Są pyszne! Wyjątkowe! Proste i zdrowe. Oto one – batony proteinowe.
Osoby które obserwują mnie na snapchacie ?kingaparuzel – na bieżąco mogą oglądać relacje z mojej kuchni jak i życia 🙂
W dniu w którym przygotowywałam te batony dostałam chyba najwięcej w życiu próśb o publikację przepisu. Nie dziwię się bo smakują obłędnie. To kolejna słodycz która jest szybka do przygotowania i pozwala na dowolne modyfikacje. Wystarczy wzbogacić je o żurawinę lub porcję białka w proszku aby nabrały jeszcze więcej wartości i innego smaku.
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.
Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.
Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia
18 porcji
- Amount per serving
- Kalorie170
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.8g10%
- Sód 67mg3%
- Węglowodany 21.4g8%
- Białko 5.7g
- Potas 131mg3%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.
Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.
Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia
Notes