Eintopf czyli śląski łobiod

Eintopf czytaj ajntop to danie jednogarnkowe, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu. Sama często wracam do niego bo to danie, to według mnie szacunek do jedzenia, który tak bardzo mocno zakorzenił się w tradycji mojego regionu. Tutaj nic się nie wyrzuca – eintopf to pyszne kombinacje jakie daje Twoja lodówka. To kolejny przepis promujący mój ukochany Śląsk i kampanię produktów Zotta. To kolejny przepis wykonany w zupełnie nowej – zdrowszej odsłonie. Obiecuję Ci, że jeżeli skosztujesz łyżkę zakochasz się w tym smaku i danie to będzie często na Twoim stole. Obiecuję Ci, że przepis ten zainspiruję cię do odkrywania tego co kryje Twoja lodówka i tworzenie z tego samych pyszności. Ważne aby wszystkie składniki były świeże i naturalne! Ważne aby zrobić lżejszą wersję wtedy wystarczy zastąpić śmietanę – jogurtem naturalnym Zott. Ja dziś szaleję z warzywami, kaszą i tym fantastycznym nabiałem! Wiwat Śląsk, wiwat smak, wiwat naturalność! A przepis podaj dalej 🙂

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 1 kalarepa
 1 por
 2 marchewki
 3 młode ziemniaki
 1 cebula
 2 garście groszku
 1 garść szpinaku
 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 700 l bulionu drobiowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g

1

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2

Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.

3

Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.

4

Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.

5

Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

Możliwości:
6

można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..

7

można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy

8

kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

 1 kalarepa
 1 por
 2 marchewki
 3 młode ziemniaki
 1 cebula
 2 garście groszku
 1 garść szpinaku
 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 700 l bulionu drobiowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g

Przygotowanie

1

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2

Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.

3

Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.

4

Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.

5

Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

Możliwości:
6

można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..

7

można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy

8

kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną

Eintopf czyli śląski łobiod
(Wyświetlono 570 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Avatar MARIA 7 stycznia 2019 o 20:16

    PYCHA , JA CZESTO WYPOSAZAM SIE W PRODUKTY W SKARBCU NATURY, BO DLA MNIE DOSC WAZNE ZEBY BYLY EKOLOGICZNE

  2. Avatar Iwona C. 18 sierpnia 2016 o 18:11

    Uwielbiam takie „kociołki” 🙂 – często przygotowuję takie dania, nazywam je „przeglądem lodówki”. Nazwa może niezbyt zachęcająca ale jakie pyszności wtedy wychodzą! Ha, nic tylko gotować, dodać aromatycznych ziół, czasami dodaję azjatyckie przyprawy. Zachęcam do spróbowania :).

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:17

      Iwono dokładnie! to doskonałe danie do pozbycia się w smakowity sposób resztek z lodówki :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *