Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie? To nic trudnego. Wystarczy odpowiednio zamienić składniki, aby cieszyć się lekkimi wypiekami. Dziś mamy kilka bohaterów tego przepisu. Na początek wyrywa się SZPINAK, który daje piękny, zielony kolor. Następnie BANAN, który osładza całą tę sytuację. A na koniec coś niezwykle wartościowego, co ich może połączyć OLEJ RZEPAKOWY. Jak widać nie bez powodu połączyłam ich razem. Każdy z nich ma ukryte odżywcze moce.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy dzięki zawartych w nim wielonienasyconym kwasom ALA z rodziny omega-3 (ok. 10% składu) i LA (ok. 20% składu) z rodziny omega-6, a także sterolom roślinnym przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Pewnie zauważyliście ostatnio na etykietach oleju dodatkowe oznakowania: wysoka zawartość omega-3. Tak, tak, właśnie nasz rodzimy olej rzepakowy po oleju lnianym zawiera najwięcej kwasów omega-3. Oznakowanie takie jest możliwe, dzięki pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności. Kwasy omega-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Te cenne składniki były w nim od ponad 20 lat, ale wreszcie cały kraj o tym usłyszał.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
12 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny