Szarlotka na oleju rzepakowym

Nie ma nic lepszego niż ciepły kawałek szarlotki, najlepiej prosto z pieca. To ulubione ciasto mojego męża, obowiązkowo podana z lodami, a w wersji „odchudzonej” z jogurtem naturalnym. W większości wypieków z użyciem jabłek finalna słodycz ciasta zależy od doboru ich gatunku – ja zawsze dodaję moje ulubione Ligole – soczyste i nie za słodkie. Moja szarlotka jest robiona na mące orkiszowej, takie połączenie najbardziej smakuje mi z cynamonem i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i delikatne za sprawą soczystych jabłek i oleju rzepakowego.

Pokochaj olej rzepakowy:
Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także tłuszczy. Najkorzystniejsze w diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – należą tu np. kwasy ALA i LA (te pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi). Występują one w orzechach, rybach, algach, a także w oleju rzepakowym, który ma najkorzystniejszy skład i stosunek Omega – 6 do Omega – 3, tj. 2:1. Już 2 łyżki oleju dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Ilość porcji11 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 280 g mąki orkiszowej razowej
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 125 ml oleju rzepakowego
 ¼ szklanki miodu
 3 jajka
 100 g żurawiny lub rodzynek
 1 pomarańcza (skórka + 80 ml soku)
 2 duże jabłka

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.

3

W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.

4

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).

5

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.

6

Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.

7

Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:
8

jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami

9

mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową

Wartości odżywcze

11 porcji

Serving size

Składniki

 280 g mąki orkiszowej razowej
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 125 ml oleju rzepakowego
 ¼ szklanki miodu
 3 jajka
 100 g żurawiny lub rodzynek
 1 pomarańcza (skórka + 80 ml soku)
 2 duże jabłka

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.

3

W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.

4

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).

5

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.

6

Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.

7

Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:
8

jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami

9

mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową

Notes

Szarlotka na oleju rzepakowym
(Wyświetlono 6 833 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)