Kurczak na sosie pomidorowym

Ostatnio zafascynowana zdrowymi słodkościami zasypałam nimi mój blog, a przecież i ta druga – słona strona ma w sobie tyle smaku. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Danie ekspresowe, niezwykle kolorowe i zdrowe w klimacie śródziemnomorskim. To złocista pierś kurczaka faszerowana greckim serem feta podana na sosie pomidorowym z warzywami. Nic bardziej prostego i tak smakowitego nie da się wymyślić. Uważam, że nie potrzeba w tym daniu żadnych dodatków w postaci ryżu lub ziemniaków. Ono smakuje idealnie tak jak jest. Często zapiekam całość w żeliwnych patelniach tak aby każdy miał od razu swoją porcję. Oczywiście można całość zrobić w naczyniu żaroodpornym. Polecam Wam i jak zwykle liczę na Wasze komentarze jak tylko skosztujecie tego cuda.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 piersi kurczaka
 400 g pulpy pomidorowej
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 1 cukinia
 1 świeże oregano
 1 starty parmezanem
 2 łyżki oliwy z oliwek
 100 g sera feta
 sól i pieprz

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.

2

W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.

3

Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.

4

Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.

5

Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.

6

Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.

7

Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 4 piersi kurczaka
 400 g pulpy pomidorowej
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 1 cukinia
 1 świeże oregano
 1 starty parmezanem
 2 łyżki oliwy z oliwek
 100 g sera feta
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.

2

W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.

3

Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.

4

Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.

5

Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.

6

Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.

7

Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.

Notes

Kurczak na sosie pomidorowym
(Wyświetlono 2 892 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)