W zimowe dni owsianka to moje ulubione danie. W mojej książce zdradzam sekret jak przygotować owsiankę idealną. W tym poście zdradzę czym ją wzbogacić aby smakowała niezwykle – egzotycznie. Nazwałam ją karaibską ponieważ zapachem przypomina mi moje ostatnie wakacje. Pełna smaku kokosa i limonki. Karmelizowane banany w zdecydowanie zdrowszej wersji są genialnym dodatkiem. Zresztą zobaczcie te zdjęcia, aż chce się ją mieć w ustach.
Mam też dla Was informację już wkrótce tj. od 25 stycznia moja reedycja książki „Nie…zwykła kuchnia więcej smaków” dostępna będzie w sklepach Biedronka za 27,99 zł. Opłaca się nie tylko dla ceny ale dla przepisów których na blogu nie znajdziecie, a jest ich tam ponad 100 zupełnie nowych i zdrowych.
Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)
Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.
Na talerze wykładać owsiankę, udekorować posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)
Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.
Na talerze wykładać owsiankę, udekorować posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.
Notes