Smoothie w kokosowej misce

Oprócz smaku cenię sobie piękny wygląd. Przecież zawsze zanim sięgniesz po kęs Twoje oczy sygnalizują czy danie warte jest uwagi. Ile razy zdarzyło Ci się zamówić w restauracji coś na podstawie obserwacji talerza z sąsiedniego stolika? Jesteśmy w większości wzrokowcami dlatego ja kiedy tworzę jakąś potrawę chcę Was zachęcić przez obraz do wypróbowania przepisu. Dziś coś absolutnie pięknego – miseczki z orzecha kokosowego nafaszerowane zdrowiem – to pomysł na totalnie cenny deser! Liczę na to, że spodoba Wam się moja wersja smoothie bowl i wypróbujecie ją w Waszych kuchniach. Kupując kokosy w  sklepach pamiętajcie aby mocno nimi potrząsać. Kiedy słyszycie chlupotanie wody w środku to oznaka, że jest świeży  i możecie spokojnie wkładać go do koszyka.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 kokosy
 2 garście malin
 1 garść borówek
 2 łyżki nasion chia
 1 banan

1

W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3  ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.

2

Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić  z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.

3

Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.

4

Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.

5

Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 2 kokosy
 2 garście malin
 1 garść borówek
 2 łyżki nasion chia
 1 banan

Przygotowanie

1

W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3  ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.

2

Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić  z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.

3

Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.

4

Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.

5

Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.

Smoothie w kokosowej misce

 

 

(Wyświetlono 120 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Avatar Bio 13 sierpnia 2018 o 07:56

    Wygląda rewelacyjnie. W środę mam gości muszę spróbować to zrobić. Uwielbiam kokos!

  2. Avatar gmerka 8 października 2017 o 16:03

    ale to wygląda….. obłęd!!!!

    1. admin admin 8 października 2017 o 21:35

      🙂

  3. Avatar Zosia 11 sierpnia 2017 o 15:20

    Na pewno zrobię! Super pomysł na imprezę 😉

  4. Avatar Magdalena 10 sierpnia 2017 o 15:37

    Kurcze bardzo fajnie to wygląda, ja niestety nie jestem fanką smoothies, ale na spotkanie z koleżankami następnym razem zrobię! 🙂

    1. admin admin 1 czerwca 2017 o 18:03

      dziękuję :*

  5. Avatar dawkasmaku 15 maja 2017 o 14:44

    najtrudniej uporać się z kokosem ale na to też są sposoby 🙂 znakomite smoothie !! dzięki za znakomity pomysl na deser 🙂

  6. Avatar Magda 9 maja 2017 o 06:12

    A gdyby użyć butelkowej wody kokosowe, to w jakiej ilości?

    1. admin admin 11 maja 2017 o 14:33

      taka sama ilość 🙂

  7. Avatar Kaja 2 marca 2017 o 13:57

    Zdjęcia rewelacyjne. Wygląda to przepysznie! Uwielbiam kokosy. Im mniejsze tym smaczniejsze, ale ciężko dostać dobre.

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:34

      Kaja bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 oczywiście zgadzam się z Tobą że ciężko o dobre kokosy

  8. Avatar Krystyna 25 lipca 2016 o 12:33

    Wygląda ślicznie, smakuje pewnie też tylko…. co dalej z taką ilością kokosa?
    Nie lubię takiego marnotrawstwa, bo nie czarujmy się ,że tego kokosa da się schrupać.

    1. admin admin 25 lipca 2016 o 22:33

      Kochana już niebawem przepis na skuteczne wykorzystanie 🙂 już teraz podpowiem że wystarczy go zetrzeć na wiórki, podsuszyć w piekarniku i zmiksować na mąkę 🙂

    2. admin admin 25 lipca 2016 o 22:34

      Ps. ja osobiście zjadam całą taką miseczkę – ważne aby kokos był młody i świeży 🙂 tzn miał miękki miąższ 🙂

      1. Avatar ania 3 października 2016 o 11:11

        Hejka , zjadłam już mnóstwo kokosów ale nigdy nie trafiłam na kokosa z miękkim miąższem ?!? Miąższ jest lekko twardawy , czyż nie ? Pozdrawiam

        1. admin admin 3 października 2016 o 16:47

          młode kokosy mają miękki miąższ, z „wiekiem” 🙂 on twardnieje 🙂

  9. Avatar MarlenaK 13 lipca 2016 o 14:52

    Wygląda super, szkoda, że trzeba tak walczyć z kokosem:D

    1. admin admin 13 lipca 2016 o 15:54

      wbrew pozorom ten sposób jest najłatwiejszy! czytałam też kiedyś o nagrzewaniu kokosa w piekarniku – ponoć pęka sam – jednak jeszcze nie próbowałam tej metody 🙂

  10. Avatar Fortunata 12 lipca 2016 o 11:48

    To wygląda rewelacyjnie!!!!! Tak niewiele pracy, a taki efekt! Jestem pełna podziwu! 🙂

    1. admin admin 13 lipca 2016 o 12:31

      polecam 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *