na poprawę nastroju – kolorowa Pavlova

Moja bliska koleżanka jest w ciąży. Strasznie się cieszę z tego cudownego zjawiska. Bardzo kibicuje tworzącej się rodzince:) Jednak biedna ma ciągle nudności i mocne bóle głowy. Aby trochę poprawić jej humor zrobiłam dla niej Pavlovę bo lubi ten deser. Dodałam dużo kolorowych owoców aby mieli letnie witaminki. Oby jak najszybciej minęły jej te „złe stany” i mogła się cieszyć latem.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 6 białek
 300 g miałkiego cukru
 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być mąka ziemniaczana)
 1 łyżeczka białego octu winnego
 300 ml śmietany kremówki
 250 g serka mascarpone
 owoce sezonowe

1

Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
Wyłożyć na niego masę białkową.

3

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni.
Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.

4

Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru.
Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to:
- brzoskwinie
- truskawki
- czereśnie
i kiwi.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 6 białek
 300 g miałkiego cukru
 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być mąka ziemniaczana)
 1 łyżeczka białego octu winnego
 300 ml śmietany kremówki
 250 g serka mascarpone
 owoce sezonowe

Przygotowanie

1

Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
Wyłożyć na niego masę białkową.

3

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni.
Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.

4

Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru.
Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to:
- brzoskwinie
- truskawki
- czereśnie
i kiwi.

Notes

kolorowa Pavlova
(Wyświetlono 12 337 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)