Pancakes szpinakowo – proteinowe

Siedzę z nogami w górze na pięknym, słonecznym tarasie. Widoki rozpieszczają moje oczy, a moje uszy wnikliwie wsłuchują się szum fal. Kiedy mam możliwość napisania postu w tak pięknym miejscu opisałbym od razu całe wakacje, jednak temu lepiej poświęcić odrębny post. Jestem na wyspie Vis i dziś stąd dla Was tworzę.  Przepis, który przedstawiam jest lekki jak moje myśli dzisiaj, zielony jak to co mnie otacza, delikatny jak wiatr który co chwilę przewraca mi strony mojej ulubionej książki. Ten przepis jest jak wakacje: pyszny, kolorowy, prosty i wesoły.

Uciekam skorzystać z morskiej kąpieli, a wam przesyłam słońce i ten przepis.

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania3 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki mąki owsianej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szklanki szpinaku
 1 banan
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 2 miarki odżywki białkowej *
 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 sezonowe owoce
 *odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi konopiami lub zwiększyć ilość mąki owsianej o 1 łyżkę

1

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i solą. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładko.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać około 4-5 łyżek ciasta i smażyć na średnim ogniu aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

3

Obrócić i smażyć kolejne kolejne 2-3 minuty. Odłożyć usmażonego pancakesa i robić to samo z pozostałym ciastem.

4

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki mąki owsianej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szklanki szpinaku
 1 banan
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 2 miarki odżywki białkowej *
 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 sezonowe owoce
 *odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi konopiami lub zwiększyć ilość mąki owsianej o 1 łyżkę

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i solą. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładko.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać około 4-5 łyżek ciasta i smażyć na średnim ogniu aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

3

Obrócić i smażyć kolejne kolejne 2-3 minuty. Odłożyć usmażonego pancakesa i robić to samo z pozostałym ciastem.

4

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Notes

Pancakes szpinakowo – proteinowe

 

 

 

 

 

(Wyświetlono 3 839 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)