Przepis na sos śliwkowo-czekoladowy ——> TUTAJ
Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera
Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)
Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.
Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.
Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika
Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera
Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)
Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.
Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.
Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika
Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.