Eintopf czyli śląski łobiod

Eintopf czytaj ajntop to danie jednogarnkowe, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu. Sama często wracam do niego bo to danie, to według mnie szacunek do jedzenia, który tak bardzo mocno zakorzenił się w tradycji mojego regionu. Tutaj nic się nie wyrzuca – eintopf to pyszne kombinacje jakie daje Twoja lodówka. To kolejny przepis promujący mój ukochany Śląsk i kampanię produktów Zotta. To kolejny przepis wykonany w zupełnie nowej – zdrowszej odsłonie. Obiecuję Ci, że jeżeli skosztujesz łyżkę zakochasz się w tym smaku i danie to będzie często na Twoim stole. Obiecuję Ci, że przepis ten zainspiruję cię do odkrywania tego co kryje Twoja lodówka i tworzenie z tego samych pyszności. Ważne aby wszystkie składniki były świeże i naturalne! Ważne aby zrobić lżejszą wersję wtedy wystarczy zastąpić śmietanę – jogurtem naturalnym Zott. Ja dziś szaleję z warzywami, kaszą i tym fantastycznym nabiałem! Wiwat Śląsk, wiwat smak, wiwat naturalność! A przepis podaj dalej 🙂

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 1 kalarepa
 1 por
 2 marchewki
 3 młode ziemniaki
 1 cebula
 2 garście groszku
 1 garść szpinaku
 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 700 l bulionu drobiowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g

1

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2

Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.

3

Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.

4

Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.

5

Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

Możliwości:
6

można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..

7

można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy

8

kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 1 kalarepa
 1 por
 2 marchewki
 3 młode ziemniaki
 1 cebula
 2 garście groszku
 1 garść szpinaku
 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 700 l bulionu drobiowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g

Przygotowanie

1

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2

Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.

3

Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.

4

Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.

5

Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

Możliwości:
6

można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..

7

można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy

8

kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną

Notes

Eintopf czyli śląski łobiod
(Wyświetlono 10 470 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)