Najzdrowsza pizza świata

Dziś wypada światowy dzień pizzy! Musimy to uczcić! Polecam Wam najzdrowszą pizzę świata. Jej sekret tkwi w spodzie który wykonałam z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak. Oczywiście to co znajdzie się na niej to wasza pełna dowolność. Ja użyłam twarogu który wzbogaciłam o słodką wędzoną paprykę. Szybkość wykonania tego przepisu jest zaskakująca. Mieszamy tylko wszystkie składniki, wkładamy do piekarnika i pyszny spód gotowy! To się nazywa domowy  „fast food” w pysznym wydaniu. Kto świętuje?

 

 

Inspiracją do wykonania tego przepisu był blog nyoutritious 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas50 minut

 ¾ szklanki wody
 ¼ szklanki nasion chia
 2 łyżki nasion dyni
 1 łyżka nasion słonecznika
 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 1 sos pomidorowy
 100 g białego chudego twarogu
 1 garść szpinaku
 słodka, wędzona papryka

1

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.

2

Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.

3

Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.

4

 Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.

5

Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.

6

Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Uwaga!
7

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 ¾ szklanki wody
 ¼ szklanki nasion chia
 2 łyżki nasion dyni
 1 łyżka nasion słonecznika
 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 1 sos pomidorowy
 100 g białego chudego twarogu
 1 garść szpinaku
 słodka, wędzona papryka

Przygotowanie

1

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.

2

Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.

3

Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.

4

 Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.

5

Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.

6

Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Uwaga!
7

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

Najzdrowsza pizza świata
(Wyświetlono 529 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar renata 8 września 2017 o 16:59

    Dziękuje Ci kochana, jak wypróbuję to dam Ci znać 🙂

  2. Avatar Renata 5 września 2017 o 15:38

    Kingo, wychodzi na to, że tylko ja do końca nie rozumiem tego przepisu 🙁 Mam 2 pytania…1. jak długo moczysz chia z babka płesznik? 2. Nie odlewasz wody z namoczonych nasion chia? Pozdrowionka!!!

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:52

      nie odlewamy wody z nasion chia – moczymy minimum 5 minut

  3. Avatar Marta 12 marca 2017 o 18:31

    Swietny przepis. Nie miałam chia i użyłam nasion lnu. Bardzo szybko i roste i dodatkowe świetny pomysł z twarogiem i wędzona papryka. Dziękuje za wszystkie inspiracje 🙂

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:01

      Marto dziękuję za wypróbowanie i komentarz. Polecam się na przyszłość

  4. Avatar Andzia 29 grudnia 2016 o 20:57

    Bardzo ciekawy przepis. Wczoraj jadłam pyszną pizzę, co prawda zamówiłam ją z Party Pizza i była naprawdę smaczna, co mnie zainspirowało do zrobienia swojej i skorzystam z Twego przepisu 🙂

    1. admin admin 2 stycznia 2017 o 11:13

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wypróbowanie 🙂

  5. Avatar Lidia 19 sierpnia 2016 o 15:00

    Polecam! Pizza wyszla super tylko ciasto troche sie rozwalalo, nawet po godzinie w piekarniku srodek nadal byl miekki 🙁

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:18

      Lidio to ciasto tak ma 🙁 postaram się wykombinować jeszcze bardziej zwartą wersję 🙂

  6. Avatar Agniszka 6 lipca 2016 o 11:42

    Pizza jest wspaniała! Bardzo dziękuję za ten przepis, żadna zdrowa pizza nie smakuje tak Twoja 🙂

    1. admin admin 6 lipca 2016 o 12:09

      Bardzo się cieszę ,dziękuję za komentarz

  7. Avatar Aleksandra 24 kwietnia 2016 o 13:25

    Jaka jest orientacyjna kaloryczność jednej porcji?

    1. Avatar Marta 22 września 2018 o 13:08

      Też jestem ciekawa

  8. Avatar Andrzej 20 lutego 2016 o 23:05

    Ostatnio natknąłem się też na przepis, w którym podstawę ciasta stanowił twaróg. Twoja propozycja jest równie ciekawa, na pewno wypróbuję 🙂

    1. admin admin 21 lutego 2016 o 23:31

      polecam 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *