Smoothie w kokosowej misce

Oprócz smaku cenię sobie piękny wygląd. Przecież zawsze zanim sięgniesz po kęs Twoje oczy sygnalizują czy danie warte jest uwagi. Ile razy zdarzyło Ci się zamówić w restauracji coś na podstawie obserwacji talerza z sąsiedniego stolika? Jesteśmy w większości wzrokowcami dlatego ja kiedy tworzę jakąś potrawę chcę Was zachęcić przez obraz do wypróbowania przepisu. Dziś coś absolutnie pięknego – miseczki z orzecha kokosowego nafaszerowane zdrowiem – to pomysł na totalnie cenny deser! Liczę na to, że spodoba Wam się moja wersja smoothie bowl i wypróbujecie ją w Waszych kuchniach. Kupując kokosy w  sklepach pamiętajcie aby mocno nimi potrząsać. Kiedy słyszycie chlupotanie wody w środku to oznaka, że jest świeży  i możecie spokojnie wkładać go do koszyka.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 kokosy
 2 garście malin
 1 garść borówek
 2 łyżki nasion chia
 1 banan

1

W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3  ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.

2

Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić  z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.

3

Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.

4

Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.

5

Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 2 kokosy
 2 garście malin
 1 garść borówek
 2 łyżki nasion chia
 1 banan

Przygotowanie

1

W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3  ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.

2

Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić  z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.

3

Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.

4

Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.

5

Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.

Notes

Smoothie w kokosowej misce

 

 

(Wyświetlono 962 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)