Zwykłe niezwykłe ciasto z owocami

Ciasto ucierane ze sporą ilością świeżych owoców i kruszonką z płatków owsianych. Kolejny raz dowód na to, że w prostocie tkwi siła, elegancja i ponadczasowość. Lubię próbować i eksperymentować ze smakiem ale chyba jeszcze bardziej cenię kęs zwykłego ciasta, pachnącego latem i słońcem. Przypomina mi ono beztroskie lata kiedy biegałam z siostrą po ogródku, a  do domu  przyciągał nas zapach pieczonego przez Mamę ciasta z owocami. Niby takie zwykłe ciasto, a jak niezwykle smakuje i przywołuje wspomnienia.

Spróbujcie!

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 125 g masła
 200 g cukru
 3 jajka
 ½ szklanki mleka
 225 g mąki pszennej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 skórka starta z 1 cytryny
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 g owoców leśnych (ja użyłam malin, borówek - świeżych i mrożonych truskawek, jagód)
Składniki na kruszonkę:
 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 35 g mielonych migdałów
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 10 g płatków owsianych błyskawicznych
 10 g migdałów  w płatkach

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Miękkie masło ucierać z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym przez około 6 minut. Do momentu kiedy masło będzie puszyste i kremowe.

3

Do masła dodać stopniowo jajka. Po jednym na minutę ucierania. Następnie wszystkie przesiane suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól oraz mleko. Ciasto ucierać minutę na średnich obrotach miksera.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.

5

Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą w misce.

6

Podczas pieczenia ciasta (po 30 minutach) uchylić drzwiczki piekarnika i na wierzch ciast wyłożyć owoce oraz posypać je przygotowaną kruszonką. Piec jeszcze kolejne 20- 30 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek wychodzi suchy.

7

Ciasto wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

Składniki na ciasto:
 125 g masła
 200 g cukru
 3 jajka
 ½ szklanki mleka
 225 g mąki pszennej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 skórka starta z 1 cytryny
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 g owoców leśnych (ja użyłam malin, borówek - świeżych i mrożonych truskawek, jagód)
Składniki na kruszonkę:
 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 35 g mielonych migdałów
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 10 g płatków owsianych błyskawicznych
 10 g migdałów  w płatkach

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Miękkie masło ucierać z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym przez około 6 minut. Do momentu kiedy masło będzie puszyste i kremowe.

3

Do masła dodać stopniowo jajka. Po jednym na minutę ucierania. Następnie wszystkie przesiane suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól oraz mleko. Ciasto ucierać minutę na średnich obrotach miksera.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.

5

Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą w misce.

6

Podczas pieczenia ciasta (po 30 minutach) uchylić drzwiczki piekarnika i na wierzch ciast wyłożyć owoce oraz posypać je przygotowaną kruszonką. Piec jeszcze kolejne 20- 30 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek wychodzi suchy.

7

Ciasto wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zwykłe niezwykłe ciasto z owocami
(Wyświetlono 3 071 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Justyna 22 lipca 2019 o 16:49

    najlepsze ciasto z owocami jakie jadłam 🙂 puszyste, wilgotne i wychodzi „wysokie”. Pycha !

    Odpowiedz
  2. Ewka 13 września 2018 o 11:53

    Czy mogę użyć mleko roślinnego ?

    Odpowiedz
  3. Magda 11 marca 2018 o 16:48

    Hey Kingo!
    Ciasto przepyszne. Niespodziewalam się takiego smaku. pychotka pychotka 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2018 o 23:38

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz

      Odpowiedz
    2. admin 14 marca 2018 o 16:24

      🙂 dzięki

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.