Eintopf czytaj ajntop to danie jednogarnkowe, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu. Sama często wracam do niego bo to danie, to według mnie szacunek do jedzenia, który tak bardzo mocno zakorzenił się w tradycji mojego regionu. Tutaj nic się nie wyrzuca – eintopf to pyszne kombinacje jakie daje Twoja lodówka. To kolejny przepis promujący mój ukochany Śląsk i kampanię produktów Zotta. To kolejny przepis wykonany w zupełnie nowej – zdrowszej odsłonie. Obiecuję Ci, że jeżeli skosztujesz łyżkę zakochasz się w tym smaku i danie to będzie często na Twoim stole. Obiecuję Ci, że przepis ten zainspiruję cię do odkrywania tego co kryje Twoja lodówka i tworzenie z tego samych pyszności. Ważne aby wszystkie składniki były świeże i naturalne! Ważne aby zrobić lżejszą wersję wtedy wystarczy zastąpić śmietanę – jogurtem naturalnym Zott. Ja dziś szaleję z warzywami, kaszą i tym fantastycznym nabiałem! Wiwat Śląsk, wiwat smak, wiwat naturalność! A przepis podaj dalej 🙂
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.
Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.
Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.
Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.
można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..
można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy
kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną
5 porcji
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.
Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.
Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.
Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.
można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..
można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy
kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną