Najlepsza owsianka karaibska

W zimowe dni owsianka to moje ulubione danie. W mojej książce zdradzam sekret jak przygotować owsiankę idealną. W tym poście zdradzę czym ją wzbogacić aby smakowała niezwykle – egzotycznie. Nazwałam ją karaibską ponieważ zapachem przypomina mi moje ostatnie wakacje. Pełna smaku kokosa i limonki. Karmelizowane banany w zdecydowanie zdrowszej wersji są genialnym dodatkiem. Zresztą zobaczcie te zdjęcia, aż chce się ją mieć w ustach.

Mam też dla Was informację już wkrótce tj. od 25 stycznia moja reedycja książki „Nie…zwykła kuchnia więcej smaków” dostępna będzie w sklepach Biedronka za 27,99 zł. Opłaca się nie tylko dla ceny ale dla przepisów których na blogu nie znajdziecie, a jest ich tam ponad 100 zupełnie nowych i zdrowych.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka kokosowego
 2 łyżki nasion Chia
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść migdałów
 1 garść pistacji
 1 garść rodzynek
 1 limonka
 2 banany
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

1

Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)

2

Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki  banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.

3

Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.

4

Na talerze wykładać owsiankę, udekorować  posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka kokosowego
 2 łyżki nasion Chia
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść migdałów
 1 garść pistacji
 1 garść rodzynek
 1 limonka
 2 banany
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

Przygotowanie

1

Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)

2

Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki  banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.

3

Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.

4

Na talerze wykładać owsiankę, udekorować  posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.

Najlepsza owsianka karaibska

 

(Wyświetlono 132 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Avatar Ada 14 maja 2017 o 00:26

    mistrzostwo!!! co prawda użyłam mleka migdałowego i pominęłam syrop klonowy oraz rodzynki a zamiast pistacji dałam słonecznik to muszę przyznać że bardzo dobre danie. jutro powtórzę na śniadanko i w sumie już nie mogę się doczekać tak mi posmakowalo

    1. admin admin 15 maja 2017 o 10:30

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

  2. Avatar Ewelina 3 marca 2017 o 13:37

    Bardzo smaczny przepis :), ale mam jedno pytanie, czy mleko kokosowe to to samo co mleczko kokosowe? Pozdrawiam wiosennie 🙂

    1. admin admin 3 marca 2017 o 22:48

      ja w moich przepisach używam mleka koksowego z puszki.

  3. Avatar Anita 30 marca 2016 o 21:43

    Mam pytanie odnośnie mleka kokosowego czy chodzi o takie np alpro czy o takie mleko z puszki? Zawsze mam z tym problem :/ Btw rewelacyjna strona zawsze zaglądam gdy jakiś nowy post się pojawia kilka przepisów wypróbowanych i zawsze danie pierwsza klasa 🙂 piękne zdjęcia zawsze zachęcają do wykonania potrawy. Pozdrawiam serdecznie

    1. admin admin 30 marca 2016 o 23:48

      Anito używam mleka koksowego z puszki.
      Dziękuję bardzo za miłe słowa :*

  4. Avatar nicole 19 lutego 2016 o 12:37

    nie wiedzialam ze owsianka moze byc taka pyszna. dziekuje za rewelacyjny przepis 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2016 o 15:12

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

  5. Avatar Kornelia 12 lutego 2016 o 22:07

    Jest obłędnie pyszna

    1. admin admin 15 lutego 2016 o 12:24

      bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję za skorzystanie z przepisu :*

  6. Avatar Iwona C. 22 stycznia 2016 o 11:23

    Kingo toż to cudo śniadaniowe !!, ja też kocham owsianki, teraz kiedy na zewnątrz minusowe temperatury jem śniadania tylko na ciepło. Takiej jeszcze nie było w mojej kuchni zatem zagości na jutrzejszym :). Kochana jakie jeszcze „przekręty” owsiankowe stosujesz? Pochwal się proszę. Oby duuużo więcej takich przepisów. Dziękuje i życzę udanego weekendu :).

    1. admin admin 22 stycznia 2016 o 11:57

      kochana np. prażę płatki na patelni aby uzyskały orzechowy smak 🙂 więcej o tajnikach przygotowania zdradzam w książce

      1. Avatar Iwona C. 22 stycznia 2016 o 14:08

        Zatem oby czas „do nowej ksiązki” szybko zleciał. Jak ja kocham gotować 🙂 najchętniej bym zamieszkała w kuchni. Też tak masz?

        1. admin admin 25 stycznia 2016 o 10:04

          jasne że tak mam 🙂 moja kuchnia jest moim SPA 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *