Gruszka rozpływająca się w ustach

Hmmmmm i w tym poście powstał mały problem! Gruszka nie współpracowała z aparatem.
Ostatnio mam mało czasu na zdjęcia. Zawsze w sobotę i niedzielę gotuję na akord aby się wyżyć kulinarnie, maksymalnie zrelaksować i mieć materiał na bloga :). Ostatni weekend był w pełni pracujący więc musiałam „na szybko” przed pracą robić zdjęcia, które moim zdaniem najlepiej wychodzą przy świetle dziennym, a tylko o poranku miałam na to czas.
Oj namęczyłam się z tą gruszką. Jest ona tylko i wyłącznie dlatego na blogu bo jest pyszna! Zdjęcia osobiście mi się nie podobają i stanowczo są do poprawki, ale to chyba dobrze bo będzie okazja do kolejnej smacznej przyjemności. To przepis jest idealny na zimowe wieczory. Owoc ten rozpuszcza się w ustach. Zresztą sprawdźcie to sami:)
Zapraszam
Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 2 gruszki
 2 łyżki soku z cytryny
 4 łyżki brązowego cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 40 g masła
Sos waniliowy:
 1 laska prawdziwej wanilii
 200 ml śmietanki kremówki
 1 łyżka cukru
 1 żółtko

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.

3

Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

4

Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.

5

Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.

6

Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.

7

Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

Składniki

 2 gruszki
 2 łyżki soku z cytryny
 4 łyżki brązowego cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 40 g masła
Sos waniliowy:
 1 laska prawdziwej wanilii
 200 ml śmietanki kremówki
 1 łyżka cukru
 1 żółtko

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.

3

Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

4

Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.

5

Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.

6

Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.

7

Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

Gruszka rozpływająca się w ustach
(Wyświetlono 26 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *