To niezwykła tarta – niby wytrawny wypiek, a nie ma grama mąki. Tworzą ją warzywa – za spód posłużyły bataty, które słodkim smakiem świetnie komponują się z moją wersją masy szpinakowej, która jest lekko pikantna i idealnie doprawiona suszonymi pomidorami, płatkami chili i czosnkiem. Aby była bardziej treściwa klasyczną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Z powodzeniem możecie stworzyć swoją wersję zastępując bataty zwykłymi ziemniakami a szpinak np. porem. Uwielbiam takie przepisy które uwalniają kreatywność.
Spróbujcie mojej fit wersji tarty ze szpinakiem.
Batata umyć, osuszyć. Pokroić z pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
Na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
Całość włożyć do piekarnika i piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.
7 porcji
Składniki
Przygotowanie
Batata umyć, osuszyć. Pokroić z pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
Na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
Całość włożyć do piekarnika i piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.
Notes