Są pyszne! Wyjątkowe! Proste i zdrowe. Oto one – batony proteinowe.
Osoby które obserwują mnie na snapchacie ?kingaparuzel – na bieżąco mogą oglądać relacje z mojej kuchni jak i życia 🙂
W dniu w którym przygotowywałam te batony dostałam chyba najwięcej w życiu próśb o publikację przepisu. Nie dziwię się bo smakują obłędnie. To kolejna słodycz która jest szybka do przygotowania i pozwala na dowolne modyfikacje. Wystarczy wzbogacić je o żurawinę lub porcję białka w proszku aby nabrały jeszcze więcej wartości i innego smaku.
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.
Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.
Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia
Porcji 18
- Ilość na porcję
- Kalorie 170
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.8g12%
- Sód 67mg3%
- Potas 131mg4%
- Węglowodany 21.4g8%
- Białko 5.7g12%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.
Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.
Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia
Smakuje jak chalwa!;D mniaaaam!
Moje pytanie jest takie, jak dużo tej odżywki białkowej jest na potrzebne do tego przepisu?
1-2 miarki ok 4 łyżki
Przepyszne ?
Czy zamiast platkow owsianych gorskich mozna uzyc blyskawicznych?
tak
Batoniki przepyszne i ekspresowe do zrobienia, tylko tak mi smakuja że mogłabym zjeść ich dużo a to już nie jest fit 😉
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję
A ja mam pytanie, w którym momencie dodać odżywkę białkową?
najlepiej w 3 etapie wraz z płatkami
Kolejny przepis i kolejne ulubione fit słodkości. Pychotka! ?
wspaniale ??
Przetestowałam wiele przepisów z batonikami ale dla mojego męża ten jest nr 1. Słono – słodki, wspaniały smakołyk dla łasuchów.
wspaniale i o to chodzi 🙂 dzięki :*
Pani Kingo☺ kolejny przepis wypróbowany…hmmm w tym tygodniu to już chyba 4☺pyszne ☺cieszę się i dziękuję za wszystkie inspiracje. Dla mnie jako młodej mamy liczy się czas a pani przepisy są szybkie w wykoniu i podaje Pani zamienniki produktów . Jest pani wspaniała ????Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej ☺
Czy zamiast platkow owsianych, mozna uzyc jaglanych ?
tak 🙂
Hej. Mam pytanie, czy zamiast odżywki białkowej można dodać mleko w proszku? Czy to jednak już nie zadziała w ten sam sposób?
Pozdrawiam
Przemek możesz dodać mleko w proszku 🙂
cześć! 😀 czy te batony spokojnie można zjadać po treningu, bez jakiś większych konsekwencji ( w potaci dodatkowych centymetrów w ciałku ) szukam jakiejś dobrej alternatywy, batoników proteiowych, bo te wydymają mi brzuch :((
Czy można je w jakiś sposób urozmaicić, np dodać kakao lub orzechów? Przepis świetny, ale wzbogaciłabym go czymś jeszcze 😉
Adela jasne że możesz wzbogacić o dowolne bakalie czy tak jak piszesz kakao
Ja zrobiłam porównanie batonów białkowych i pokazuję różnicę:
1) Koncentrat białek serwatkowych (mleko), syrop glukozowy, czekolada mleczna 20% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, bezwodny tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat waniliowy), inulina, bezwodny tłuszcz mleczny (masło klarowane), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; naturalny aromat waniliowy, emulgator: lecytyny (z soi) (nie podam nazwy firmy z przyzwoitości).
2. orzechy ziemne, rodzynki, izolat białka (grochu, ryżu), białko konopne, banany, daktylem surowe ziarna kakao, spirulina (baton firmy Oho).
Jeżeli producenci AŻ TAK różne składniki dodają do niby tych samych produktów (batony białkowe), to strach pomyśleć, co jedzą ci, którzy nie czytają składu. Ja wolę bakalie niż emulgatory itd…
Swietny przepis na bank zrobie batoniki!! Czy mozna czyms zadtapic maslo orzechowe-nie jestem fanka…
innym masłem orzechowym – np. z nerkowców lub migdałowym
Przepis przetestowany ? Batony pyszne . Jak wszystko z twojego przepisu.
Sylwio bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz :*
Kingo, a czy masło orzechowe można czymś zastąpić? 🙂
innym masłem orzechowym np. z migdałów czy z orzechów nerkowca
Niestety w ostatnim czasie żadne orzechy nie wchodzą w grę 🙁
Witam,
W jaki sposób roztopić masło orzechowe? W kąpieli wodnej?
w rondelku 🙂
Pol szklanki masla orzechowego ale mowimy o pol juz po roztopueniu czy w firmie stslej?
pół w stałej formie
Jak to pol? W przepisie podana jest szklanka masla orzechowego
przepraszam ma być cała szklanka – tak jak pisze w przepisie – pomyliło mi się z miodem którego jest połowa szklanki
Czy odżywkę białkową można pominąć/zastąpić? Znalazłam taki składnik także w przepisie w książce. Co do książki, jest piękna i bardzo ciekawa. Na razie tylko ją przejrzałam w Matrasie i czekam na swój egzemplarz zamówiony w internetowej księgarni. Jedna taka moja uwaga na przyszłość: przydałaby się indeksacja przepisów (przynajmniej kategorie typu bezglutenowe, ideałem byłby indeks składników).
odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi nasionami konopi. Dziękuję za cenne uwagi :*
Witam. Proszę o podpowiedź ile należy dodać tej odżywki białkowej, żeby dała pożądany efekt a nie popsuła smaku czy konsystencji. Dziękuję z góry za odpowiedz. Przepisy cudowne!!
