Batony proteinowe

Są pyszne! Wyjątkowe! Proste i zdrowe. Oto one – batony proteinowe.

Osoby które obserwują mnie na snapchacie ?kingaparuzel –  na bieżąco mogą oglądać relacje z mojej kuchni jak i życia 🙂

W dniu w którym przygotowywałam te batony dostałam chyba najwięcej w życiu  próśb o publikację przepisu. Nie dziwię się bo smakują obłędnie. To kolejna słodycz która jest szybka do przygotowania i pozwala  na dowolne modyfikacje. Wystarczy wzbogacić je o żurawinę lub porcję białka w proszku aby nabrały jeszcze więcej wartości i innego smaku.

Ilość porcji18 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żyta ekspanowanego
 1 szczypta soli
Możliwości:
 MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
 ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi
 BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową

1

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

2

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

3

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

4

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).

5

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

6

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

Wartości odżywcze

Porcji 18


Ilość na porcję
Kalorie 170
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.8g12%
Sód 67mg3%
Potas 131mg4%
Węglowodany 21.4g8%
Białko 5.7g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żyta ekspanowanego
 1 szczypta soli
Możliwości:
 MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
 ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi
 BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową

Przygotowanie

1

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

2

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

3

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

4

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką).

5

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

6

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

Batony proteinowe

 

 

 

(Wyświetlono 12 084 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

62 komentarzy

  1. Wieslawa 4 marca 2020 o 16:25

    Smakuje jak chalwa!;D mniaaaam!

    Odpowiedz
  2. Angelina 31 października 2018 o 00:49

    Moje pytanie jest takie, jak dużo tej odżywki białkowej jest na potrzebne do tego przepisu?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:37

      1-2 miarki ok 4 łyżki

      Odpowiedz
    2. Agnieszka 20 sierpnia 2019 o 18:08

      Przepyszne ?

      Odpowiedz
  3. Anna 10 czerwca 2018 o 20:16

    Czy zamiast platkow owsianych gorskich mozna uzyc blyskawicznych?

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:18

      tak

      Odpowiedz
  4. Bogna 24 stycznia 2018 o 07:29

    Batoniki przepyszne i ekspresowe do zrobienia, tylko tak mi smakuja że mogłabym zjeść ich dużo a to już nie jest fit 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:35

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję

      Odpowiedz
  5. Paulina 7 października 2017 o 19:46

    A ja mam pytanie, w którym momencie dodać odżywkę białkową?

    Odpowiedz
    1. admin 8 października 2017 o 21:32

      najlepiej w 3 etapie wraz z płatkami

      Odpowiedz
  6. Adzia 4 września 2017 o 18:45

    Kolejny przepis i kolejne ulubione fit słodkości. Pychotka! ?

    Odpowiedz
    1. admin 6 września 2017 o 15:50

      wspaniale ??

      Odpowiedz
  7. Joanna 1 maja 2017 o 14:05

    Przetestowałam wiele przepisów z batonikami ale dla mojego męża ten jest nr 1. Słono – słodki, wspaniały smakołyk dla łasuchów.

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:45

      wspaniale i o to chodzi 🙂 dzięki :*

      Odpowiedz
  8. Ania 18 marca 2017 o 21:29

    Pani Kingo☺ kolejny przepis wypróbowany…hmmm w tym tygodniu to już chyba 4☺pyszne ☺cieszę się i dziękuję za wszystkie inspiracje. Dla mnie jako młodej mamy liczy się czas a pani przepisy są szybkie w wykoniu i podaje Pani zamienniki produktów . Jest pani wspaniała ????Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej ☺

    Odpowiedz
  9. Karolina 16 lutego 2017 o 10:45

    Czy zamiast platkow owsianych, mozna uzyc jaglanych ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 lutego 2017 o 16:40

      tak 🙂

      Odpowiedz
  10. Przemek 22 stycznia 2017 o 12:21

    Hej. Mam pytanie, czy zamiast odżywki białkowej można dodać mleko w proszku? Czy to jednak już nie zadziała w ten sam sposób?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 22 stycznia 2017 o 19:34

      Przemek możesz dodać mleko w proszku 🙂

      Odpowiedz
  11. mentis 6 stycznia 2017 o 00:34

    cześć! 😀 czy te batony spokojnie można zjadać po treningu, bez jakiś większych konsekwencji ( w potaci dodatkowych centymetrów w ciałku ) szukam jakiejś dobrej alternatywy, batoników proteiowych, bo te wydymają mi brzuch :((

    Odpowiedz
  12. Adela 14 grudnia 2016 o 10:21

    Czy można je w jakiś sposób urozmaicić, np dodać kakao lub orzechów? Przepis świetny, ale wzbogaciłabym go czymś jeszcze 😉

    Odpowiedz
    1. admin 16 grudnia 2016 o 10:10

      Adela jasne że możesz wzbogacić o dowolne bakalie czy tak jak piszesz kakao

      Odpowiedz
  13. Bizonka 21 listopada 2016 o 13:27

    Ja zrobiłam porównanie batonów białkowych i pokazuję różnicę:
    1) Koncentrat białek serwatkowych (mleko), syrop glukozowy, czekolada mleczna 20% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, bezwodny tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat waniliowy), inulina, bezwodny tłuszcz mleczny (masło klarowane), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; naturalny aromat waniliowy, emulgator: lecytyny (z soi) (nie podam nazwy firmy z przyzwoitości).
    2. orzechy ziemne, rodzynki, izolat białka (grochu, ryżu), białko konopne, banany, daktylem surowe ziarna kakao, spirulina (baton firmy Oho).
    Jeżeli producenci AŻ TAK różne składniki dodają do niby tych samych produktów (batony białkowe), to strach pomyśleć, co jedzą ci, którzy nie czytają składu. Ja wolę bakalie niż emulgatory itd…

    Odpowiedz
  14. Magda 23 października 2016 o 07:37

    Swietny przepis na bank zrobie batoniki!! Czy mozna czyms zadtapic maslo orzechowe-nie jestem fanka…

    Odpowiedz
    1. admin 24 października 2016 o 22:25

      innym masłem orzechowym – np. z nerkowców lub migdałowym

      Odpowiedz
  15. Sylwia 2 września 2016 o 11:13

    Przepis przetestowany ? Batony pyszne . Jak wszystko z twojego przepisu.

    Odpowiedz
    1. admin 5 września 2016 o 11:01

      Sylwio bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz :*

      Odpowiedz
  16. Ania 29 sierpnia 2016 o 15:59

    Kingo, a czy masło orzechowe można czymś zastąpić? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 29 sierpnia 2016 o 16:02

      innym masłem orzechowym np. z migdałów czy z orzechów nerkowca

      Odpowiedz
      1. Ania 29 sierpnia 2016 o 16:19

        Niestety w ostatnim czasie żadne orzechy nie wchodzą w grę 🙁

        Odpowiedz
  17. Justyna 29 sierpnia 2016 o 12:00

    Witam,
    W jaki sposób roztopić masło orzechowe? W kąpieli wodnej?

    Odpowiedz
    1. admin 20 lutego 2017 o 14:45

      w rondelku 🙂

      Odpowiedz
  18. pipii2 28 sierpnia 2016 o 18:17

    Pol szklanki masla orzechowego ale mowimy o pol juz po roztopueniu czy w firmie stslej?

    Odpowiedz
    1. admin 29 sierpnia 2016 o 09:56

      pół w stałej formie

      Odpowiedz
    2. Iii 21 sierpnia 2017 o 16:32

      Jak to pol? W przepisie podana jest szklanka masla orzechowego

      Odpowiedz
      1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:19

        przepraszam ma być cała szklanka – tak jak pisze w przepisie – pomyliło mi się z miodem którego jest połowa szklanki

        Odpowiedz
  19. Pani Miśkowa 22 lipca 2016 o 09:35

    Czy odżywkę białkową można pominąć/zastąpić? Znalazłam taki składnik także w przepisie w książce. Co do książki, jest piękna i bardzo ciekawa. Na razie tylko ją przejrzałam w Matrasie i czekam na swój egzemplarz zamówiony w internetowej księgarni. Jedna taka moja uwaga na przyszłość: przydałaby się indeksacja przepisów (przynajmniej kategorie typu bezglutenowe, ideałem byłby indeks składników).

    Odpowiedz
    1. admin 25 lipca 2016 o 10:47

      odżywkę białkową można zastąpić łuskanymi nasionami konopi. Dziękuję za cenne uwagi :*

      Odpowiedz
  20. Białko 12 lipca 2016 o 10:13

    Witam. Proszę o podpowiedź ile należy dodać tej odżywki białkowej, żeby dała pożądany efekt a nie popsuła smaku czy konsystencji. Dziękuję z góry za odpowiedz. Przepisy cudowne!!

    Odpowiedz
    1. admin 13 lipca 2016 o 12:33

      polecam dodać 2 miarki

      Odpowiedz
  21. Aguchna2 5 czerwca 2016 o 22:02

    Dzisiaj znowu batony wg Twojej receptury. Królowały na pikniku rodzinnym w szkole mojej Córeczki. Czy myślałaś ze może warto zrobić własne masło orzechowe bez syropu glokozowo-fruktozowego który dodadawany jest praktycznie do wszystkich słodyczy i jogurtów na słodko, które poprzez to nie są fit a wręcz przeciwnie.

    Odpowiedz
    1. admin 6 czerwca 2016 o 09:14

      oczywiście że warto zrobić domowe masło orzechowe – w mojej książce Fit Słodkości podaję przepis

      Odpowiedz
  22. Aguchna2 15 maja 2016 o 13:14

    Książka w matrasie zamówiona ???

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2016 o 13:38

      cieszę się i dziękuję :*

      Odpowiedz
  23. Aguchna2 15 maja 2016 o 13:13

    Kinga

    A można dodać płatki z wrzątku albo podpieczone w piekarniku? Niestety źle toleruję surowe płatki. Zrobiłam Twoje batony. Są świetne Ale muszę coś zrobić z tymi platkami

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2016 o 13:37

      oczywiście że możesz dodać – najlepiej płatki podpieczone w piekarniku

      Odpowiedz
  24. smalinska 8 maja 2016 o 23:44

    Zrobiłam, batoniki są prze-pysz-ne 🙂 Robi się je raz dwa, a żeby się tak nie zjadało, to chyba sobie każdy zawinę w papierek, na którym napisze dzień tygodnia 😛
    Teraz z jeszcze większą niecierpliwością czekam, aż przyjdzie do mnie Twoja książka 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 9 maja 2016 o 10:26

      bardzo się cieszę! Kochana koniecznie daj mi znać jak podoba Ci się książka 🙂

      Odpowiedz
  25. Ania 4 maja 2016 o 21:27

    CIESZE SIE BARDZO ŻE ZNALAZŁAM TWÓJ BLOG, OD DZIŚ BĘDE TWOJĄ FANKĄ!!! CHCIELIŚMY Z MĘŻEM ZACZĄĆ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ ALE JAKOŚ BRAK MI POMYSŁÓW A KURCZAK W KOŃCU NAM SIĘ ZNUDZIŁ.
    NA PEWNO WYPRÓBUJE TWOJE PRZEPISY ZWŁASZCZA NA SŁODKOŚCI
    PS MASŁO Z AWOKADO Z DODATKIEM CZOSNKU – PYCHA!
    PS A W KSIĄŻCE SA PODOBNE PRZEPISY TYLKO WIĘCEJ?

    Odpowiedz
    1. admin 5 maja 2016 o 12:13

      w książce jest około 100 przepisów – zupełnie nowych takich których nigdy nie znajdziesz na blogu. To zupełnie nowa treść na smaczne, zdrowe i lekkie słodkości 🙂

      Odpowiedz
  26. Nik 1 maja 2016 o 12:05

    Dziekuje Ci serdecznie:)
    I strasznie mi wstyd za tego ortografa. Teraz zobaczylam. Bije sie w piersi i przepraszam Ciebie, wszystkich, ktorzy przeczytaja i sama siebie. Zagladam tu tylko na tablecie i telefonie. Nie wiem czy to kwestia rozmiarow klawiszy czy godziny, o ktorej pisalam. Wstyd mi.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 3 maja 2016 o 21:20

      nic się nie stało 🙂 mi też się tak przydarza 🙂

      Odpowiedz
  27. Nik 1 maja 2016 o 07:24

    Droga Kingo
    Mam nastoletniego(17) syna sportowca. Nieraz wiercil mi dziure w brzuchu o odzywkach bialkowych. Mialam watpliwosci. Ale skoro Ty o nich piszesz prowadzac zdrowy tryb zycia zaczelam sie zastanawiac. Mozesz mi powiedziec w skrucie i prostym jezykiem co w takich odzywkach sie znajduje. Czy sa chocby niewielkie ilosci jakiegos (przepraszam za wyrazenie) dziadostwa?
    Ewentualnie jaka konkretnie odzywki moglabys polecic dla tak mlodego czlowieka (trenuje karate) i czy to Mu potrzebne lub przydatne?
    To dla mnie bardzo wazne.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 1 maja 2016 o 09:46

      I tutaj mam 2 odpowiedzi i 2 przykłady:
      – mój przykład – kupowałam różne odżywki białkowe (drogie/tanie/super/przeciętne) – i na mnie to nie działa – zawsze bardzo boli mnie brzuch/ jest wzdęty – mój organizm tego w ten sposób nie przyswaja. Dodam że rozpuszczałam je dla prób z mlekiem bez laktozy/mlekiem roślinnym, wodą itd – prób było wiele.
      Dla mnie najlepiej dostarczać białko w formie naturalnej. Zawsze po treningu pije po prostu koktajl z kefirem lub jem biały ser z pomidroami.
      – przykład mojego męża- zawsze po treningu pije koktajl proteinowey – skład to izolat serwatki WPI – tutaj link gdzie będziesz mogła o tym poczytać
      mój mąz jest bardzo zadowlony i widać różnicę

      Myślę, że warto wsłuchać się w swoje ciało. 🙂
      Polecam Wam też książkę „Jedz i trenuj” tam doskonale opisane jest jak radzić sobie z żywieniem i suplementacją w sporcie

      na maila wyślę Ci coś 🙂

      Odpowiedz
  28. Rozalia 29 kwietnia 2016 o 13:47

    Mam pytanie. Jakiego masła orzechowego najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2016 o 20:23

      ja używam marki Primavika bez cukru i soli

      Odpowiedz
  29. Malgos 27 kwietnia 2016 o 15:52

    Witam
    Batoniki palce lizać, następny wypróbowany Twój Kingo przepis, dziękuje Bogu że są tacy ludzie jak Ty!!! córcia jest na diecie i myślała że zdrowych słodyczy nie ma. Pozdrawiamy serdecznie

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2016 o 23:27

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 :* pozdrowienia dla córeczki :*

      Odpowiedz
  30. Amaire 26 kwietnia 2016 o 20:58

    Cześć! 🙂

    Rozumiem, że batoniki poza lodówką nie utrzymają kształtu i się rozpuszczą do konsystencji ciepłego masła orzechowego?
    Szukam jakiegoś przepisu z którego mogłabym skorzystać jadąc na 4 dniowy rajd 😉

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2016 o 09:58

      batoniki zachowają kształt jednak należy je w etapie przygotowania włożyć do lodówki- potem mogą już być poza 🙂

      Odpowiedz
  31. Nik 25 kwietnia 2016 o 00:12

    Witam
    Dopiero zaczynam przygodę z Pani przepisami. Zrobiłam dopiero masło z awokado I sałatkę z selera naciowego. Oba przepisy bardzo przypadły mojej rodzinie do gustu.
    Odnośnie batonikow mam pytanie jakiego najlepiej użyć miodu?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2016 o 11:54

      ja w tym przepisie używam miodu lipowego, ale inne tez będą dobre

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.