Jestem ogromną fanką kasz, ziaren, strączków i nasion. Dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. W moim domu jest mnóstwo płóciennych worków z różnymi ziarnami – używam ich do dań głównych, na słodko i do sałatek. Soczewica beleuga to zdecydowanie moja faworytka. Jedyny jej mankament to to, że dłużej się ją gotuje. Przygotowuję wtedy większą ilość i mrożę aby dodać np. do zupy. Na ciepło jak i na zimno smakuje super. Poza tym przepięknie wygląda na talerzu. Dla odważnych polecam czarną pastę – postaram się ją kiedyś przedstawić na blogu – miksuję czarną soczewicę z tahiną i chili – podaję ze świeżym selerem i ogórkiem lub po prostu na razowym pieczywie. Piszę dla odważnych gdyż większość osób dziwnie reaguje na ten kolor jedzenia, dopiero robiąc kęs doświadcza czegoś wyjątkowego. Tak też jest z tą sałatką. Spróbujcie sami 🙂
Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
Podawać obficie posypane serem Pecorino
zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
ser Pecorino można zastąpić parmezanem
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
Podawać obficie posypane serem Pecorino
zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
ser Pecorino można zastąpić parmezanem
Sałatka jest przepyszna. Dziekuje
Dziękuję Pani Kingo, tego właśnie szukałem, oczywiście zweganizuję ją i dam znać jak wyjdzie 😉
Sałatka jest cudna:) Dziękuję za przepis:)
Jakim innym serem można zastąpić ser Pecorino?
parmezanem lub oscypkiem
Sałatka przepyszna, zaraz po gulaszu z pieczarek nie bardzo wiedziałam co zrobić z pozostała soczewicą i natknęłam się na ten przepis. Dorzuciła mam od siebie awokado. Mąż fan mięsa powiedział, że dawno nie jadł czegoś tak pysznego. Dziękuję Pani Kingo.
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
PS. prosze zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Dziś pierwszy raz zjadłem w restauracji danie na które usilnie od 3 lat namawiał mnie żoną.Byłem pod wrażeniem smaku i lekkości tego dania.
Od dziś żoną jest usatysfakcjonowany że nareszcie odchodzę o ziemniaków.a ja podzielę się moimi wrażeniami poobiadach z tymi warzywami pzdrawiam Eugeniusz.
fantastycznie. Wiem co przychodzi żona bo to samo mam z moim mężem 🙂 Ważne, że stopniowo akceptujecie zmiany 🙂
Przepis genialny. Zrobione i zjedzone. Zrobiłam na dwa dni a zniknęło w jeden. ? Dzieki za inspiracje ?
bardzo się cieszę i I zapraszam do korzystania z przepisów
Gdzie mogę kupić czarną soczewicę? (Oprócz sklepów internetowych)
w sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach
Witam serdecznie
Pani Kingo mam pytanie, czy dodaje coć Pani do gotowania soczewicy, aby zachowała taki piękny kolor, moja po ugotowaniu zrobiła się jakby szara 🙂 na smaku nie straciła, ale na wyglądzie owszem
Pozdrawiam
witam, nie dodaję nic do gotowania soczewicy – wszystko tak jak piszę w przepisie. Może miała Pani inna odmianę – moja to małe, okrągłe czarne kuleczki – wiem że jest też odmiana o nieco spłaszczonych takich jak tradycyjna soczewica i wtedy może się ona tak zachowywać podczas gotowania.
Polecam. Smakuje wyśmienicie. Dziękuję Kingo za inspirację w mojej kuchni. Niejednokrotnie goscilas w moim domu ?
bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten przepis i dziękuję za komentarz :*
Czy można czarną soczewiće zastapic czerwona lub zieloną?
tak można
Bardzo zdrowo i pysznie to mi wyglada 🙂
polecam 🙂