Fit tarta ze szpinakiem

To niezwykła tarta – niby wytrawny wypiek, a nie ma grama mąki. Tworzą ją warzywa – za spód posłużyły bataty, które słodkim smakiem świetnie komponują się  z moją wersją masy szpinakowej, która jest lekko pikantna i idealnie doprawiona suszonymi pomidorami,  płatkami chili i czosnkiem. Aby była bardziej treściwa klasyczną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Z powodzeniem możecie stworzyć swoją wersję zastępując bataty zwykłymi ziemniakami a szpinak np. porem. Uwielbiam takie przepisy które uwalniają kreatywność.

Spróbujcie mojej fit wersji tarty ze szpinakiem.

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 1 batat
 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 jajko
 300 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki startego parmezanu
 2 łyżki oleju kokosowego
 3 suszone pomidory
 1 szczypta płatków chili
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz

1

Batata umyć, osuszyć. Pokroić z  pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.

3

Na patelnie dodać pozostałą  łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

4

Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.

5

Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.

6

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.

7

Całość włożyć  do  piekarnika i  piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.

Wartości odżywcze

7 porcji

Serving size

Składniki

 1 batat
 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 jajko
 300 g jogurtu naturalnego gęstego
 3 łyżki startego parmezanu
 2 łyżki oleju kokosowego
 3 suszone pomidory
 1 szczypta płatków chili
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Batata umyć, osuszyć. Pokroić z  pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.

3

Na patelnie dodać pozostałą  łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

4

Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.

5

Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.

6

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.

7

Całość włożyć  do  piekarnika i  piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.

Notes

Fit tarta ze szpinakiem

 

(Wyświetlono 12 882 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)