Lekkie pierogi ruskie

Zapraszam Was  na moje orkiszowe pierogi ruskie. Przepis pojawił się na kanale Kuchni Lidla na YouTube na którym to od kilku tygodni przygotowuje dla Was lekkie i smaczne dania. Zachęcam Was do zobaczenia filmiku i wspólnego gotowania. Te pierogi są fantastyczne, łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze są lżejsze od klasycznej wersji.

Zachęcam do subskrypcji i śledzenia moich losów na kanale Kuchni Lidla 🙂 – mam dla Was mnóstwo smacznych propozycji.

Cały przepis można znaleźć również TUTAJ 

(Wyświetlono 364 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Avatar ala 12 sierpnia 2017 o 20:39

    a da radę mąka jaglana/ gryczana zamiast orkiszowej?

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:26

      da radę 🙂

  2. Avatar Iwona 2 lipca 2017 o 20:58

    Witaj Kinga. Zabierałam się do tego przepisu już od dłuższego czasu i wreszcie nadszedł ten dzień 😉 I muszę przyznać, że to Twój drugi „mączny” przepis, po gryczanych naleśnikach, z którym miałam problem. A chodzi o proporcję na ciasto mąka:woda. Według mnie proporcja 1 szklanka:1 szklanka to jakaś pomyłka. Wyszło mi kleiste nie dające się wałkować ciasto, musiałam dodać jeszcze jedną szklankę wody, żeby uratować konsystencję. I jakoś trudno mi uwierzyć, że zrobiłaś pierogi z mąki pełnoziarnistej, ponieważ moje z mąki orkiszowej pełnoziarnistej kolorem nijak się mają do Twoich, są mocno brązowe. Niemniej jednak na drugi dzień, z racji że został mi farsz, zrobiłam wersję mąka pszenna z mąką gryczaną (1:1) i wyszły pyszne. Pozdrawiam

    1. Avatar Iwona 2 lipca 2017 o 21:01

      Napisałam szklankę wody, a chodziło mi oczywiście o dodatkową szklankę mąki 🙂

  3. Avatar Magda 25 maja 2017 o 14:23

    Witam Pani Kingo. Czy przy 4 szklankach maki należy dodać również 4 szklanki wody i 4 łyżki oleju? Czy może mniej?
    Z góry dziękuję za informację 🙂

    1. admin admin 27 maja 2017 o 10:05

      Witam, na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      PAni Magdo 🙂 polecam dodać na początek 3 szklanki wody następnie jeżeli ciasto będzie za suche stopniowo dolewać. Oleju można dodać 4 łyżki

  4. Avatar Irena 31 stycznia 2017 o 13:45

    Super przepis. Napewno go wypróbuję . Mam również pytanie jaki typ mąki orkiszowej. Bo ostatnio pojawiła się mąka orkiszowa tortowa. A może chodzi o pełnoziarnistą?

    1. admin admin 31 stycznia 2017 o 16:45

      tak chodzi o make pełnoziarnistą

  5. Avatar Joanna 8 stycznia 2017 o 15:10

    Pani Kingo, czy tą konkretną mąkę można kupić w Lidlu? jeśli nie, to proszę napisać jaki to dokładnie typ mąki orkiszowej trzeba tu użyć?

  6. Avatar Paulina 4 stycznia 2017 o 19:03

    Zrobilam,ale poki co z fit miesem z kurczaka i ciasto jest rzeczywiscie lekkie,puszyste i pyszne?

    1. admin admin 4 stycznia 2017 o 22:20

      bardzo się cieszę że skusiłaś się na wypróbowanie 🙂 dziękuję :*

  7. Avatar Magda 13 grudnia 2016 o 15:12

    Zrobilam 🙂 sa pyszne:)

    1. admin admin 13 grudnia 2016 o 18:31

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz :*

  8. Avatar karolina 22 listopada 2016 o 17:58

    rewelacja . napewwno sprobuje zrobic 🙂

    1. admin admin 22 listopada 2016 o 22:50

      🙂 dziękuję 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *