Oprócz smaku cenię sobie piękny wygląd. Przecież zawsze zanim sięgniesz po kęs Twoje oczy sygnalizują czy danie warte jest uwagi. Ile razy zdarzyło Ci się zamówić w restauracji coś na podstawie obserwacji talerza z sąsiedniego stolika? Jesteśmy w większości wzrokowcami dlatego ja kiedy tworzę jakąś potrawę chcę Was zachęcić przez obraz do wypróbowania przepisu. Dziś coś absolutnie pięknego – miseczki z orzecha kokosowego nafaszerowane zdrowiem – to pomysł na totalnie cenny deser! Liczę na to, że spodoba Wam się moja wersja smoothie bowl i wypróbujecie ją w Waszych kuchniach. Kupując kokosy w sklepach pamiętajcie aby mocno nimi potrząsać. Kiedy słyszycie chlupotanie wody w środku to oznaka, że jest świeży i możecie spokojnie wkładać go do koszyka.
W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3 ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.
Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.
Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.
Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.
Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
W kokosie zrobić 3 dziurki - tam gdzie znajdują się 3 ciemne oczka- najlepiej za pomocą śrubokręta i młotka lub ostrego noża. Każdy kokos postawić dziurkami do dołu na szklance aby ściekła cała woda kokosowa.
Chwycić kokos i za pomocą młotka uderzać mocno w połowie, przesuwając co jakiś czas - tak aby na całym obwodzie powstało pęknięcie. Kokos powinien sam pęknąć wpół. To samo zrobić z drugim owocem. Odstawić przygotowane miseczki.
Wodę kokosową zmiksować wraz z pozostałymi składnikami.
Gotowym smoothie wypełniać miseczki - te w których nie ma dziurek.
Dowolnie udekorować owocami. Podawać od razu lub schłodzone.
Notes