Najzdrowsza pizza świata

Dziś wypada światowy dzień pizzy! Musimy to uczcić! Polecam Wam najzdrowszą pizzę świata. Jej sekret tkwi w spodzie który wykonałam z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak. Oczywiście to co znajdzie się na niej to wasza pełna dowolność. Ja użyłam twarogu który wzbogaciłam o słodką wędzoną paprykę. Szybkość wykonania tego przepisu jest zaskakująca. Mieszamy tylko wszystkie składniki, wkładamy do piekarnika i pyszny spód gotowy! To się nazywa domowy  „fast food” w pysznym wydaniu. Kto świętuje?

 

 

Inspiracją do wykonania tego przepisu był blog nyoutritious 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas50 minut

 ¾ szklanki wody
 ¼ szklanki nasion chia
 2 łyżki nasion dyni
 1 łyżka nasion słonecznika
 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 1 sos pomidorowy
 100 g białego chudego twarogu
 1 garść szpinaku
 słodka, wędzona papryka

1

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.

2

Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.

3

Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.

4

 Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.

5

Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.

6

Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Uwaga!
7

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki wody
 ¼ szklanki nasion chia
 2 łyżki nasion dyni
 1 łyżka nasion słonecznika
 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 1 sos pomidorowy
 100 g białego chudego twarogu
 1 garść szpinaku
 słodka, wędzona papryka

Przygotowanie

1

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.

2

Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.

3

Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.

4

 Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.

5

Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 - 15 minut.

6

Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Uwaga!
7

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

Notes

Najzdrowsza pizza świata
(Wyświetlono 5 013 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)