Uwielbiam ten przepis. To kolejne cudowne zastosowanie jogurtu i oleju rzepakowego. Słyszeliście o labneh? To serek wykonany z jogurtu. Pochodzi z bliskiego wschodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak wybieracie sami. Dziś przedstawiam Wam wersję marynowaną w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Dzięki temu zabiegowi zatrzymujemy proces dojrzewania sera i konserwujemy. Olej przenosi smak ziół i innych dodatków, w których zatopione są kuleczki serowe. Po kilku dniach możemy cieszyć się ich fantastycznym smakiem na kanapkach lub grubo zetrzeć na pizzę. Jednak jest jedno ale! Przepis ten przygotowuje się bardzo szybko – w zasadzie robi się sam – ale wymagana jest tu cierpliwość. Aby jogurt nabrał odpowiedniej konsystencji, musi spędzić minimum 2 dni w lodówce, aby przesiąkł marynatą oleju kolejne 3 dni. Jestem pewna, że znajdziecie czas na ten pyszny eksperyment!
Pokochaj olej rzepakowy:
Istotnym elementem, który wspomaga naszą odporność jest dieta. Ważne jest, aby była dopasowana do naszego wieku oraz trybu życia. Ważnym jej elementem są nie tylko warzywa i owoce bogate w witaminy, ale także tłuszcze, które pomagają nam je wchłonąć (część witamin wchłania się tylko w obecności tłuszczu – są to witaminy A, E, D i K). Do zalecanych tłuszczy nie tylko przez dietetyków, ale i lekarzy należy olej rzepakowy. Jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na nasz organizm, dlatego olej rzepakowy na stałe powinien być włączony do naszej diety – już 2 jego łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.
Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.
Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).
Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.
Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.
kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach
do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn
serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek
210 porcji
Składniki
Przygotowanie
Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.
Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).
Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.
Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.
kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach
do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn
serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek
Notes