Nie ma nic lepszego niż ciepły kawałek szarlotki, najlepiej prosto z pieca. To ulubione ciasto mojego męża, obowiązkowo podana z lodami, a w wersji „odchudzonej” z jogurtem naturalnym. W większości wypieków z użyciem jabłek finalna słodycz ciasta zależy od doboru ich gatunku – ja zawsze dodaję moje ulubione Ligole – soczyste i nie za słodkie. Moja szarlotka jest robiona na mące orkiszowej, takie połączenie najbardziej smakuje mi z cynamonem i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i delikatne za sprawą soczystych jabłek i oleju rzepakowego.
Pokochaj olej rzepakowy:
Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także tłuszczy. Najkorzystniejsze w diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – należą tu np. kwasy ALA i LA (te pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi). Występują one w orzechach, rybach, algach, a także w oleju rzepakowym, który ma najkorzystniejszy skład i stosunek Omega – 6 do Omega – 3, tj. 2:1. Już 2 łyżki oleju dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową
Porcji 11
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową
Szarlotka jest przepyszna?! Robiłam ją dzisiaj pierwszy raz delikatnie modyfikując przepis ( z 1,5 porcji na większą formę, wzięłam też mąkę orkiszową pół na pół razową i jasną), wyszło świetne! Bardzo aromatyczne. Dziękuję za przepis i polecam!?
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Sześcioro degustatorów potwierdza, że pyszna ?
proszę ucałować wszystkich :* – bardzo się cieszę że przepis przypadł Ci do smaku – dziękuję za komentarz :*
Czy w formie 28 cm tez wyjdzie takie fajne? czy za duza?
dla tej wielkości proponuję zwiększyć proporcje o połowę
Koleżanka poleciła mi olej rzepakowy Golden drop, który poprawia krążenie jak również wzmacnia paznokcie, włosy i skórę 🙂 Naprawdę fajny olej, który dobrze smakuję z różnymi sałatkami 🙂
Przepyszna! Uwielbiam szarlotki w każdej postaci, ale ta zostanie chyba moją ulubioną. Tym bardziej, że zajadając się nią nie mam aż tak dużych wyrzutów sumienia, nawet po dodaniu lodów :). Dziękuję Ci bardzo za przepis!
Olu a ja dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Ciasto wyszlo super, az jestem pod wrazeniem ze tak dobrze to moze smakowac. Dzieki za super przepis napewno bede robila ponownie a nast mam na oku to czekoaldowe oczywiscie tez healthy:)
Moniko dziękuję za pozytywny komentarz 🙂 cieszę się że przepis sprawdził
Przepyszna szarlotka. U mnie z morelami, bo rodzynki i żurawina wyszły 🙂 Kinga jesteś geniuszem!
Kingo 🙂 dziękuję za tak pozytywny komentarz 🙂
Pani Kingo, zrobiłam z olejem kokosowym i na mące orkiszowej , bardzo fajna ta szarlotka i zdrowa ; ) a moze jakis zdrowy przepis na taką z musem jabłkowym 😉 szarlotke bez tłuszczu równiez robiłam i tej pycha 😉
właśnie zastanawiałam się, czy mogę zastąpić olej rzepakowy olejem kokosowym, ale skoro wyszło, to wypróbuję 😉
Droga pani Kingo. Czy mogłaby mi pani dokładnie powiedzieć co ja mam z tą skórka z pomarańczy zrobić? Pierwszy raz mam coś takiego w przepisie , a pieczenia i gotowania się dopiero uczę ☺ z góry dziękuję ☺ ah i jeszcze jedno. Czym mogę zastąpić ten ekstrakt z wanilii? Bo poza tym wszystko mam w domu ☺
ekstrakt można pominąć, a skórkę z pomarańczy należy zetrzeć na tarce do ciasta.
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Czy można pominąć miód. Jesteśmy rodzinnie uczuleni….niestety
można zastąpić syropem klonowym lub cukrem trzcinowym
Wygląda megaa! Bardzo jestem Ci wdzięczna za przepis bo uwielbiam szarlotkę i nie potrafię przestać na jednym kawałku – więc wersja odchudzona jest jak najbardziej wskazana 🙂
polecam Ci spróbować ten przepis – ciasto jest naprawdę pyszne!
Hej. Czy oliwa z oliwy też by mogła być? Mam tylko olej słonecznikowy a do sklepu zimno i daleko 🙂 dzieki
w tym przepisie lepiej sprawdzi się olej rzepakowy ze względu na swój neutralny smak
Pyszna ☺aromatyczna, odpowiednio słodka i co najważniejsze – łatwa i szybka w wykonaniu. Zjadłam dwa kawałki od razu i mam wyrzuty sumienia. Jak zadzwonilam do mamy , która swoją drogą uwielbia Twoje przepisy, i powiedziałam, że mam w piekarniku ciasto z Twojego bloga, zapowiedziała jutro wizytę ☺ mam nadzieje , że zostanie coś do jutra ?
Soniu tak się cieszę czytając te słowa – pozdrawiania dla Mamy 🙂
No i już mam ją w piekarniku ☺idealnie podpasowałaś mi dziś z tym przepisem ? lody waniliowe też mam w domu, więc za godzinę zapomnę na chwilę o diecie ? musze jeszcze tylko wytrwać cierpliwie ☺
Kochana koniecznie napisz czy Ci smakuję 🙂 jestem taka ciekawa 🙂
dzięki za wypróbowanie – tak się cieszę kiedy czytam że przepisy są przez Was używane :*
A może być mąka pełnoziarnista pszenna? Albo razowa żytnia ?
Czy sprawdzi się inna mąka kokosowa lub ryzowa? A olej kokosowy?
mąka kokosowa jak najbardziej ale polecam użyć jej połowę porcji podanej w przepisie ponieważ jest bardzo chłonna.
Można spróbować z olejem kokosowym choć w tym przypadku polecam ten przepis https://kingaparuzel.pl/blog/2016/07/fit-ciasto-z-maki-kokoswej/
Kingo, jak zawsze piękne zdjęcia 🙂 Przepis wydaje się prosty, na zdjęciach szarlotka wygląda obłędnie. Będę próbować, tylko czy w przepisie nie powstał błąd: mają być dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego czy jedna? 🙂
A czy możesz napisać jakiego używasz oleju rzepakowego albo jaki polecasz?
Pozdrawiam
Marto dziękuję za miłe słowo 🙂 dziękuję za wskazanie błędu – już poprawiam 🙂
najczęściej wybieram dostępne oleje z gamy producenta Kujawski
Kinguś, w sumie ma być 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czy 1?
1 łyżeczka – już poprawiłam – chochlik namieszał w papierach 🙂