Nie ma nic lepszego niż ciepły kawałek szarlotki, najlepiej prosto z pieca. To ulubione ciasto mojego męża, obowiązkowo podana z lodami, a w wersji „odchudzonej” z jogurtem naturalnym. W większości wypieków z użyciem jabłek finalna słodycz ciasta zależy od doboru ich gatunku – ja zawsze dodaję moje ulubione Ligole – soczyste i nie za słodkie. Moja szarlotka jest robiona na mące orkiszowej, takie połączenie najbardziej smakuje mi z cynamonem i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i delikatne za sprawą soczystych jabłek i oleju rzepakowego.
Pokochaj olej rzepakowy:
Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także tłuszczy. Najkorzystniejsze w diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – należą tu np. kwasy ALA i LA (te pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi). Występują one w orzechach, rybach, algach, a także w oleju rzepakowym, który ma najkorzystniejszy skład i stosunek Omega – 6 do Omega – 3, tj. 2:1. Już 2 łyżki oleju dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową
11 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową