Sernik świąteczny – piernikowy

Wczoraj zapowiadałam Wam to cudo i tak jak pisałam bawię się w testowanie starych przepisów w nowych smakach. Ulubionym sernikiem w naszej rodzinie jest sernik szafranowy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała i tak oto na jego bazie powstał cudowny sernik na piernikowym spodzie o smaku cynamonu, imbiru i skórki pomarańczowej. Jednym słowem ŚWIĘTA!!!
Podany w towarzystwie sosu śliwkowo-czekoladowego jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. A te motylki i przewodnik podróżniczy to marzenia o lecie i wakacjach:)

Przepis na sos śliwkowo-czekoladowy ——> TUTAJ

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Piernikowy spód
 250 g kruchych ciasteczek piernikowych
 100 g roztopionego masła
Masa serowa
 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
 1 kg twarogu sernikowego
 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
 2 łyżki cynamonu
 1 łyżka imbiru
 skórka z jednej pomarańczy

Piernikowy spód
1

Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera

2

Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

3

Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa
4

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)

5

Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.

6

Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.

7

Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.

8

Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika

9

Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.

10

Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.

Składniki

Piernikowy spód
 250 g kruchych ciasteczek piernikowych
 100 g roztopionego masła
Masa serowa
 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
 1 kg twarogu sernikowego
 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
 2 łyżki cynamonu
 1 łyżka imbiru
 skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie

Piernikowy spód
1

Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera

2

Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

3

Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa
4

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)

5

Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.

6

Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.

7

Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.

8

Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika

9

Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.

10

Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.

Sernik świąteczny – piernikowy
(Wyświetlono 51 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Magdalena 13 grudnia 2018 o 09:20

    Oczywiście zmielony ?

  2. Avatar Magdalena 13 grudnia 2018 o 09:19

    Witaj, czy może być ser zielony 3 razy i jak robiłaś te motyle na górze?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:58

      tak może być – motyle to szablony położone na ciasto i posypane kakao

  3. Avatar Joasia 10 listopada 2017 o 13:23

    Kinga, jeszcze jedno pytanie dot. serników z pianą tych tradycyjnych, gdy przepis podaje żółtka utrzyj z cukrem pudrem (np. 6 żółtek+ 1 szklanka cukru pudru) jaki czas jest najlepszy: 5 minut czy 8 minut, a może 10 minut, są różne przepisy i różne czasy, może masz już przetestowany najlepszy czas? Z góry dziękuję, myślałam nawet nad doświadczeniem aby upiec sernik tradycyjny z różnym czasem miksowania kogla-mogla, ale tyle sera kto mi zje;)

    1. admin admin 11 listopada 2017 o 18:39

      ja ubijam około 8 mimnut aż żółtka zrobią się kremowe i podwoją swoją objętość a cukier pięknie się rozpuści.

  4. Avatar Joasia 10 listopada 2017 o 11:46

    Dziękuję pięknie, pozdrawiam:)

  5. Avatar Joasia 10 listopada 2017 o 10:05

    Kinga, myśląc o świętach szukam smacznego serniczka, wypróbuję ten:) Napisz mi proszę w jaki sposób Ty dodajesz ser do kogla-mogla – gdy wrzucisz łyżkę masy serowej to miksujesz do ujednolicenia/połączenia tak ze nie widać grudek sera i dopiero kolejna łyżka czy łyżka za łyżka- nie czekasz by masa się ujednoliciła? Dziękuję za pomoc:)

    1. admin admin 10 listopada 2017 o 10:51

      kochana robię tak jak napisałaś na samym początku wrzucam łyżkę i czekam aż masa będzie jednolita, dopiero potem kolejna

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *