W zimowe dni owsianka to moje ulubione danie. W mojej książce zdradzam sekret jak przygotować owsiankę idealną. W tym poście zdradzę czym ją wzbogacić aby smakowała niezwykle – egzotycznie. Nazwałam ją karaibską ponieważ zapachem przypomina mi moje ostatnie wakacje. Pełna smaku kokosa i limonki. Karmelizowane banany w zdecydowanie zdrowszej wersji są genialnym dodatkiem. Zresztą zobaczcie te zdjęcia, aż chce się ją mieć w ustach.
Mam też dla Was informację już wkrótce tj. od 25 stycznia moja reedycja książki „Nie…zwykła kuchnia więcej smaków” dostępna będzie w sklepach Biedronka za 27,99 zł. Opłaca się nie tylko dla ceny ale dla przepisów których na blogu nie znajdziecie, a jest ich tam ponad 100 zupełnie nowych i zdrowych.
Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)
Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.
Na talerze wykładać owsiankę, udekorować posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)
Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki - wymieszać.
Na talerze wykładać owsiankę, udekorować posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.
mistrzostwo!!! co prawda użyłam mleka migdałowego i pominęłam syrop klonowy oraz rodzynki a zamiast pistacji dałam słonecznik to muszę przyznać że bardzo dobre danie. jutro powtórzę na śniadanko i w sumie już nie mogę się doczekać tak mi posmakowalo
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Bardzo smaczny przepis :), ale mam jedno pytanie, czy mleko kokosowe to to samo co mleczko kokosowe? Pozdrawiam wiosennie 🙂
ja w moich przepisach używam mleka koksowego z puszki.
Mam pytanie odnośnie mleka kokosowego czy chodzi o takie np alpro czy o takie mleko z puszki? Zawsze mam z tym problem :/ Btw rewelacyjna strona zawsze zaglądam gdy jakiś nowy post się pojawia kilka przepisów wypróbowanych i zawsze danie pierwsza klasa 🙂 piękne zdjęcia zawsze zachęcają do wykonania potrawy. Pozdrawiam serdecznie
Anito używam mleka koksowego z puszki.
Dziękuję bardzo za miłe słowa :*
nie wiedzialam ze owsianka moze byc taka pyszna. dziekuje za rewelacyjny przepis 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Jest obłędnie pyszna
bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję za skorzystanie z przepisu :*
Kingo toż to cudo śniadaniowe !!, ja też kocham owsianki, teraz kiedy na zewnątrz minusowe temperatury jem śniadania tylko na ciepło. Takiej jeszcze nie było w mojej kuchni zatem zagości na jutrzejszym :). Kochana jakie jeszcze „przekręty” owsiankowe stosujesz? Pochwal się proszę. Oby duuużo więcej takich przepisów. Dziękuje i życzę udanego weekendu :).
kochana np. prażę płatki na patelni aby uzyskały orzechowy smak 🙂 więcej o tajnikach przygotowania zdradzam w książce
Zatem oby czas „do nowej ksiązki” szybko zleciał. Jak ja kocham gotować 🙂 najchętniej bym zamieszkała w kuchni. Też tak masz?
jasne że tak mam 🙂 moja kuchnia jest moim SPA 🙂