Pomarańczowa szklaneczka czyli ciastko w szklance

Wczorajszy wpis o „pomarańczowym puchu” nie był do końca kompletny. Już dawno wpadłam na pomysł, aby upiec ciastka w żaroodpornych szklaneczkach i tak  oto powstały pyszne małe desery:)
Szklaneczki te to odpady po świeczkach z Ikei:) idealnie się sprawdzają także nie wyrzucajcie ich jeśli się zużyją tylko dokładnie umyjcie i działajcie:))

Przepis na ciasto jest identyczny jak publikowany wczoraj.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Ciasto
 225 g mąki
 65 g cukru
 1,50 łyżeczka cukru waniliowego
 225 g masła o temperaturze pokojowej
Krem cytrynowy
 6 średnich jajek
 200 g cukru
 60 g mąki
 skórka starta z pomarańczy
 150 ml soku z pomarańczy i odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżka)
można dodać także
 cukier puder do posypania

Ciasto
1

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera.
Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w szklaneczki.
Włożyć do lodówki na 30 minut.

2

Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.

Krem cytrynowy
3

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka.

4

Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto.

5

Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.

Składniki

Ciasto
 225 g mąki
 65 g cukru
 1,50 łyżeczka cukru waniliowego
 225 g masła o temperaturze pokojowej
Krem cytrynowy
 6 średnich jajek
 200 g cukru
 60 g mąki
 skórka starta z pomarańczy
 150 ml soku z pomarańczy i odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżka)
można dodać także
 cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto
1

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera.
Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w szklaneczki.
Włożyć do lodówki na 30 minut.

2

Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.

Krem cytrynowy
3

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka.

4

Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto.

5

Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.

Pomarańczowa szklaneczka czyli ciastko w szklance
(Wyświetlono 115 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *