Ostatnio zafascynowana zdrowymi słodkościami zasypałam nimi mój blog, a przecież i ta druga – słona strona ma w sobie tyle smaku. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Danie ekspresowe, niezwykle kolorowe i zdrowe w klimacie śródziemnomorskim. To złocista pierś kurczaka faszerowana greckim serem feta podana na sosie pomidorowym z warzywami. Nic bardziej prostego i tak smakowitego nie da się wymyślić. Uważam, że nie potrzeba w tym daniu żadnych dodatków w postaci ryżu lub ziemniaków. Ono smakuje idealnie tak jak jest. Często zapiekam całość w żeliwnych patelniach tak aby każdy miał od razu swoją porcję. Oczywiście można całość zrobić w naczyniu żaroodpornym. Polecam Wam i jak zwykle liczę na Wasze komentarze jak tylko skosztujecie tego cuda.
Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.
W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.
Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.
Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.
Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.
5 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.
W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.
Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.
Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.
Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.