Batony proteinowe

Są pyszne! Wyjątkowe! Proste i zdrowe. Oto one – batony proteinowe.

Osoby które obserwują mnie na snapchacie ?kingaparuzel –  na bieżąco mogą oglądać relacje z mojej kuchni jak i życia 🙂

W dniu w którym przygotowywałam te batony dostałam chyba najwięcej w życiu  próśb o publikację przepisu. Nie dziwię się bo smakują obłędnie. To kolejna słodycz która jest szybka do przygotowania i pozwala  na dowolne modyfikacje. Wystarczy wzbogacić je o żurawinę lub porcję białka w proszku aby nabrały jeszcze więcej wartości i innego smaku.

Ilość porcji18 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żyta ekspanowanego
 1 szczypta soli
Możliwości:
 MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
 ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi
 BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową

1

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

2

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

3

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

4

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).

5

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

6

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

Wartości odżywcze

18 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie170
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.8g10%
Sód 67mg3%
Węglowodany 21.4g8%
Białko 5.7g

Potas 131mg3%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żyta ekspanowanego
 1 szczypta soli
Możliwości:
 MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
 ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi
 BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową

Przygotowanie

1

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

2

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

3

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

4

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).

5

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

6

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

Notes

Batony proteinowe

 

 

 

(Wyświetlono 12 250 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)