Zupa na detoxie

AKCJA REGENERACJA uruchomiła moją kulinarna wyobraźnię. Po kilku dniach mogę śmiało stwierdzić, że mam mnóstwo energii, polotu i zapału do wszystkiego. Tego ostatnio mi brakowało.

Czuję się szczęśliwa – uwielbiam moją pracę i tą akcję 🙂

Dziś przychodzę do Was z propozycją na obiad na detoksie – krem z kalafiora to totalnie warzywna zupa o wspaniałym aromacie. Wzbogaciłam ją o pieczone warzywa tj. pieczarki, buraki, paprykę. Doprawiłam gałką i kurkumą.

Koniecznie dajcie znać czy już widzicie jakieś efekty Waszej ciężkiej pracy. Pamiętajcie, że jestem w tym miejscu dla Was zawsze i obiecuję rozpieszczać Was pysznymi przepisami oraz dobrym słowem.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania30 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas40 minut

 1 mały kalafior
 500 ml bulionu warzywnego
 ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
 100 g pieczarek
 1 burak
 1 papryka czerwona
 1 łyżeczka kurkumy
 1 świeża pietruszka
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 liść laurowy
 sól i pieprz

1

Pieczarki pokroić w pół lub jeśli kapelusze są małe pozostawić nie naruszone - usunąć tylko nóżkę.

2

Buraka obrać i wraz z papryką pokroić na równe talarki. Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.

3

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC z funkcją grzania góra-dół i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą rumiane i al dente.

4

Kalafior pokroić na mniejsze różyczki zalać je bulionem warzywnym  i wraz z liściem laurowym doprowadzić do wrzenia.

5

Kiedy warzywo zmięknie, wyjąć liść laurowy i całość zblendować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i dodać mleko migdałowe. Doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

6

Podawać zupę z podpieczonymi warzywami, szczyptą kurkumy i świeżą pietruszką.

Możliwości:
7

mleko migdałowe można pominąć należny wtedy dodać więcej bulionu

8

swoim domownikom, którzy nie są w trakcie AKCJI REGENERACJI (detoxu) możecie podać zupę skropioną dobrą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz kremem balsamicznym lub sosem sojowym

9

świetnym dodatkiem są też łuskane nasiona słonecznika

10

jeżeli zupa jest za gęsta dolej więcej bulionu lub mleka

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 1 mały kalafior
 500 ml bulionu warzywnego
 ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
 100 g pieczarek
 1 burak
 1 papryka czerwona
 1 łyżeczka kurkumy
 1 świeża pietruszka
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 liść laurowy
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Pieczarki pokroić w pół lub jeśli kapelusze są małe pozostawić nie naruszone - usunąć tylko nóżkę.

2

Buraka obrać i wraz z papryką pokroić na równe talarki. Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.

3

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC z funkcją grzania góra-dół i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą rumiane i al dente.

4

Kalafior pokroić na mniejsze różyczki zalać je bulionem warzywnym  i wraz z liściem laurowym doprowadzić do wrzenia.

5

Kiedy warzywo zmięknie, wyjąć liść laurowy i całość zblendować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i dodać mleko migdałowe. Doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

6

Podawać zupę z podpieczonymi warzywami, szczyptą kurkumy i świeżą pietruszką.

Możliwości:
7

mleko migdałowe można pominąć należny wtedy dodać więcej bulionu

8

swoim domownikom, którzy nie są w trakcie AKCJI REGENERACJI (detoxu) możecie podać zupę skropioną dobrą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz kremem balsamicznym lub sosem sojowym

9

świetnym dodatkiem są też łuskane nasiona słonecznika

10

jeżeli zupa jest za gęsta dolej więcej bulionu lub mleka

Notes

Zupa na detoxie
(Wyświetlono 3 506 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)