Szarlotka na oleju rzepakowym

Nie ma nic lepszego niż ciepły kawałek szarlotki, najlepiej prosto z pieca. To ulubione ciasto mojego męża, obowiązkowo podana z lodami, a w wersji „odchudzonej” z jogurtem naturalnym. W większości wypieków z użyciem jabłek finalna słodycz ciasta zależy od doboru ich gatunku – ja zawsze dodaję moje ulubione Ligole – soczyste i nie za słodkie. Moja szarlotka jest robiona na mące orkiszowej, takie połączenie najbardziej smakuje mi z cynamonem i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i delikatne za sprawą soczystych jabłek i oleju rzepakowego.

Pokochaj olej rzepakowy:
Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także tłuszczy. Najkorzystniejsze w diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – należą tu np. kwasy ALA i LA (te pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi). Występują one w orzechach, rybach, algach, a także w oleju rzepakowym, który ma najkorzystniejszy skład i stosunek Omega – 6 do Omega – 3, tj. 2:1. Już 2 łyżki oleju dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Ilość porcji11 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 280 g mąki orkiszowej razowej
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 125 ml oleju rzepakowego
 ¼ szklanki miodu
 3 jajka
 100 g żurawiny lub rodzynek
 1 pomarańcza (skórka + 80 ml soku)
 2 duże jabłka

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.

3

W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.

4

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).

5

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.

6

Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.

7

Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:
8

jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami

9

mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową

Wartości odżywcze

Porcji 11

Składniki

 280 g mąki orkiszowej razowej
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 125 ml oleju rzepakowego
 ¼ szklanki miodu
 3 jajka
 100 g żurawiny lub rodzynek
 1 pomarańcza (skórka + 80 ml soku)
 2 duże jabłka

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.

3

W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.

4

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).

5

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.

6

Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.

7

Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:
8

jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami

9

mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową

Szarlotka na oleju rzepakowym
(Wyświetlono 305 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Avatar Doti200 17 listopada 2018 o 14:38

    Szarlotka jest przepyszna?! Robiłam ją dzisiaj pierwszy raz delikatnie modyfikując przepis ( z 1,5 porcji na większą formę, wzięłam też mąkę orkiszową pół na pół razową i jasną), wyszło świetne! Bardzo aromatyczne. Dziękuję za przepis i polecam!?

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:21

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  2. Avatar Ola 20 stycznia 2018 o 20:07

    Sześcioro degustatorów potwierdza, że pyszna ?

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:06

      proszę ucałować wszystkich :* – bardzo się cieszę że przepis przypadł Ci do smaku – dziękuję za komentarz :*

  3. Avatar Paulina 27 października 2017 o 08:58

    Czy w formie 28 cm tez wyjdzie takie fajne? czy za duza?

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:28

      dla tej wielkości proponuję zwiększyć proporcje o połowę

  4. Avatar julia77 5 maja 2017 o 12:05

    Koleżanka poleciła mi olej rzepakowy Golden drop, który poprawia krążenie jak również wzmacnia paznokcie, włosy i skórę 🙂 Naprawdę fajny olej, który dobrze smakuję z różnymi sałatkami 🙂

  5. Avatar Ola 13 lutego 2017 o 14:20

    Przepyszna! Uwielbiam szarlotki w każdej postaci, ale ta zostanie chyba moją ulubioną. Tym bardziej, że zajadając się nią nie mam aż tak dużych wyrzutów sumienia, nawet po dodaniu lodów :). Dziękuję Ci bardzo za przepis!

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:50

      Olu a ja dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  6. Avatar Monika 2 lutego 2017 o 21:12

    Ciasto wyszlo super, az jestem pod wrazeniem ze tak dobrze to moze smakowac. Dzieki za super przepis napewno bede robila ponownie a nast mam na oku to czekoaldowe oczywiscie tez healthy:)

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:45

      Moniko dziękuję za pozytywny komentarz 🙂 cieszę się że przepis sprawdził

  7. Avatar Kinga M. 31 stycznia 2017 o 19:52

    Przepyszna szarlotka. U mnie z morelami, bo rodzynki i żurawina wyszły 🙂 Kinga jesteś geniuszem!

    1. admin admin 31 stycznia 2017 o 22:19

      Kingo 🙂 dziękuję za tak pozytywny komentarz 🙂

  8. Avatar Anna 30 stycznia 2017 o 10:51

    Pani Kingo, zrobiłam z olejem kokosowym i na mące orkiszowej , bardzo fajna ta szarlotka i zdrowa ; ) a moze jakis zdrowy przepis na taką z musem jabłkowym 😉 szarlotke bez tłuszczu równiez robiłam i tej pycha 😉

    1. Avatar KaroEM 1 lutego 2017 o 17:50

      właśnie zastanawiałam się, czy mogę zastąpić olej rzepakowy olejem kokosowym, ale skoro wyszło, to wypróbuję 😉

  9. Avatar Iza 29 stycznia 2017 o 10:22

    Droga pani Kingo. Czy mogłaby mi pani dokładnie powiedzieć co ja mam z tą skórka z pomarańczy zrobić? Pierwszy raz mam coś takiego w przepisie , a pieczenia i gotowania się dopiero uczę ☺ z góry dziękuję ☺ ah i jeszcze jedno. Czym mogę zastąpić ten ekstrakt z wanilii? Bo poza tym wszystko mam w domu ☺

    1. admin admin 30 stycznia 2017 o 10:35

      ekstrakt można pominąć, a skórkę z pomarańczy należy zetrzeć na tarce do ciasta.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  10. Avatar Magdalipka 27 stycznia 2017 o 16:49

    Czy można pominąć miód. Jesteśmy rodzinnie uczuleni….niestety

    1. admin admin 28 stycznia 2017 o 00:08

      można zastąpić syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

  11. Avatar meliksonka 26 stycznia 2017 o 15:58

    Wygląda megaa! Bardzo jestem Ci wdzięczna za przepis bo uwielbiam szarlotkę i nie potrafię przestać na jednym kawałku – więc wersja odchudzona jest jak najbardziej wskazana 🙂

    1. admin admin 26 stycznia 2017 o 16:43

      polecam Ci spróbować ten przepis – ciasto jest naprawdę pyszne!

  12. Avatar Ewela 25 stycznia 2017 o 18:39

    Hej. Czy oliwa z oliwy też by mogła być? Mam tylko olej słonecznikowy a do sklepu zimno i daleko 🙂 dzieki

    1. admin admin 26 stycznia 2017 o 16:45

      w tym przepisie lepiej sprawdzi się olej rzepakowy ze względu na swój neutralny smak

  13. Avatar Sonia 25 stycznia 2017 o 18:04

    Pyszna ☺aromatyczna, odpowiednio słodka i co najważniejsze – łatwa i szybka w wykonaniu. Zjadłam dwa kawałki od razu i mam wyrzuty sumienia. Jak zadzwonilam do mamy , która swoją drogą uwielbia Twoje przepisy, i powiedziałam, że mam w piekarniku ciasto z Twojego bloga, zapowiedziała jutro wizytę ☺ mam nadzieje , że zostanie coś do jutra ?

    1. admin admin 26 stycznia 2017 o 16:46

      Soniu tak się cieszę czytając te słowa – pozdrawiania dla Mamy 🙂

  14. Avatar Sonia 25 stycznia 2017 o 16:39

    No i już mam ją w piekarniku ☺idealnie podpasowałaś mi dziś z tym przepisem ? lody waniliowe też mam w domu, więc za godzinę zapomnę na chwilę o diecie ? musze jeszcze tylko wytrwać cierpliwie ☺

    1. admin admin 25 stycznia 2017 o 17:12

      Kochana koniecznie napisz czy Ci smakuję 🙂 jestem taka ciekawa 🙂
      dzięki za wypróbowanie – tak się cieszę kiedy czytam że przepisy są przez Was używane :*

  15. Avatar Ola 25 stycznia 2017 o 16:35

    A może być mąka pełnoziarnista pszenna? Albo razowa żytnia ?

  16. Avatar Stanka 25 stycznia 2017 o 14:44

    Czy sprawdzi się inna mąka kokosowa lub ryzowa? A olej kokosowy?

  17. Avatar Marta 25 stycznia 2017 o 14:19

    Kingo, jak zawsze piękne zdjęcia 🙂 Przepis wydaje się prosty, na zdjęciach szarlotka wygląda obłędnie. Będę próbować, tylko czy w przepisie nie powstał błąd: mają być dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego czy jedna? 🙂
    A czy możesz napisać jakiego używasz oleju rzepakowego albo jaki polecasz?

    Pozdrawiam

    1. admin admin 25 stycznia 2017 o 15:53

      Marto dziękuję za miłe słowo 🙂 dziękuję za wskazanie błędu – już poprawiam 🙂
      najczęściej wybieram dostępne oleje z gamy producenta Kujawski

  18. Avatar Paula 25 stycznia 2017 o 14:18

    Kinguś, w sumie ma być 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czy 1?

    1. admin admin 25 stycznia 2017 o 15:54

      1 łyżeczka – już poprawiłam – chochlik namieszał w papierach 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *