Fit tarta ze szpinakiem

To niezwykła tarta – niby wytrawny wypiek, a nie ma grama mąki. Tworzą ją warzywa – za spód posłużyły bataty, które słodkim smakiem świetnie komponują się  z moją wersją masy szpinakowej, która jest lekko pikantna i idealnie doprawiona suszonymi pomidorami,  płatkami chili i czosnkiem. Aby była bardziej treściwa klasyczną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Z powodzeniem możecie stworzyć swoją wersję zastępując bataty zwykłymi ziemniakami a szpinak np. porem. Uwielbiam takie przepisy które uwalniają kreatywność.

Spróbujcie mojej fit wersji tarty ze szpinakiem.

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 1 batat
 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 jajko
 300 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki startego parmezanu
 2 łyżki oleju kokosowego
 3 suszone pomidory
 1 szczypta płatków chili
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz

1

Batata umyć, osuszyć. Pokroić z  pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.

3

Na patelnie dodać pozostałą  łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

4

Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.

5

Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.

6

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.

7

Całość włożyć  do  piekarnika i  piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.

Wartości odżywcze

Porcji 7

Składniki

 1 batat
 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 jajko
 300 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki startego parmezanu
 2 łyżki oleju kokosowego
 3 suszone pomidory
 1 szczypta płatków chili
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Batata umyć, osuszyć. Pokroić z  pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.

3

Na patelnie dodać pozostałą  łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

4

Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.

5

Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.

6

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.

7

Całość włożyć  do  piekarnika i  piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.

Fit tarta ze szpinakiem

 

(Wyświetlono 1 932 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

38 komentarzy

  1. Avatar Magdale 24 listopada 2018 o 22:28

    Czy na ziemniakach ( zwykłych) tez się uda?

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:15

      jasne 🙂

  2. Avatar Marta 24 września 2018 o 10:59

    Kingo, Szpinak mrożony czy świeży?

    1. admin admin 22 października 2018 o 12:29

      obojętnie 🙂

  3. Avatar Edyta 14 maja 2018 o 09:39

    Witam, planuję zrobić tartę na obiad dziś ? mam jedno pytanie, czy parmezan jest konieczny? Staram się unikać serów.

    1. admin admin 14 maja 2018 o 21:15

      można pominąć

  4. Avatar Kasia 11 stycznia 2018 o 07:20

    A czy można surowe bataty najpierw zapiec w formie zamiast smażyć?

    1. admin admin 18 stycznia 2018 o 09:58

      można!

  5. Avatar Inca 27 października 2017 o 20:42

    Dzisiaj zrobiłam tarte? jest wyśmienita!!!
    Dziękuje za przepis!

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:26

      bardzo się ciesze że smakowała 🙂 dziękuję :*

  6. Avatar Ilona 20 września 2017 o 20:39

    W jakiej temperaturze piec tartę?

    1. Avatar Ilona 20 września 2017 o 20:43

      Nieaktualne ? Doczytałam

  7. Avatar Donmateo 7 sierpnia 2017 o 14:47

    A gdybym dodał nieco camember?

    1. admin admin 8 sierpnia 2017 o 16:18

      super pomysł 🙂

  8. Avatar Paulina 1 lipca 2017 o 16:07

    Fantastyczna tarta! Przygotowałam z zamiarem obiadowania się nią przez dwa dni ale jak mąż zjadł pierwszy kawałek to prosił o dokładki aż się skończyła. Jest to zdecydowanie największy komplement bo przez okres 7 lat zdarzyło się dopiero drugi raz. Dziękujemy!

    1. admin admin 1 lipca 2017 o 17:26

      bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*

      1. Avatar Paulina 13 listopada 2017 o 12:19

        Tarta powtórzona na wizytę znajomych – zniknęła w kilka minut. Komplementom nie było końca a przepis musiał być przekazany dalej 🙂 Wielkie dzięki!

        1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:04

          superrrr! nawet nie wiesz jak cieszą mnie takie słowa 🙂

  9. Avatar Maleni 5 kwietnia 2017 o 11:35

    Myślę, żeby zrobić tę tartę w weekend na obiad. Czy mogę użyć zwykłych ziemniaków zamiast batatów? Niestety próbowałam już kilka przepisów na bataty i za każdym razem nie smakują mi tak samo 😉

    1. admin admin 5 kwietnia 2017 o 20:38

      spokojnie można użyć zwykłych zimniaków.

  10. Avatar Joanna 3 kwietnia 2017 o 12:08

    A czy można czymś zastąpić jogurt naturalny ?

    1. admin admin 11 sierpnia 2016 o 13:06

      nic nie wyświetla mi wklejony link 🙁

  11. Avatar Aga 13 lipca 2016 o 21:51

    Fantastyczny przepis! Bardzo smaczne danie 🙂 Szpinak zastąpiłam jarmużem, a zamiast suszonych pomidorów dodałam paprykę czerwoną + troszkę piersi z indyka. Bardzo syta i w wersji fit! 🙂 Nawet męska część usatysfakcjonowana 😉

    1. admin admin 13 lipca 2016 o 22:40

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz :*

  12. Avatar Monika 13 czerwca 2016 o 22:10

    Czy używasz oleju kokosowego nierafinowanego?

    1. admin admin 14 czerwca 2016 o 23:41

      tak 🙂

  13. Avatar Agata 14 maja 2016 o 14:17

    Uwielbiam tą tartę? robiłam już kilkakrotnie,,,,wlasnie dziś znowu mam ja na obiad?prosta,szybka i przepyszna,,,czekam na następne Twoje przepisy,,,pozdrawiam serdecznie?

    1. admin admin 14 maja 2016 o 19:23

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

  14. Avatar Magdalena 16 marca 2016 o 11:29

    Brzmi cudownie. Mam ochotę spróbować. Zastanawiam sie tylko jak sobie poradzić z batatem:) nie mam krajalnicy,jak można go inaczej sprawnie pociąć? 🙂

    1. admin admin 17 marca 2016 o 12:24

      zwyczajnie nożem wtedy grubsze plastry dłużej smażymy na patelni

  15. Avatar alexa82 12 lutego 2016 o 08:22

    Rewelacyjny przepis ! zakochałam się w tej tarcie no i w batatach, których nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. PYCHHAA 🙂

    1. admin admin 15 lutego 2016 o 12:25

      dziękuję za komentarz 🙂 bardzo się cieszę że smakuje 🙂

  16. Avatar layla 28 stycznia 2016 o 21:51

    a czy nie ma problemu, aby dorzucic tu jakiegos np kuraka zeby byl bardziej tresciwy obiad? 🙂

    1. admin admin 29 stycznia 2016 o 00:00

      oczywiście że można dorzucić mięso

  17. Avatar Monia 28 stycznia 2016 o 21:46

    Inspiracja na dzisiaj 🙂 Przepyszna!!!

  18. Avatar Aga 28 stycznia 2016 o 14:58

    jak duzy wagowo batat?

    1. admin admin 28 stycznia 2016 o 15:34

      ok 300 g – ja i tak nie wykorzystałam całego – resztę plastrów zużyłam na chipsy – przepis na nie pojawi się wkrótce

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *