Lody chałwowe z makiem

Dzisiaj lody, które uwielbia mój mąż! Jest fanem chałwy i maku więc specjalnie dla niego połączyłam te smaki. To najlepsze lody jakie jedliśmy – takie w starym stylu – maślane, treściwe, na żółtkach i na śmietanie.

Zawsze kiedy zostają mi żółtka po przygotowaniu bezy, robię lody – najczęściej waniliowe bo wtedy podaję je z ciepłym Brownie – które uwielbiam w tym zestawieniu. Warto jednak czasami pobawić się smakiem wtedy czeka nas coś totalnie zaskakującego.  Kochani czytelnicy na upalne dni, skuście się na te lody – są warte grzechu!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania20 minutCałkowity czas5 godziny

 6 żółtek
 ¾ szklanki cukru
 1 szklanka mleka
 1 szklanki śmietany 36%
 3 łyżki maku
 100 g chałwy
 1 sok z ½ cytryny

1

 Żółtka ucierać wraz z cukrem za pomocą miksera przez 10 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa.

2

 Śmietanę zagotować wraz z mlekiem. Dodać mak i gotować całość 5 minut.

3

Gorący płyn wlewać cienką stróżką do cały czas ubijającej się masy z  żółtkami (należy zmniejszyć obroty).

4

Całą masę dobrze wymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Dodać chałwę i całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut uważając aby się nie przypaliło.

5

Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do miski i przykryć krem bezpośrednio folią spożywczą. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.

6

Masę przelać do maszyny do robienia lodów i postępować wg instrukcji przygotowywania lodów. Dla osób nie mających maszyny - wystarczy schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki i co 30 minut przez 3 godziny mieszać  aż lody stwardnieją.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 6 żółtek
 ¾ szklanki cukru
 1 szklanka mleka
 1 szklanki śmietany 36%
 3 łyżki maku
 100 g chałwy
 1 sok z ½ cytryny

Przygotowanie

1

 Żółtka ucierać wraz z cukrem za pomocą miksera przez 10 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa.

2

 Śmietanę zagotować wraz z mlekiem. Dodać mak i gotować całość 5 minut.

3

Gorący płyn wlewać cienką stróżką do cały czas ubijającej się masy z  żółtkami (należy zmniejszyć obroty).

4

Całą masę dobrze wymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Dodać chałwę i całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut uważając aby się nie przypaliło.

5

Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do miski i przykryć krem bezpośrednio folią spożywczą. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.

6

Masę przelać do maszyny do robienia lodów i postępować wg instrukcji przygotowywania lodów. Dla osób nie mających maszyny - wystarczy schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki i co 30 minut przez 3 godziny mieszać  aż lody stwardnieją.

Notes

Lody chałwowe z makiem

(Wyświetlono 5 991 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)