Sałatka z brokułów

Mmmmm jakie to dobre! Same oglądanie zdjęć przywołuje mi smak tej sałatki. Lekko ciepła, z aromatycznymi dodatkami. Połączenie brokułów, migdałów  i parmezanu zawsze się obroni. Dziś podałam je w towarzystwie dressingu z kurkumą, która ostatnio  przeżywa „odrodzenie” – wychwalamy ją za właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, pobudza trawienie, wspomaga wątrobę. Znana jest od tysięcy lat w ramach tradycyjnej medycyny indyjskiej. W niektórych krajach azjatyckich przyjęło się stosować ją jako suplement diety, który pomaga w dolegliwościach żołądkowych i wielu innych. Liczne badania wskazują, że kurkumina (składnik kurkumy) spowalnia rozwój i wzrost wielu typów nowotworów. Jest niezbędnym składnikiem curry, a także stosuję się ją w mieszankach musztardy i wielu przyprawach. Osobiście często dodaję ją do wszystkiego. Polecam np. popcorn z kurkumą czy Waszą ulubioną przekąskę na tym blogu – pieczoną cieciorkę. Polecam Wam tą sałatkę!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 1 brokuł
 2 garście migdałów
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oliwy
 1 garść sera typu parmezan
 1 świeży szczypiorek
 1 mała sałata rzymska
Na dressing:
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ¾ łyżeczki kurkumy w proszku
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 1 sok z ½ limonki
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli i czarnego pieprzu

1

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

2

Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.

3

Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.

4

Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

 1 brokuł
 2 garście migdałów
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oliwy
 1 garść sera typu parmezan
 1 świeży szczypiorek
 1 mała sałata rzymska
Na dressing:
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ¾ łyżeczki kurkumy w proszku
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 1 sok z ½ limonki
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

2

Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.

3

Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.

4

Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.

Notes

Sałatka z brokułów

 

(Wyświetlono 6 637 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)