Pancakes szpinakowo – proteinowe

Siedzę z nogami w górze na pięknym, słonecznym tarasie. Widoki rozpieszczają moje oczy, a moje uszy wnikliwie wsłuchują się szum fal. Kiedy mam możliwość napisania postu w tak pięknym miejscu opisałbym od razu całe wakacje, jednak temu lepiej poświęcić odrębny post. Jestem na wyspie Vis i dziś stąd dla Was tworzę.  Przepis, który przedstawiam jest lekki jak moje myśli dzisiaj, zielony jak to co mnie otacza, delikatny jak wiatr który co chwilę przewraca mi strony mojej ulubionej książki. Ten przepis jest jak wakacje: pyszny, kolorowy, prosty i wesoły.

Uciekam skorzystać z morskiej kąpieli, a wam przesyłam słońce i ten przepis.

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania3 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki mąki owsianej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szklanki szpinaku
 1 banan
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 2 miarki odżywki białkowej *
 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 sezonowe owoce
 *odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi konopiami lub zwiększyć ilość mąki owsianej o 1 łyżkę

1

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i solą. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładko.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać około 4-5 łyżek ciasta i smażyć na średnim ogniu aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

3

Obrócić i smażyć kolejne kolejne 2-3 minuty. Odłożyć usmażonego pancakesa i robić to samo z pozostałym ciastem.

4

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 ½ szklanki mąki owsianej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szklanki szpinaku
 1 banan
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 2 miarki odżywki białkowej *
 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 sezonowe owoce
 *odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi konopiami lub zwiększyć ilość mąki owsianej o 1 łyżkę

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i solą. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładko.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać około 4-5 łyżek ciasta i smażyć na średnim ogniu aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

3

Obrócić i smażyć kolejne kolejne 2-3 minuty. Odłożyć usmażonego pancakesa i robić to samo z pozostałym ciastem.

4

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Pancakes szpinakowo – proteinowe

 

 

 

 

 

(Wyświetlono 2 350 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Karolina 13 marca 2018 o 22:38

    Czy można zastąpić mąkę owsianą, mąką pszenną?

    1. admin 14 marca 2018 o 16:17

      tak . -ale proszę dodać jej nieco więcej – ciasto ma mieć konsystencje budyniu 🙂

  2. Monika 24 sierpnia 2017 o 21:57

    Jakiej konsystencji powinno byc ciasto?? Mi wyszlo dosyc rzadkie

    1. admin 1 września 2017 o 17:11

      konsystencji budyniu – jeżeli za rzadkie należy dodać mąki owsianej

  3. Basia 4 czerwca 2017 o 18:25

    Niebo w gębie ? piekłam na żytniej jak coś

    1. admin 8 czerwca 2017 o 11:02

      wspaniale 🙂 dzięki za komentarz 🙂 muszę też zrobić z żytnią 🙂

  4. Eva 12 kwietnia 2017 o 21:46

    witam mam jakie wartości mniej więcej ma jeden pancake?:P

  5. Natalia 1 kwietnia 2017 o 09:17

    A co można dodać zamiast odżywki? Pominąć?

    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:38

      można pominąc

  6. Vita 23 marca 2017 o 19:09

    Czy do tego przepisu można dodać spirulinę zamiast szpinaku? 🙂

    1. admin 24 marca 2017 o 14:24

      jasne że tak

  7. Karolina 6 stycznia 2017 o 16:07

    Dzisiaj wypróbowałam, wyszły przepyszne 🙂 Polecam, szczególnie, że przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

    1. admin 6 stycznia 2017 o 16:23

      dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂

  8. Agnieszka 13 grudnia 2016 o 16:10

    wygląda to… dziwnie. ale chyba spróbuję 😀

    1. admin 13 grudnia 2016 o 17:35

      Aga polecam – warto -są pyszne 🙂

  9. ola 17 listopada 2016 o 08:14

    miarka odzywki to 30 czy 15 ? sa rozni producenci i rozne miarki (decatlon ma 15, FA ma 30).

    1. admin 18 listopada 2016 o 22:59

      30

  10. Amelka 7 września 2016 o 16:15

    witam czy banan jest konieczny ? co zamiast niego?

    1. admin 7 września 2016 o 23:56

      można dać starte jabłko lub gruszkę

  11. eliza 2 września 2016 o 16:52

    Ile dać konopi zamiast odzywki???

    1. admin 5 września 2016 o 11:02

      1/3 szklanki

  12. Kamila 26 sierpnia 2016 o 14:36

    Jak to smakowicie wygląda 🙂
    Zapraszam również do mnie po garść inspirujących pomysłów!

  13. Wera 25 sierpnia 2016 o 15:05

    Wygląda przecudnie 😀 Bardzo podobają mi się takie dość odważne zestawienia

    1. admin 29 sierpnia 2016 o 10:15

      polecam – smak szpinaku zagłusza banan 🙂

  14. Marianna 24 sierpnia 2016 o 23:03

    Pani Kingo , a szpinak świeży czy mrożony?
    🙂

    1. admin 29 sierpnia 2016 o 10:16

      świeży

  15. Asia 24 sierpnia 2016 o 19:15

    Pani Kingo, co mogę dać zamiast szpinaku?

    1. admin 24 sierpnia 2016 o 22:10

      można dodać kilka różyczek brokułów, cukinię

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *