Kasza jaglana jak gotować?

Kasza jaglana – jedni uwielbiają, drudzy nienawidzą. Jak się do niej przekonać? Wystarczy dobrze ją przygotować, dodać ulubione dodatki i się  w niej rozsmakować. Ja najbardziej lubię wersję na słodko oraz jako zagęstnik  do koktajli. Co najważniejsze ta kasza ma całe bogactwo walorów które powinny nas skłonić do częstego po nią sięgania.

Najważniejsze, że jest zasadowa czyli nie zakwasza naszego  organizmu, oczyszcza go z toksyn. Zaliczana jest do najzdrowszych, jest dobrym źródłem minerałów miedzi, fosforu, manganu i magnezu. Posiada dużo krzemionki która ważna jest dla naszych stawów, włosów i paznokci. Powstaje z nasion prosa i jest produktem bezglutenowym. Niweluje uczucie głodu ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, które przez długi czas uwalniają się w naszym organizmie. Doskonała jest dla osób będących na diecie odchudzającej.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 1 szklanka kaszy jaglanej1
 2 szklanki gorącej wody + woda do przepłukania kaszy
 sól himalajska
 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Dodatkowo:
 1 łyżka miodu spadziowego
 świeże i mrożone owoce
 pistacje

1

Kasze jaglaną podprażyć w rondlu cały czas ją potrząsając, do momentu kiedy poczujemy orzechowy zapach. Należny uważać aby jej nie przypalić.

2

Kaszę przełożyć na sito i przelać wrzątkiem.

3

Ponownie włożyć ją do garnka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Garnek przykryć pokrywką i kaszę gotować na małym ogniu, nie mieszając ok 15 minut - do momentu kiedy wchłonie płyn.

4

Na sam koniec dodać szczyptę soli i olej rzepakowy oraz miód (w wersji na słono miód pomijamy) i delikatnie mieszamy widelcem.

5

Kaszę podajemy ze świeżymi, mrożonymi owocami i dowolnymi orzechami.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 1 szklanka kaszy jaglanej1
 2 szklanki gorącej wody + woda do przepłukania kaszy
 sól himalajska
 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Dodatkowo:
 1 łyżka miodu spadziowego
 świeże i mrożone owoce
 pistacje

Przygotowanie

1

Kasze jaglaną podprażyć w rondlu cały czas ją potrząsając, do momentu kiedy poczujemy orzechowy zapach. Należny uważać aby jej nie przypalić.

2

Kaszę przełożyć na sito i przelać wrzątkiem.

3

Ponownie włożyć ją do garnka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Garnek przykryć pokrywką i kaszę gotować na małym ogniu, nie mieszając ok 15 minut - do momentu kiedy wchłonie płyn.

4

Na sam koniec dodać szczyptę soli i olej rzepakowy oraz miód (w wersji na słono miód pomijamy) i delikatnie mieszamy widelcem.

5

Kaszę podajemy ze świeżymi, mrożonymi owocami i dowolnymi orzechami.

Notes

Kasza jaglana jak gotować?
(Wyświetlono 2 976 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)