Fit batony bez pieczenia

Wszystko co dobre najlepiej jak przychodzi do nas szybko i jest łatwo dostępne. Taki jest dzisiejszy przepis na fit batony bez pieczenia. Tylko 5 zwykłych składników, 5 minut pracy i nieskończona przyjemność. Sycące, słodkie i niezastąpione. Zawsze wiedziałam,  że Fit słodycze  podbiją Świat. Gwarantuję Wam, że nie spojrzycie już w stronę klasycznych czekoladowych batoników.  Moja wersja jest miękka i ciągnąca niczym czekoladowa krówka. Coś czuję, że i ten przepis skradnie Wasze serca. ❤️

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 ½ szklanki kakao
 ½ szklanki oleju kokosowego
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli
 1 szklanka żyta ekspandowanego
 do dekoracji: wiórki kokosowe

1

Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.

2

Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli - całość wymieszać.

3

Zdjęć z ognia dodać żyto ekspadowane i ponownie wymieszać tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno.

4

Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i  schłodzić.

Możliwości:
5

kakao można zastąpić karobem lub surowym kakako

6

olej kokosowy - można zastąpić masłem - ale wtedy już nie będą takie fit 🙂

7

syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym

8

żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem "dmuchanym" preparowanym tj. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami owsianymi

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 ½ szklanki kakao
 ½ szklanki oleju kokosowego
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli
 1 szklanka żyta ekspandowanego
 do dekoracji: wiórki kokosowe

Przygotowanie

1

Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.

2

Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli - całość wymieszać.

3

Zdjęć z ognia dodać żyto ekspadowane i ponownie wymieszać tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno.

4

Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i  schłodzić.

Możliwości:
5

kakao można zastąpić karobem lub surowym kakako

6

olej kokosowy - można zastąpić masłem - ale wtedy już nie będą takie fit 🙂

7

syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym

8

żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem "dmuchanym" preparowanym tj. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami owsianymi

Fit batony bez pieczenia

 

(Wyświetlono 800 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

29 komentarzy

  1. Avatar Sylwia 2 czerwca 2019 o 16:17

    Baaardzo smaczne! Z powodzeniem zastepuje sklepowe słodycze bez uszczerbku na smaku. Z dodatkami też można poszaleć. Dzięki za przepis!

  2. Avatar Marta 5 września 2018 o 00:00

    Kinga, zrobione. Przeeeepyyyyszne ?
    Najbardziej zaskoczyło mnie to, że jest aż tak smacznie, względem użytych składników. Ja zamiast 1 szklanki jednego, konkretnego produktu, dodałam 1/2 szklanki płatków owsianych górskich i 1/2 szklanki amarantusu.
    Dziękuję, jest smacznie ?

  3. Avatar Dominika 25 sierpnia 2018 o 16:06

    Witam czym można zastąpić żyto?

  4. Avatar Milena 11 marca 2018 o 11:25

    Czy te pół szklanki kakao ma być w formie płynnej, takie do picia? Przepraszam za być może głupie pytanie, ale dodałam karob i nie wyszło. Zamiast masy uzyskałam produkt sypki ? za mało oleju?

    1. admin admin 11 marca 2018 o 23:38

      kakao ma być w formie sypkiej. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać olej

  5. Avatar Marta 7 czerwca 2017 o 14:29

    Kingo, jeśli chciałabym dodać do ciastek ryż bądź kaszę, czy mam je wcześniej ugotować?

    1. admin admin 8 czerwca 2017 o 11:02

      tak 🙂

  6. Avatar Agnieszka 26 marca 2017 o 19:02

    Kingo 🙂 te batoniki są po prostu przepyszne 🙂 delikatne, smakowite i lekkie. Ja dodaję jeszcze posiekane orzechy dla mojego Ukochanego 🙂
    Czekam jeszcze na desery z masłem orzechowym :-):-):-) pozdrawiam serdecznie

    1. admin admin 26 marca 2017 o 22:33

      Aga już wkrótce mnóstwo świątecznych inspiracji z masłem orzechowym w roli głównej 🙂

  7. Avatar Natalia 18 marca 2017 o 21:52

    Batoniki są przepyszne i takie leciutkie. Uwielbiam Twoje fit słodkości. Gdy mam ochote na cos slodkiego zawsze znajduje inspiracje u Ciebie. Batoniki przygotowałam z amarantusa.

  8. Avatar Magducha 1 marca 2017 o 14:51

    Pierwszą razą 😉 jak je robiłam to wymieszałam karob z kakao i dałam amarantus ekspandowany oraz miód. Wyszły pycha. Za drugim razem chciałam być superfit 😉 i zamiast oleju kokosowego dałam mus kokosowy (najczęściej to wyżeram go łyżeczką). I zonk bo to się nie rozpuszcza (prędzej spalisz :P) i musiałam ratować sytuację dodatkiem masła orzechowego. I wiesz co? Nadal są pyszne 🙂 I będę je robić dalej bo są ultraszybkie w przygotowaniu. I chyba zostawię to masło orzechowe z uwagi na trenującego mężczyznę w domu 😉

  9. Avatar MeCooks 21 lutego 2017 o 18:11

    Piękne zdjęcia, bardzo smakowicie batony wyglądają 🙂

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:23

      bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

  10. Avatar Karolina 17 lutego 2017 o 18:50

    Kingo!!!!!!!!! Batony najlepsze na świecie! Są zdrowe ale też baaaardzo smaczne, bardzo! Dziękujemy…. ja, mój mąż i 4 letnia córka! Moja córeczka jest nimi zachwycona??❤️????

    1. admin admin 19 lutego 2017 o 23:26

      Karolino bardzo dziękuję za wypróbowanie i za miłe słowa 🙂

  11. Avatar Agata 17 lutego 2017 o 13:11

    Mniam! Chętnie spróbowałabym jedno z nich 🙂 Wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować przepis. Uwielbiam takie fit batony, które są pyszne ale też zdrowe 🙂

  12. Avatar Iga Dietmap 16 lutego 2017 o 14:21

    jakie piękne walentynki! szkoda, że nie znalazłam tego przepisu wcześniej

  13. Avatar Karolina 16 lutego 2017 o 10:11

    Pół szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej ?

    1. admin admin 17 lutego 2017 o 16:41

      w postaci stałej w przygotowaniu piszę w punkcie 1.Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.

  14. Avatar kasia_wi 13 lutego 2017 o 13:42

    Czy jeśli chciałabym batoniki zrobić w kształcie serduszek to lepiej umieścić od razu w silikonowych formach (do muffinek) czy można wyłożyć na blaszkę do stwardnienia, a później powycinać foremką do ciastek? Nie będzie zbyt twarde?

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:51

      lepiej od razu w silikonowych foremkach w kształcie

  15. Avatar Kamila 13 lutego 2017 o 12:46

    Przepis wypróbowałam. Zamieniłam tylko kakao na karob. Dla mnie pycha!

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:51

      🙂 dziękuję

  16. Avatar Aga 9 lutego 2017 o 16:53

    Jest Pani absolutnie genialna, przepisy są pyszne a szczególni dla osób ktòre nie mogą żyć bez słodyczy a dbają o sylwetkę. Wypròbuje wszytskie fit słodkości! Pozdrawiam

  17. Avatar Marta 8 lutego 2017 o 14:59

    Kinga te batony są rewelacyjne, gorąco polecam ?

    1. admin admin 8 lutego 2017 o 17:00

      super! dziękuję za komentarz 🙂

      1. Avatar marta 10 lutego 2017 o 11:29

        A czym Mozna zastapic zyto? Mam Tylko amarantus …

        1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:36

          spokojnie może być amarantus

  18. Avatar jelka 7 lutego 2017 o 22:08

    Witam! Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?

    1. Avatar Beata 7 lutego 2017 o 22:15

      Tak, Kinga umieściła taką informację w opisie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *