Kurczak na sosie pomidorowym

Ostatnio zafascynowana zdrowymi słodkościami zasypałam nimi mój blog, a przecież i ta druga – słona strona ma w sobie tyle smaku. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Danie ekspresowe, niezwykle kolorowe i zdrowe w klimacie śródziemnomorskim. To złocista pierś kurczaka faszerowana greckim serem feta podana na sosie pomidorowym z warzywami. Nic bardziej prostego i tak smakowitego nie da się wymyślić. Uważam, że nie potrzeba w tym daniu żadnych dodatków w postaci ryżu lub ziemniaków. Ono smakuje idealnie tak jak jest. Często zapiekam całość w żeliwnych patelniach tak aby każdy miał od razu swoją porcję. Oczywiście można całość zrobić w naczyniu żaroodpornym. Polecam Wam i jak zwykle liczę na Wasze komentarze jak tylko skosztujecie tego cuda.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 piersi kurczaka
 400 g pulpy pomidorowej
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 1 cukinia
 1 świeże oregano
 1 starty parmezanem
 2 łyżki oliwy z oliwek
 100 g sera feta
 sól i pieprz

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.

2

W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.

3

Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.

4

Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.

5

Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.

6

Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.

7

Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

 4 piersi kurczaka
 400 g pulpy pomidorowej
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 1 cukinia
 1 świeże oregano
 1 starty parmezanem
 2 łyżki oliwy z oliwek
 100 g sera feta
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.

2

W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.

3

Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.

4

Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.

5

Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.

6

Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.

7

Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.

Kurczak na sosie pomidorowym
(Wyświetlono 758 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Avatar Michal 7 czerwca 2018 o 16:22

    Cukinię trzeba obrac czy nie?

    1. admin admin 13 czerwca 2018 o 11:20

      nie trzeba

  2. Avatar Iwona 8 maja 2018 o 20:19

    Pyszne to danie tylko czy warzywa powinny być takie mocno aldente? Piekłam 30 minut. Kurczak się upiekł ale warzywa były chrupiące jeszcze. Zastanawiam się czy to z moim piekarnikiem jest coś nie tak czy tak ma być? Dzięki Tobie poznałam smak samego oregano! Najczęściej używałam mieszkanki ziół prowansalskich. Pozdrawiam!

    1. admin admin 11 maja 2018 o 17:40

      Iwona warzywa mają być aldente ale nie twarde 🙂 następnym razem może cieniej je pokrój

      1. Avatar Iwona 17 maja 2018 o 22:47

        Tak też zrobię. Tak mi zasmakowało to danie, że jutro robię drugie podejście. Pozdrawiam i gratuluję pomysłów na te wszystkie dania!
        Już kilka Twoich przepisów wypróbowałam i wszystko mi bardzo smakowało. Trafiasz idealnie w moje gusta smakowe i mojej rodziny!
        Pozdrawiam !

  3. Avatar gosia 19 stycznia 2018 o 15:34

    Może głupie pytanie, ale ten ser feta to ma być plaster włożony do piersi przeciętej jak bułka? bo na zdjęciu w ogóle nie widać żeby tam była gdzieś feta.

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:01

      Gosiu ja robie szpicem noża ok 2 cm nacięcie od najgrubszej strony piersi i faszeruje trochę mniejszym kawałkiem fety.

  4. Avatar Paulina 14 listopada 2017 o 12:10

    Absolutnie fantastyczne! Niesamowicie łatwe i szybkie do wykonania a w dodatku pierwszorzędne w smaku. Polecam gorąco i dziękuję za kolejny genialny przepis do kolekcji!

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:01

      uwielbiam takie komentarze 🙂 dziękuję :*

  5. Avatar IGA 6 października 2017 o 09:59

    Witam ,dziś ja szaleje z tym przepisem na pierść!Tylko takie składniku udało mi się dziś skomponować nie wychodząc z domu 🙂 Myślę ,że będzie pysznie! Wygląda pysznie ! inne przepisy też!

  6. Avatar Ema 20 czerwca 2017 o 17:18

    Pyszny! Dzieki za bardzo fajny przepis!

    1. admin admin 24 czerwca 2017 o 11:47

      bardzo się cieszę że smakowało 🙂 dziękuję za komentarz :*

  7. Avatar Michal 31 stycznia 2017 o 23:36

    Hej a co to jest tak wlasciwie ta pulpa pomidorowa?

    1. admin admin 1 lutego 2017 o 16:03

      przecier pomidorowy 🙂

      1. Avatar Michal 1 lutego 2017 o 17:55

        Dzieki bo bede robił Twoj gulasz wołowy ze śliwka z książki.

  8. Avatar Blanka 9 stycznia 2017 o 17:36

    Danie super ale feta mi się zwazyla ?czy ktoś ma pomysł dlaczego?

    1. admin admin 10 stycznia 2017 o 00:22

      a użyłaś oryginalnej fety?

      1. Avatar Blanka 11 stycznia 2017 o 22:10

        Niestety nie ? ale nigdy wcześniej w daniach na cieplo nie miałam takiej sytuacji… spróbuję z oryginalną grecką lub plesniowym blue ☺

  9. Avatar Justyna 28 listopada 2016 o 18:07

    wygląda świetnie! ale ja zamiast parmezanu dodam mozzarelli, ostatnio mój obowiązkowy produkt 🙂

    1. admin admin 28 listopada 2016 o 23:42

      wyjdzie równie pyszne 🙂

  10. Avatar Hanula 26 lipca 2016 o 19:43

    Mmmmmm zapach podczas pieczenia obłędny;-)
    zrobiłam na urodzinowa kolacje – goście zachwyceni!!!!
    Pozdrowionka

    1. admin admin 26 lipca 2016 o 21:58

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz :*

  11. Avatar Beata 15 lipca 2016 o 14:07

    Fajny przepis. W jakiej temperaturze i czy pod przykryciem piec

    1. admin admin 16 lipca 2016 o 16:10

      piec bez przykrycia 🙂 w temperaturze 180 C

  12. Avatar Karolina 15 lipca 2016 o 12:46

    Dziś zrobię! Wygląda pysznie i jestem pewna, że mój mąż będzie bardzo zadowolony 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!

    1. admin admin 16 lipca 2016 o 16:10

      :*

      1. Avatar Karolina 19 lipca 2016 o 15:45

        Jedzonko pyszne! Dziś robię kolejny raz. Myślę że ten przepis zagości u nas na długo 🙂 Buziaki!!!

        1. admin admin 19 lipca 2016 o 16:35

          Karolino dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *