Moja najnowsza książka „Fit słodycze” sprawiła, że po prostu jestem szczęśliwa. Zakochałam się w niej bezgranicznie. Uwielbiam każdą stronę, każdy przepis. Jestem pewna, że i wy ją pokochacie. Wiele osób pyta jakie są w niej przepisy? Przygotowałam zupełnie nowe treści których nie znajdziecie nigdy na blogu, to ponad 230 pysznych stron. Stworzyłam zbiór fit receptur dosłownie na cały rok. A dziś? Dziś stworzyłam przepis na zdrowszą wersje gofrów – bez mąki – zastąpił ją zmielony, łuskany słonecznik. Są pyszne i proste. Gofry które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.
moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 172
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.2g22%
- Cholesterol 98mg33%
- Sód 101mg5%
- Potas 59mg2%
- Węglowodany 8.8g3%
- Białko 3.5g8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.
moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.
A ja ostatnio kupiłam mąkę ze słonecznika, już wiem gdzie ją wykorzystam 😀
Część Kinga czy musi być jabłko? Mąż nie lubi jabłek a chętnie bym takie gofry jutro zrobiła.
spokojnie może być banan, gruszka, lub marchewka
Kinga a może wyjdą w tosterze?
w takim do sandwitchy? super pomysł! nie wpadłabym na to!
Czy ciasto na gofry mogę przygotować wieczorem, a piec gofry rano? 🙂
niestety nie – nie wyjdą gdyż soda aktywuje się od razu po połączeniu z sokiem z cytryny i należy je piec od razu
Czym mogę zastąpić gofrownicę? Obecnie nie posiadam.
można smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu beda wtedy bardziej jak pancakesy
Jakiej gofrownicy uzywasz?Jaka girma i moc, muszę sobie w końcu kupić.
używam gofrownicy marki Eldom – dokładnie takiej http://www.eldom.eu/produkt/gofrownica-wa1s-goffer-eldom
Do tej pory wszystkie gofry bezglutenowe wychodziły jak gumowate gnieciuchy, a te sa absolutnie doskonałe. Rodzina zachwycona, dziecko sie zajada, a z pomoca robota zajelo mi to chwilę! Czego chcieć więcej.
Asia uwielbiam takie komentarze 🙂 dzięki :*
Kurczę wyszły! Są pycha! Naprawdę smaczne. Powinny być jedzone bez niczego 🙂
wspaniale:) cieszę się że się udały 🙂 dzięki za komentarz :*
Czym mogę zastąpić wiórki kokosowe i w jakich proporcjach?
w takich samych proporcjach płatkami owsianymi 🙂
Zrobiłam,wyszły bardzo dobre.Puszyste o ciekawym smaku. Czy można zamiast słonecznika użyć orzeszków ziemnych bądź mąki arachidowej? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
można zamienić dowolną mąką orzechową w takiej samej proporcji 🙂 dzięki za komentarz :*
super dziękuję. a może ma Pani ciekawe przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowe ? niewiele można znaleźć przepisów z niej jest mało popularna u nas.
jasne – polecam super ciasto z mąki kokosowej https://kingaparuzel.pl/blog/2016/07/fit-ciasto-z-maki-kokoswej/
w jakiej ilości mogę zastąpić worka kokosowe mąka kokosowa. ?
ok 1, dużej łyżki mąki kokoswej
Kinga a czym mogłabym zastapic jabłko? Niestety jestem uczona 🙁
Magda możesz użyć gruszki, banana lub ugotowanego słodkiego ziemniaka
Wygląda bardzo smacznie. Moja siostra unika glutenu czy mogę poczęstować ją tymi goframi? Może ktoś wie czy słonecznik uczula? Chciałam zrobić dla niej gofry bo mam nowego dezala i próbuję teraz różnych przepisów.
Czy można zastąpić jajka np. zgniecionym bananem, czy ubicie białek jest tu tak istotne, że nie wyjdą bez tej czynności?
