Najlepsza owsianka karaibska

W zimowe dni owsianka to moje ulubione danie. W mojej książce zdradzam sekret jak przygotować owsiankę idealną. W tym poście zdradzę czym ją wzbogacić aby smakowała niezwykle – egzotycznie. Nazwałam ją karaibską ponieważ zapachem przypomina mi moje ostatnie wakacje. Pełna smaku kokosa i limonki. Karmelizowane banany w zdecydowanie zdrowszej wersji są genialnym dodatkiem. Zresztą zobaczcie te zdjęcia, aż chce się ją mieć w ustach.

Mam też dla Was informację już wkrótce tj. od 25 stycznia moja reedycja książki „Nie…zwykła kuchnia więcej smaków” dostępna będzie w sklepach Biedronka za 27,99 zł. Opłaca się nie tylko dla ceny ale dla przepisów których na blogu nie znajdziecie, a jest ich tam ponad 100 zupełnie nowych i zdrowych.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka kokosowego
 2 łyżki nasion Chia
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść migdałów
 1 garść pistacji
 1 garść rodzynek
 1 limonka
 2 banany
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

1

Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)

2

Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki  banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.

3

Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.

4

Na talerze wykładać owsiankę, udekorować  posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka kokosowego
 2 łyżki nasion Chia
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść migdałów
 1 garść pistacji
 1 garść rodzynek
 1 limonka
 2 banany
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

Przygotowanie

1

Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)

2

Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki  banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.

3

Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.

4

Na talerze wykładać owsiankę, udekorować  posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.

Notes

Najlepsza owsianka karaibska

 

(Wyświetlono 3 309 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)