Dzisiaj świetna propozycja na pyszny, lekki deser. Możecie wziąć go ze sobą do pracy, zjeść na śniadanie lub po prostu podać gościom. Zdradzę Wam mój „patent”. Słoiczki w których zapiekam owsiankę, to słoiczki po świeczkach z Ikei. Zużywam świeczkę, myję szkło i tym sposobem mam szklaneczki, słoiczki na suflety, zapiekanki czy takie genialne ciastka szarlotko-owsianki. Do jabłek dodałam owoce goji i żurawinę aby nie było standardowo, jednak można dodać rodzynek, skórkę z pomarańczy – pełna dowolność! Podpowiem Wam, że ze śliwkami też smakuje genialnie! Rozpustą jest gałka lodów waniliowych, moim standardem jogurt grecki.
Smacznego 🙂
W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.
Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.
Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół
W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.
Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.
wersja dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym
jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny
do masy jabłkowej można dodać rodzynek
*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.
można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm
zamiast jabłek można użyć śliwek
5 porcji
Składniki
Przygotowanie
W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.
Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.
Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół
W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.
Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.
wersja dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym
jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny
do masy jabłkowej można dodać rodzynek
*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.
można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm
zamiast jabłek można użyć śliwek