Marika możesz zastąpić rozgniecionym bananem – gofry bez ubitego białka będą mniej puszyste ale na pewno wyjdą 🙂
Witam,
z braku gofrownicy chciałabym zapytać czy można upiec je w piekarniku w foremkach silikonowych, a jeżeli jest taka opcja to jak długo je piec i w jakiej temperaturze?:)
pozdrawiam:)
Kasiu jeszcze tak nie próbowałam – jeżeli chcesz spróbuj piec je w temperaturze 200 C około 10 – 15 minut
Czy z tego ciasta na gofry można zrobić placuszki? Nie mam gofrownicy,
jestem po pierwszej próbie z Pani przepisem.Niestety z braku syropu klonowego użyłam miodu i nie wiem czy to było przyczyną problemów.żeby gofry dobrze odchodziły od gofrownicy musiały być już baaaardzo wypieczone(czuć było lekką spalenizną).jak zmniejzyłam moc to przy próbie otwarcia urządzenia gofr sie rozwarstwił i nie chciał się odkleić.to co wyszło było pyszne i jeszcze raz spróbuję .może da mi Pani wskazówki co do pieczenia.pozdrawiam
ja piękę gofry na stałej -wysokiej temperaturze. warto czasami do ciasta dodać odrobinę oleju lub gofrownicę posmarować tłuszczem aby nie przywierało
super przepis, dzisiaj dopadłam gofrownice wiec na pewno wypróbuje :d
Pozdrawiam
znam ten stan 🙂
Witam, studiuję właśnie Pani najnowszą książkę obierając strategię, który przepis pierwszy 🙂 Naszła mnie ochota na mini bezę Pavlowa, ale nie jest tam podana ilość aquafaba. Z jednej puszki po cieciorce? czy z dwóch? Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na podpowiedź
z 1 puszki 🙂
aaaaaaa, zrobiłam dwa razy i rozlały się jak krowie placki na łące 🙂 miały być piękne gniazda nadziane mascarpone z czarną porzeczką, ale przełożyłam i też spoko. Ale jednak nie mam satysfakcji – nie wyszło mi gniazdko. Bardzo schłodziłam aquafabę, nawet naczynie, w którym miksowałam. Niby stosowałam się do porad, a tu porażka. Uratuj mnie! Poradź coś jeszcze. Rozlały mi się też ciasteczka owsiane z czekoladą… ale tam chyba zrobiłam gafę, bo zblendowałam płatki owsiane i po zmiksowaniu nie było ich 1/34 szklanki. Czy szklanka dla Ciebie to 250 ml?
Aga bardzo ważne jest aby najpierw ubić mocno aquafabe a potem substancję słodzącą wrzucać bardzo wolno najlepiej łyżka na 2 minuty.
Właśnie zrobiłam Ciasto pyszne Chociaż same gofry wyszły mi takie plackowate nie chrupiące jak to widać u Ciebie na zdjęciu czy jak te kupujowane chociażby na wakacjach w Kołobrzgu 🙂 ale pyszne !!!! Podałam z musem malinowym
Jestem zawsze sceptycznie nastawiona pod kątem smakowym na zdrowe zamienniki, ale staram się przejść na dietę fit toteż spróbowałam tego przepisu. Zdjęcia są mega zachęcające ? super smaczne wyszły! !
Super, zrobiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre. Takiego przepisu potrzebowałam ! 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! :* ps. polecam się na przyszłość 🙂
Czy olej kokosowy można zastąpić np. rzepakowym?
oczywiście
Zaciekawiona pomysłem przetestowałam przepis. 🙂 Moja rodzina jest fanem gofrów. Jemy je w każdy sobotni poranek. Testowaliśmy różne zdrowsze odmiany gofrów, ale wnioski zazwyczaj były takie, że jak chcesz mniej kalorii to zjedz mniej ale jednak według tradycyjnego i wypróbowanego przepisu. Ten przepis jest jednak rewelacyjny i łamie naszą teorię. Wyszły wyśmienicie a wyczuwalny smak poszczególnych składników dodatkowo wzbogacał ocenę. Po pierwszym gofrze z serkiem homogenizowanym i truskawkami, wszyscy zrezygnowali z dodatków by cieszyć się smakiem samego gofra. Gofry ładnie wyrosły. To co mogłam zmienić w moim wykonaniu to odlać soku powstałego z tarcia jabłka. Jabłka były bardzo soczyste przez co musiałam dużej niż standardowo gofry potrzymać w gofrownicy. Polecam wszystkim i dziękuję za przepis 🙂
Agnieszko bardzo dziękuję za tak pozytywny komentarz :* i za wypróbowanie przepisu :*
Niedawno trafilam na ten przepis i właśnie zajadam się najlepszymi goframi na świecie!!