Kuleczki serowe z jogurtu

Uwielbiam ten przepis. To kolejne cudowne zastosowanie jogurtu i oleju rzepakowego. Słyszeliście o labneh? To serek wykonany z jogurtu. Pochodzi z bliskiego wschodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak wybieracie sami. Dziś przedstawiam Wam wersję marynowaną w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Dzięki temu zabiegowi zatrzymujemy proces dojrzewania sera i konserwujemy. Olej przenosi smak ziół i innych dodatków, w których zatopione są kuleczki serowe. Po kilku dniach możemy cieszyć się ich fantastycznym smakiem na kanapkach lub grubo zetrzeć na pizzę. Jednak jest jedno ale! Przepis ten przygotowuje się bardzo szybko – w zasadzie robi się sam – ale wymagana jest tu cierpliwość. Aby jogurt nabrał odpowiedniej konsystencji, musi spędzić minimum 2 dni w lodówce, aby przesiąkł marynatą oleju kolejne 3 dni. Jestem pewna, że znajdziecie czas na ten pyszny eksperyment!

Pokochaj olej rzepakowy:

Istotnym elementem, który wspomaga naszą odporność jest dieta. Ważne jest, aby była dopasowana do naszego wieku oraz trybu życia. Ważnym jej elementem są nie tylko warzywa i owoce bogate w witaminy, ale także tłuszcze, które pomagają nam je wchłonąć (część witamin wchłania się tylko w obecności tłuszczu – są to witaminy A, E, D i K). Do zalecanych tłuszczy nie tylko przez dietetyków, ale i lekarzy należy olej rzepakowy. Jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na nasz organizm, dlatego olej rzepakowy na stałe powinien być włączony do naszej diety – już 2 jego łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Ilość porcji210 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas5 dni

 400 g jogurtu naturalnego (pełnotłustego)
 1 szczypta soli
 1 olej rzepakowy tłoczony na zimno
 świeże zioła
 1 ząbek czosnku
 czerwony pieprz

1

Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.

2

Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).

3

Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

4

Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.

5

Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.

Możliwości:
6

kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach

7

do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn

8

serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek

Wartości odżywcze

Porcji 210

Składniki

 400 g jogurtu naturalnego (pełnotłustego)
 1 szczypta soli
 1 olej rzepakowy tłoczony na zimno
 świeże zioła
 1 ząbek czosnku
 czerwony pieprz

Przygotowanie

1

Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.

2

Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).

3

Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

4

Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.

5

Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.

Możliwości:
6

kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach

7

do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn

8

serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek

Kuleczki serowe z jogurtu

(Wyświetlono 503 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

22 komentarzy

  1. Avatar Ewa 27 stycznia 2017 o 14:15

    Pani Kingo, wystarczy wpisać w googlach: rafinacja olejów. I szybko wyrobi sobie Pani pogląd.

    1. Avatar Edyta 19 stycznia 2019 o 19:22

      Pani Ewo, niechże Pani założy swoją stronę i na niej propaguje co tylko Pani przyjdzie do głowy, a nie spamuje u kogoś. W całej treści nie doczytałam się ani słowa o oleju rafinowanym, więc proszę skończyć z tym hejtem.
      Pani Kingo, świetny przepis, na pewno wypróbuję 🙂

      1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:42

        :*

  2. Avatar Ewa 24 stycznia 2017 o 11:20

    Niestety, nie ma Pani racji. Znam te sponsorowane badania na temat walorów olejów rafinowanych. Radzę się zagłębić w temat, bo jest Pani bądź co bądź autorytetem żywieniowym i nie wypada podawać takich informacji.

    1. admin admin 24 stycznia 2017 o 15:15

      proszę o wskazanie mi stron lub publikacji potwierdzające Pani zdanie – tak jak pisałam chętnie zapoznam się tymi informacjami by móc wyrobić sobie pogląd

  3. Avatar Ewa 21 stycznia 2017 o 16:07

    Tak, tak, moc kampanii jest wielka. Pozwala nawet uwierzyć w walory rafinowanych olejów.

    1. admin admin 22 stycznia 2017 o 19:38

      olej rafinowany rzepakowy jest jednym z lepszych olejów do smażenia – dlaczego mam nie pisać o tych walorach? Przeprowadzono wiele badań, w sieci i w publikacjach jest mnówstwo informacji na ten temat np tutaj – to niezależne strony
      1. http://www.hellozdrowie.pl/artykul-na-jakim-tluszczu-smazyc
      2. http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/
      3. http://www.zajadam.pl/porady-kulinarne/olej-do-smazenia
      Pani Ewo czy ma Pani inne informacje? chętnie poszerzę swoją wiedzę w tym temacie.

  4. Avatar Ewa 20 stycznia 2017 o 20:47

    „Pokochaj olej rzepakowy” to o oleju rafinowanym.

    1. admin admin 21 stycznia 2017 o 13:46

      „Pokochaj olej rzepakowy” dotyczy oleju rzepakowego w ogóle – nie określa producenta . Jest to akcja – kampania która ma na celu podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.
      Olej rzepakowy rafinowany i nierafinowany ma swoje walory i o tym piszę na moim blogu.

  5. Avatar Ewa 18 stycznia 2017 o 18:07

    Chyba myli Pani pojęcia. Stała reklama, a zjedzenie czasem czegoś niezdrowego, to nie to samo.

    1. admin admin 19 stycznia 2017 o 09:48

      proszę o wskazanie tej reklamy tak abym mogła się odnieść do Pani komentarza.

  6. Avatar ala 18 stycznia 2017 o 12:11

    Tak się ma że nie musimy jeść ciągle zdrowo czasami można pogrzeszyć.To jak z Mac Donaldem raz na jakiś czas można się skusić od tego nie umiera.zawsze znajdzie się jakiś złośliwiec

  7. Avatar Ewa 17 stycznia 2017 o 14:27

    Jak się ma propagowanie zdrowego żywienia, zalecanie w przepisie stosowania oleju toczonego na zimno, z jednoczesną reklamą oleju rafinowanego i udziałem w jego kampanii?

    1. admin admin 19 stycznia 2017 o 09:47

      proszę wskazać mi taką reklamę bo ja nie wiem o co chodzi?

  8. Avatar Joanna 8 stycznia 2017 o 22:00

    Czy kuleczki wyjdą na gęstym jogurcie greckim? (tłustym)

    1. admin admin 8 stycznia 2017 o 22:11

      oczywiście -wyjdą nawet jeszcze lepsze 🙂

  9. Avatar Ania 30 listopada 2016 o 10:05

    Witam 🙂 Po jakim czasie od przygotowania należy najpóźniej spożyć kuleczki?

    1. admin admin 30 listopada 2016 o 15:51

      kuleczki serowe zamarynowane bez dodatku świeżych ziół mogą stać w lodówce ok 3-4 tygodnie. Takie ze świeżymi dodatkami około tygodnia.

  10. Avatar ELLE 15 listopada 2016 o 22:34

    Super przepis! Warto podkreślić jeszcze raz sprawę oleju – tylko oleje nierafinowane są wartościowe i tylko te należy spożywać.

    1. admin admin 16 listopada 2016 o 12:21

      dokładnie 🙂

  11. Avatar megi 14 listopada 2016 o 19:57

    Nie znałam wcześniej takiegonprzepisu:)super czyli smakuje ala mozarella?

    1. admin admin 15 listopada 2016 o 16:03

      nie do końca – ale warto spróbować 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *