Sałatka z roszponką i jajkiem w koszulce

Kochani na początku przepraszam, że ostatnio tak mało wpisów, jednak w pracy i w życiu „po pracy” tyle się dzieję, że nie byłam w stanie dodawać w tym tygodniu regularnie postów. Mam głowę pełną pomysłów i co najważniejsze kilka już realizuję. Poznałam ostatnio fantastycznych młodych ludzi z którymi mamy zamiar stworzyć coś niezwykłego – specjalnie dla Was. Obiecuję poprawę od przyszłego tygodnia!  Dzisiaj coś co sprawi, że Wasza kolacja będzie lekka, pyszna i szybka.

Moja dieta trwa choć nie mam spektakularnych wyników w postaci cm w talii 🙂 czy kg w dół 🙂 jednak takie posiłki sprawiają, że tryskam energią, czuję się lepiej i co najważniejsze wiem, że prędzej czy później efekt będzie:) Zapraszam na sałatkę z roszponką i jajkiem w koszulce.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 jajko
 1 łyżka białego octu winnego
 1 garść roszponki
 1 garść listków kolendry
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka zielonej cebulki
 sól i pieprz

1

W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego

2

Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.

3

Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem - odłóż.

4

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie "bulgotającej" wody.

5

Białko formuj delikatnie łyżką  nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.

6

Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 1 jajko
 1 łyżka białego octu winnego
 1 garść roszponki
 1 garść listków kolendry
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka zielonej cebulki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego

2

Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.

3

Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem - odłóż.

4

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie "bulgotającej" wody.

5

Białko formuj delikatnie łyżką  nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.

6

Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.

Sałatka z roszponką i jajkiem w koszulce
(Wyświetlono 162 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Avatar Jola 18 maja 2013 o 13:56

    Bardzo dobre i szybkie danie. Będę robiła częściej :). Jola.

  2. Avatar Jasmi 17 maja 2013 o 22:54

    bossssko 🙂 przepisy na dietetyczne dania potrzebne jak powietrze od zaraz 🙂
    u mnie też póki co waga ani drgnie…na szczęście również nie „drga” w górę 😀
    Takie lekkie danka są idealne na upalne dni które nadchodzą wielkimi krokami…chyba zrobię taki zestaw na jutrzejsze śniadanko :)…mam jeszcze trochę grillowanej piersi z kurczaka więc pewnie dorzucę
    Bardzo dziękuje i pozdrawiam.Jasmina

  3. Avatar Pestka 17 maja 2013 o 20:12

    a tutaj jeszcze piękniej 🙂 pozdrawiam!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *