Lekka sałatka wiosenna

Kiedy pojawiają się pierwsze ciepłe promienie słońca, moja kuchnia totalnie się zmienia. Dość mam już wtedy owsianek, warzywnych zup czy treściwych gulaszy. Choć w głębi serca dalej darzę je uwielbieniem, ich siła gaśnie w momencie pojawienia się świeżych, wiosennych warzyw i owoców. Moja lodówka zmienia oblicze. Warzywa korzeniowe zastępują kiełki, rzodkiewki, szparagi. Kuchenny parapet wzbogaca się o jeszcze większą ilość świeżych ziół i boskie sałaty. Kupuje te w doniczkach składające się z różnych odmian – od polskich dostawców. Ich uprawę mam sprawdzoną 🙂 Wkładam je do doniczek – osłonek i mocno podlewam wodą. Mam gwarancje tego, że zawsze są świeże, nie więdną i co najważniejsze odrastają 🙂 Na moim Instagramie (IG) często pokazuje zawartość mojej lodówki lub kuchni – widzicie co na co dzień jest w mojej kuchni i co polecam.

Dziś przygotowałam ekspresową, lekką sałatkę – w rozwiązaniu odwiecznego dylematu – co zjeść na lunch. I to właśnie wy w ankiecie na IG zdecydowaliście, że chcecie ten przepis 🙂

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 garście sałaty (ja kupuję 3 rodzaje sałat w Lidlu)
 1 papryka żółta
 1 garść pomidorków koktajlowych
 4 rzodkiewki
 ½ awokado
 1 garść jarmużu
 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 2 łyżki orzechów pecan
 1 zielona cebulka
 sól i pieprz
Na dressing:
 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 3 łyżki soku z pomarańczy oraz jej skórka
 1 łyżeczka syropu klonowego

1

Wszystkie warzywa umyć i dowolnie pokroić. Podzielić na pół i umieścić na dwóch talerzach. Ja staram się nadawać im ciekawe kształty np. paprykę czy awokado wykrawam wyciskaczkami do ciastek.

2

Całość posypać ugotowaną kaszą jaglaną, orzechami i zieloną cebulką. Oprószyć solą i pieprzem.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nim przygotowana sałatkę.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 288
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 20g31%
Węglowodany 21g8%
Białko 5.8g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 garście sałaty (ja kupuję 3 rodzaje sałat w Lidlu)
 1 papryka żółta
 1 garść pomidorków koktajlowych
 4 rzodkiewki
 ½ awokado
 1 garść jarmużu
 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 2 łyżki orzechów pecan
 1 zielona cebulka
 sól i pieprz
Na dressing:
 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 3 łyżki soku z pomarańczy oraz jej skórka
 1 łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie

1

Wszystkie warzywa umyć i dowolnie pokroić. Podzielić na pół i umieścić na dwóch talerzach. Ja staram się nadawać im ciekawe kształty np. paprykę czy awokado wykrawam wyciskaczkami do ciastek.

2

Całość posypać ugotowaną kaszą jaglaną, orzechami i zieloną cebulką. Oprószyć solą i pieprzem.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nim przygotowana sałatkę.

Lekka sałatka wiosenna

 

 

(Wyświetlono 1 440 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Natalia 16 kwietnia 2018 o 22:58

    Jak pięknie i smacznie wygląda 😀

    Odpowiedz
    1. admin 17 kwietnia 2018 o 19:52

      🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.