polecam dodać 2 miarki
Dzisiaj znowu batony wg Twojej receptury. Królowały na pikniku rodzinnym w szkole mojej Córeczki. Czy myślałaś ze może warto zrobić własne masło orzechowe bez syropu glokozowo-fruktozowego który dodadawany jest praktycznie do wszystkich słodyczy i jogurtów na słodko, które poprzez to nie są fit a wręcz przeciwnie.
oczywiście że warto zrobić domowe masło orzechowe – w mojej książce Fit Słodkości podaję przepis
Książka w matrasie zamówiona ???
cieszę się i dziękuję :*
Kinga
A można dodać płatki z wrzątku albo podpieczone w piekarniku? Niestety źle toleruję surowe płatki. Zrobiłam Twoje batony. Są świetne Ale muszę coś zrobić z tymi platkami
oczywiście że możesz dodać – najlepiej płatki podpieczone w piekarniku
Zrobiłam, batoniki są prze-pysz-ne 🙂 Robi się je raz dwa, a żeby się tak nie zjadało, to chyba sobie każdy zawinę w papierek, na którym napisze dzień tygodnia 😛
Teraz z jeszcze większą niecierpliwością czekam, aż przyjdzie do mnie Twoja książka 🙂
bardzo się cieszę! Kochana koniecznie daj mi znać jak podoba Ci się książka 🙂
CIESZE SIE BARDZO ŻE ZNALAZŁAM TWÓJ BLOG, OD DZIŚ BĘDE TWOJĄ FANKĄ!!! CHCIELIŚMY Z MĘŻEM ZACZĄĆ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ ALE JAKOŚ BRAK MI POMYSŁÓW A KURCZAK W KOŃCU NAM SIĘ ZNUDZIŁ.
NA PEWNO WYPRÓBUJE TWOJE PRZEPISY ZWŁASZCZA NA SŁODKOŚCI
PS MASŁO Z AWOKADO Z DODATKIEM CZOSNKU – PYCHA!
PS A W KSIĄŻCE SA PODOBNE PRZEPISY TYLKO WIĘCEJ?
w książce jest około 100 przepisów – zupełnie nowych takich których nigdy nie znajdziesz na blogu. To zupełnie nowa treść na smaczne, zdrowe i lekkie słodkości 🙂
Dziekuje Ci serdecznie:)
I strasznie mi wstyd za tego ortografa. Teraz zobaczylam. Bije sie w piersi i przepraszam Ciebie, wszystkich, ktorzy przeczytaja i sama siebie. Zagladam tu tylko na tablecie i telefonie. Nie wiem czy to kwestia rozmiarow klawiszy czy godziny, o ktorej pisalam. Wstyd mi.
Pozdrawiam
nic się nie stało 🙂 mi też się tak przydarza 🙂
Droga Kingo
Mam nastoletniego(17) syna sportowca. Nieraz wiercil mi dziure w brzuchu o odzywkach bialkowych. Mialam watpliwosci. Ale skoro Ty o nich piszesz prowadzac zdrowy tryb zycia zaczelam sie zastanawiac. Mozesz mi powiedziec w skrucie i prostym jezykiem co w takich odzywkach sie znajduje. Czy sa chocby niewielkie ilosci jakiegos (przepraszam za wyrazenie) dziadostwa?
Ewentualnie jaka konkretnie odzywki moglabys polecic dla tak mlodego czlowieka (trenuje karate) i czy to Mu potrzebne lub przydatne?
To dla mnie bardzo wazne.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
I tutaj mam 2 odpowiedzi i 2 przykłady:
– mój przykład – kupowałam różne odżywki białkowe (drogie/tanie/super/przeciętne) – i na mnie to nie działa – zawsze bardzo boli mnie brzuch/ jest wzdęty – mój organizm tego w ten sposób nie przyswaja. Dodam że rozpuszczałam je dla prób z mlekiem bez laktozy/mlekiem roślinnym, wodą itd – prób było wiele.
Dla mnie najlepiej dostarczać białko w formie naturalnej. Zawsze po treningu pije po prostu koktajl z kefirem lub jem biały ser z pomidroami.
– przykład mojego męża- zawsze po treningu pije koktajl proteinowey – skład to izolat serwatki WPI – tutaj link gdzie będziesz mogła o tym poczytać
mój mąz jest bardzo zadowlony i widać różnicę
Myślę, że warto wsłuchać się w swoje ciało. 🙂
Polecam Wam też książkę „Jedz i trenuj” tam doskonale opisane jest jak radzić sobie z żywieniem i suplementacją w sporcie
na maila wyślę Ci coś 🙂
Mam pytanie. Jakiego masła orzechowego najlepiej użyć?
ja używam marki Primavika bez cukru i soli
Witam
Batoniki palce lizać, następny wypróbowany Twój Kingo przepis, dziękuje Bogu że są tacy ludzie jak Ty!!! córcia jest na diecie i myślała że zdrowych słodyczy nie ma. Pozdrawiamy serdecznie
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 :* pozdrowienia dla córeczki :*
Cześć! 🙂
Rozumiem, że batoniki poza lodówką nie utrzymają kształtu i się rozpuszczą do konsystencji ciepłego masła orzechowego?
Szukam jakiegoś przepisu z którego mogłabym skorzystać jadąc na 4 dniowy rajd 😉
batoniki zachowają kształt jednak należy je w etapie przygotowania włożyć do lodówki- potem mogą już być poza 🙂
Witam
Dopiero zaczynam przygodę z Pani przepisami. Zrobiłam dopiero masło z awokado I sałatkę z selera naciowego. Oba przepisy bardzo przypadły mojej rodzinie do gustu.
Odnośnie batonikow mam pytanie jakiego najlepiej użyć miodu?
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
ja w tym przepisie używam miodu lipowego, ale inne tez będą dobre