AKCJA REGENERACJA uruchomiła moją kulinarna wyobraźnię. Po kilku dniach mogę śmiało stwierdzić, że mam mnóstwo energii, polotu i zapału do wszystkiego. Tego ostatnio mi brakowało.
Czuję się szczęśliwa – uwielbiam moją pracę i tą akcję 🙂
Dziś przychodzę do Was z propozycją na obiad na detoksie – krem z kalafiora to totalnie warzywna zupa o wspaniałym aromacie. Wzbogaciłam ją o pieczone warzywa tj. pieczarki, buraki, paprykę. Doprawiłam gałką i kurkumą.
Koniecznie dajcie znać czy już widzicie jakieś efekty Waszej ciężkiej pracy. Pamiętajcie, że jestem w tym miejscu dla Was zawsze i obiecuję rozpieszczać Was pysznymi przepisami oraz dobrym słowem.
Pieczarki pokroić w pół lub jeśli kapelusze są małe pozostawić nie naruszone - usunąć tylko nóżkę.
Buraka obrać i wraz z papryką pokroić na równe talarki. Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC z funkcją grzania góra-dół i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą rumiane i al dente.
Kalafior pokroić na mniejsze różyczki zalać je bulionem warzywnym i wraz z liściem laurowym doprowadzić do wrzenia.
Kiedy warzywo zmięknie, wyjąć liść laurowy i całość zblendować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i dodać mleko migdałowe. Doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Podawać zupę z podpieczonymi warzywami, szczyptą kurkumy i świeżą pietruszką.
mleko migdałowe można pominąć należny wtedy dodać więcej bulionu
swoim domownikom, którzy nie są w trakcie AKCJI REGENERACJI (detoxu) możecie podać zupę skropioną dobrą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz kremem balsamicznym lub sosem sojowym
świetnym dodatkiem są też łuskane nasiona słonecznika
jeżeli zupa jest za gęsta dolej więcej bulionu lub mleka
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Pieczarki pokroić w pół lub jeśli kapelusze są małe pozostawić nie naruszone - usunąć tylko nóżkę.
Buraka obrać i wraz z papryką pokroić na równe talarki. Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC z funkcją grzania góra-dół i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą rumiane i al dente.
Kalafior pokroić na mniejsze różyczki zalać je bulionem warzywnym i wraz z liściem laurowym doprowadzić do wrzenia.
Kiedy warzywo zmięknie, wyjąć liść laurowy i całość zblendować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i dodać mleko migdałowe. Doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Podawać zupę z podpieczonymi warzywami, szczyptą kurkumy i świeżą pietruszką.
mleko migdałowe można pominąć należny wtedy dodać więcej bulionu
swoim domownikom, którzy nie są w trakcie AKCJI REGENERACJI (detoxu) możecie podać zupę skropioną dobrą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz kremem balsamicznym lub sosem sojowym
świetnym dodatkiem są też łuskane nasiona słonecznika
jeżeli zupa jest za gęsta dolej więcej bulionu lub mleka