Słodkie babeczki szpinakowe

Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie? To nic trudnego. Wystarczy odpowiednio zamienić składniki, aby cieszyć się lekkimi wypiekami. Dziś mamy kilka bohaterów tego przepisu. Na początek wyrywa się SZPINAK, który daje piękny, zielony kolor. Następnie BANAN, który osładza całą tę sytuację. A na koniec coś niezwykle wartościowego, co ich może połączyć OLEJ RZEPAKOWY. Jak widać nie bez powodu połączyłam ich razem. Każdy z nich ma ukryte odżywcze moce.

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy dzięki zawartych w nim wielonienasyconym kwasom ALA z rodziny omega-3 (ok. 10% składu) i LA (ok. 20% składu) z rodziny omega-6, a także sterolom roślinnym przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Pewnie zauważyliście ostatnio na etykietach oleju dodatkowe oznakowania: wysoka zawartość omega-3. Tak, tak, właśnie nasz rodzimy olej rzepakowy po oleju lnianym zawiera najwięcej kwasów omega-3. Oznakowanie takie jest możliwe, dzięki pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności. Kwasy omega-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Te cenne składniki były w nim od ponad 20 lat, ale wreszcie cały kraj o tym usłyszał.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas30 minut

 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 170 g szpinaku baby
 2 banany
 ¾ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

3

Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.

4

Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.

5

Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.

6

Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Możliwości:
7

♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy

8

♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 170 g szpinaku baby
 2 banany
 ¾ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

3

Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.

4

Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.

5

Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.

6

Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Możliwości:
7

♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy

8

♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny

Słodkie babeczki szpinakowe

(Wyświetlono 6 763 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

42 komentarzy

  1. Kasia 11 grudnia 2019 o 22:39

    Dzień dobry, zastanawiam się jak zamienić cukier, żebym mogła babeczki podać na roczek synka. Mogę poprosić o jakąś podpowiedź?:D

    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:26

      ksylitolem lub bananem

  2. kinga 2 października 2018 o 18:57

    SA super. Proste w przygotowaniu, moj pieciolatek mial duzo radochy przygotowujac je. Ja dalam ekstrakt ze stevii zamiast cukru I wyszly genialnie. Bardzo fajny przepis.

  3. kejti 26 września 2018 o 08:57

    Pyszne, rewelacyjne – moja córka mówi „shrekowe” 🙂
    Można dać nawet mniej cukru niż w przepisie, bo są całkiem mocno słodkie.

  4. Olga 12 marca 2018 o 19:56

    Dzień dobry! Czy można gdzieś dowiedzieć się jak kaloryczne jest to danie?

    1. Ola 17 czerwca 2018 o 18:04

      Podbijam pytanie, też jestem bardzo ciekawa na ile jest „grzeszna” taka babeczka. (;

  5. bry 28 października 2017 o 08:48

    Czy można zamiast oleju rzepakowego użyć lnianego lub oliwy z oliwek?

    1. admin 28 października 2017 o 15:26

      lepiej oliwy z oliwek

  6. Yolaona 13 października 2017 o 11:41

    Moje muffinki wyszły super, niestety nie odrywają się od papilotek, co mogłam zrobić nie tak?

    1. Monika 25 maja 2020 o 16:18

      Polecam robić własnoręczne papilotki z papieru do pieczenia. Wystarczy pociąć papier na kwadraty 15×15 i ukształtować papilotki. Nie ma żadnego problemu przy wyjmowaniu 🙂

  7. marta 13 maja 2017 o 08:32

    Czy można użyć mąki ryżowej zamiast pszennej?

    1. admin 15 maja 2017 o 13:58

      tak ale najlepiej wymieszać ja np. z mąką gryczaną – na samej ryżowej mogą być za suche

  8. Emilia 7 maja 2017 o 12:35

    Babeczki pyszne, wilgotne i szybkie w wykonaniu. Nie są tłuste jak większość babeczek. Rewelacja! Jestem juz tez po przetestowania placuszków selerowych i tez jestem pod ogromnym wrażeniem. Świetne i proste przepisy na zdrowe jedzenie. Ciesze się, że trafiłam na tego bloga pełnego fit inspiracji 🙂 Pozdrawiam i dziękuję. Z pewnością będę testować kolejne przepisy, bo każdy jeden mi się podoba 🙂

    1. admin 7 maja 2017 o 14:55

      Emilia bardzo dziękuję Ci że skusiłaś się na wypróbowanie przepisów i że poświeciłaś swój czas aby napisać komentarz – to wiele dla mnie znaczy.
      Prawdziwą nagrodą dla mnie jest wiedza że moje przepisy żyją w . waszych kuchniach 🙂

  9. Alutka 6 marca 2017 o 20:39

    Dobry wieczór 🙂 czy babeczki mozna zamrozic? 🙂

  10. Iga 17 lutego 2017 o 13:13

    Świetny przepis! Bardzo lubię szpinak ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis i dam znać czy babeczki mi wyszły 🙂

    1. admin 17 lutego 2017 o 16:39

      koniecznie czekam z niecierpliwością 🙂

  11. Renata 15 stycznia 2017 o 18:13

    Robiłam babeczki z Twojego przepisu i wyszły super. Dałam mrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku odcisnełam wode i było ok.

    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:07

      dziękuję 🙂 bardzo dobrze że odcisnęłaś szpinak 🙂

  12. bozena 12 stycznia 2017 o 08:43

    Ile taka babeczka może mieć kcal, bo już zajadam jedną, bardzo mi smakuje i ładnie wygląda.

  13. Polin 17 grudnia 2016 o 17:23

    można zamiast mąki pełnoziarnistej dodać mąki jaglanej lub grycznej?

    1. admin 19 grudnia 2016 o 13:56

      tak 🙂

  14. Alex 20 października 2016 o 20:47

    U mnie nie wyrosly tak jak na foto a ciasto bylo troszke plynne i wyszly ziemno zielone co moglam zrobic nie tak?

    1. Alex 20 października 2016 o 20:48

      Ciemno zielone

    2. admin 21 października 2016 o 18:07

      za długie mieszanie składników powoduje nie wyrastanie ciasta

  15. Natalia 25 września 2016 o 14:39

    Hejka mam pytanie co moge zrobic jak nie mam bananów? Mogę robić bez nich?

    1. admin 26 września 2016 o 13:48

      zamiast bananów możesz użyć 2-3 jajka lub 1 szklankę startego jabłka

  16. Anita 16 września 2016 o 09:57

    Fantastyczne ! Przepyszne i zdrowe 🙂 Robiłam już kilka razy jak dla mnie są mega ! ♥

    1. admin 16 września 2016 o 12:32

      bardzo dziękuję! tak się cieszę czytając takie komentarze :*

  17. Kasia 9 sierpnia 2016 o 20:19

    Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukier kokosowy bądź ksylitol ?

    Pozdrawiam,
    Kasia 🙂

    1. admin 10 sierpnia 2016 o 12:26

      tak można

  18. kaja 16 maja 2016 o 07:22

    Czy zamiast mleka można dac jogurt albo kefir? A jesli nie czy z mlekiem innym niż krowim tez będzie dobre?

    1. admin 17 maja 2016 o 14:56

      można spokojnie dodać jogurt lub kefir ale również mleko kokosowe czy inne roślinne

  19. Iga Dietmap.pl 11 maja 2016 o 13:27

    słodkie szpinakowe? jeżeli to będzie coś w stylu tortu „leśny mech' to nie będę się zastanawiać! 🙂

    1. admin 12 maja 2016 o 10:37

      tak słodkie szpinakowe i są genialne!

  20. Magda 6 maja 2016 o 11:34

    Zytnia 😉

  21. Magda 6 maja 2016 o 11:33

    Czy można mąkę zbytnią?

  22. KG 2 maja 2016 o 10:42

    Czy mogę zastosować szpinak mrożony? I w jakiej ilości?

    1. admin 3 maja 2016 o 21:19

      lepiej nie wtedy ciasto będzie zbyt wodnite i mogą muffinki nie wyrosnąć

    2. Marta 7 czerwca 2019 o 10:14

      Wczoraj zrobiłam z mrożonego i wyszły pyszne, nawet lekko suche, także ok. Trzeba szpinak dobrze rozmrozić, udusić pod przykryciem i dobrze odparować wodę, ale pilnować, żeby się nie przypalił. Oprócz tego przed dodaniem do ciasta odcisnęłam go w rękach. Także da się 🙂

      a babeczki same w sobie pycha, zrobiłam bez cukru, bo to dla 1,5 rocznej córy, ale zajadam i ja 🙂

  23. EwaN 30 kwietnia 2016 o 20:17

    Czy mogę wykorzystać mąkę pełnoziarnistą orkiszową?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *