Pierniczki świąteczne

Tak jak wczoraj obiecałam dzisiaj  świąteczne pierniczki. Robi się je szybciutko, jednak najlepiej jak spędzą ok 2 tyg w metalowej puszce, po tym czasie będą wyjątkowo kruche. Wiecie co! wstyd się przyznać ale foremek w kształcie gwiazdek, choinek, mikołajów itd. u mnie brak. Zawsze pożyczałam od Mamy a w tym roku zapomniałam 🙁 więc przedstawiam wam piernikowe kwiatuszki i kółeczka. (wycięłam tylko 3 choinki od ręki).
Przepis łatwy, a co najważniejsze pyszny. Moje pierniczki będę zdobić przed samymi świętami razem z moimi bratanicami – tak jak rok temu było pokazane w fotorelacji z piernikowego szaleństwa – to już taka nasza świąteczna tradycja. Z przepisu wyszło mi ok 60 sztuk.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 75 g masła
 250 g miodu
 125 g cukru
 1 opakowanie przyprawy do pierników
 400 g maki
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 jajko

1

W rondelku stopić masło, miód i cukier.

2

Przestudzoną masę wlać do miski. Mąkę, mielone migdały z proszkiem do pieczenia oraz przeprawę do pierników dodać wraz z jajkiem do masy miodowej.

3

Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.

4

Z rozwałkowanego na grubość 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki.

Składniki

 75 g masła
 250 g miodu
 125 g cukru
 1 opakowanie przyprawy do pierników
 400 g maki
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 jajko

Przygotowanie

1

W rondelku stopić masło, miód i cukier.

2

Przestudzoną masę wlać do miski. Mąkę, mielone migdały z proszkiem do pieczenia oraz przeprawę do pierników dodać wraz z jajkiem do masy miodowej.

3

Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.

4

Z rozwałkowanego na grubość 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki.

Pierniczki świąteczne
(Wyświetlono 397 razy, 17 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *