Szarlotko-owsianka czyli zapiekana owsianka z jabłkami

Dzisiaj świetna propozycja na pyszny, lekki deser. Możecie wziąć go ze sobą do pracy, zjeść na śniadanie lub po prostu podać gościom. Zdradzę Wam mój „patent”. Słoiczki w których zapiekam owsiankę, to słoiczki po świeczkach z Ikei. Zużywam świeczkę, myję szkło i tym sposobem mam szklaneczki, słoiczki na suflety, zapiekanki czy takie genialne ciastka szarlotko-owsianki. Do jabłek dodałam owoce goji i żurawinę aby nie było standardowo, jednak  można dodać rodzynek, skórkę z pomarańczy – pełna dowolność! Podpowiem Wam, że ze śliwkami też smakuje genialnie! Rozpustą jest gałka lodów waniliowych, moim standardem jogurt grecki.

Smacznego 🙂

Ilość porcji5 porcji

Składniki na jabłkowy spód:
 2 duże jabłka
 2 łyżki miodu
 ¾ szklanki żurawiny i owoców goji
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
 ¾ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta gałki muszkatołowej
  szklanki wody
Składniki na owsiankę:
 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych *
 1 jajko
  szklanki dowolnych orzechów (ja użyłam nerkowców i płatki migdałów)
 1 szczypta soli morskiej
 1 szklanka mleka
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia - wtedy nieco wyrośnie
 1 łyżka oleju kokosowego

1

 W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.

2

Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.

3

Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół

5

W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia

6

W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.

7

Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.

Możliwości:
8

wersja  dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym

9

jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny

10

do masy jabłkowej można dodać rodzynek

11

*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.

12

można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm

13

zamiast jabłek można użyć śliwek

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

Składniki na jabłkowy spód:
 2 duże jabłka
 2 łyżki miodu
 ¾ szklanki żurawiny i owoców goji
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
 ¾ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta gałki muszkatołowej
  szklanki wody
Składniki na owsiankę:
 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych *
 1 jajko
  szklanki dowolnych orzechów (ja użyłam nerkowców i płatki migdałów)
 1 szczypta soli morskiej
 1 szklanka mleka
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia - wtedy nieco wyrośnie
 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

1

 W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.

2

Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.

3

Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół

5

W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia

6

W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.

7

Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.

Możliwości:
8

wersja  dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym

9

jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny

10

do masy jabłkowej można dodać rodzynek

11

*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.

12

można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm

13

zamiast jabłek można użyć śliwek

Szarlotko-owsianka czyli zapiekana owsianka z jabłkami
(Wyświetlono 725 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Iwona 8 stycznia 2018 o 16:41

    Czy można wykorzystać na spód mrożone truskawki?

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:11

      oczywiście 🙂

  2. Avatar ala 12 sierpnia 2017 o 19:26

    dlaczego płatki góskie należy namoczyć?

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:30

      aby zmiękły

  3. Avatar Joanna 1 maja 2017 o 13:46

    Jestem stałą bywalczynią tego blogu. Tak bardzo polubiłam te przepisy , że dokupiłam książki ale wczoraj moje podniebienie zostało dopieszczone pod niebiosa. Ten smak , zapach , czysta rozkosz. Tak wyśmienitego deseru jak szarlotko-owsianka dawno nie jadłam. Po prostu cudoooooooooo.

    1. admin admin 4 maja 2017 o 11:45

      Asiu cieszę się że jesteś częścią tego bloga. Dziękuję za każdy komentarz i wypróbowany przepis :*

  4. Avatar Monika 27 kwietnia 2017 o 19:07

    Uwielbiam owsiankę w każdej postaci i zaraz wypróbuję ten przepis bo już od samego czytania przepisu ślinka cieknie ? szkoda tylko że nie ma podanej ilości kalorii na 1 porcję

    1. admin admin 29 kwietnia 2017 o 14:48

      Monika polecam Ci ten przepis bo jest wart każdej kcal 🙂

  5. Avatar Agnieszka 23 kwietnia 2017 o 12:08

    Przepyszne!!!!……robilam kilka zapieknych owsianek ale ta zwala z nóg ….jablkowy spod-ekstaza do kwadratu ?

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 17:09

      Aga dziękuję za tak pozytywny komentarz :*

  6. Avatar Bianka 25 sierpnia 2016 o 13:54

    Zaraz wyciągam z piekarnika 🙂 Aha, zostało mi trochę masy owsiankowej i tej jabłkowej..można to trzymać w lodówce na później? jak tak, to ile?

    1. admin admin 29 sierpnia 2016 o 10:15

      spokojnie można trzymać przez kilka dni w lodówce tak ok 2-3 dni

  7. Avatar Ivanka 3 lipca 2016 o 09:59

    Szaleństwo!!! Nie mogłam czekać bo zbyt późno zorientowałam się że w domu zostały płatki owsiane tylko górskie więc je lekko podgrzałam w większęj części mleka ostudziłam a z resztą mleka połączyłam jajo i dodatki i dalej według przepisu !!! To jest tak pyszne!!! Zajadali się wszyscy !! Najmilszy dzwięk to łyżeczki wysrkobujące pozostałości ze ścianek kokilek… Muzyka…próbuję dalej Fit szaleństwa. Piękny przystanek kulinarny… Zostanę tutaj na dłużej ?

    1. admin admin 3 lipca 2016 o 10:35

      aaaaaaaaa cudownie! uwielbiam takie komentarze :*

    1. admin admin 26 kwietnia 2016 o 18:42

      zdecydowanie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *