem

8

truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie206
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 15.9g21%
Cholesterol 33mg11%
Sód 14mg1%
Węglowodany 13.6g5%
Białko 5.4g

Potas 250mg6%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 170 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
 30 g wiórek kokosowych
 2 jajka
 1 łyżeczka proszku do piecznenia
 ¼ szklanki syropu klonowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 2 szklanki truskawek
 1 garść płatków migdałów
 do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej i garść świeżych truskawek

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.

3

Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.

4

Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.

5

Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.

Możliwości:
6

mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną

7

syrop klonowy można zastąpić miodem

8

truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami

Notes

Fit ciasto z truskawkami

(Wyświetlono 13 067 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)