Zdecydowanie te ciasteczka to hit tego miesiąca. Powstały spontanicznie z szybkiego wymieszania kilku składników i tak zaskoczyły mnie smakiem, że do teraz zastanawiam się jak to jest możliwe. Proste, bez wyszukanych składników i niby takie zwyczajne. Otóż nie! One są wyjątkowe. Od razu po pieczeniu mają chrupką skorupkę gdzie nigdzie trafiamy na soczystą borówkę, za to na drugi dzień są delikatne i miękkie. Cudowne w nich jest to, że nie są tak kaloryczne. Zaspakajają zapotrzebowanie na słodycze przy czym nie są za słodkie. Polecam bo są pyszne!
Smacznego:)
Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.
Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.
Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.
16 porcji
Składniki
Przygotowanie
Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.
Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.
Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.