Tradycją śląską jest obdarowywanie przez nowożeńców kołoczem. Pyszne pakunki zawierają w sobie 4 ciasta na drożdżowym spodzie: z kruszonką, z jabłkami, z makiem i z serem – trafiają do przyjaciół, znajomych i sąsiadów. Zawsze starannie zapakowane. Na ciasta te godomy 🙂 kołOcze – uwaga to nie kołAcze! ? To nasz cudowny regionalny wypiek. Dziś przedstawię Wam moją wersję – taką bardziej lekką, taką nowoczesną dla zapracowanych gospodyń dbających o zdrowszą kuchnię.
Przepis ten bierze udział w projekcie promującym produkty Zotta także genialnie się w tej roli odnalazł ze względu na połączenie naturalnych składników, świeżego mleka i nowoczesnego podejścia tej firmy . Dziś przygotowałam dla Was wersję z serem, na puszystym razowym spodzie.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.
Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.
Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.
Porcji 18
Składniki
Przygotowanie
Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.
Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.
Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.
Pytanko mam małe, na jaki wymiar blaszki jest to ciacho? I czy musi być masło klarowane?
25×35 cm może być zwykłe masło 🙂
Bardzo pyszny, miałam okazję zrobić wg podobnego przepisu, naprawdę posmakował mi ten kołocz śląski;) Polecam każdemu!
Ciasto bardzo pyszne. Nie mogliśmy z mężem się doczekać, kiedy skończy się piec. Zajadalismy się jeszcze ciepłym.
Czy mąkę pszenną razową można zastąpić mąką żytnią?
lepiej wymieszać je pół na pół
Mmm wygląda naprawdę dobrze, zaraz zrobię i przetestuję na rodzinie. Ciekawe czy połapią się, że dietetyczne 😉
polecam i czekam na informację?
dzięki 🙂
Właśnie, ile tych jaj idzie do masy serowej?
4 jajka 🙂 już poprawiłam 🙂
Coś nie gra z jajami, w składnikach na masę serową nie są podane, a w przygotowaniu masy juz tak 🙂 chyba że to ja coś pominełam?
już poprawiłam chodzi o 4 jaja – dziękuję za czujność :*
Będzie co testować w weekend. Dzięki!:)
polecam 🙂