Vege placek z jabłkami

Kiedy nachodzi mnie ochota na „coś słodkiego” lubię działać od razu. Lubię jak najszybciej cieszyć się efektem. Jabłka w lodówce podsunęły mi pomysł, aby przygotować szybki placek. Nie miałam w domu jajek, masła ani zwykłej mąki (to w sumie nic nowego, bo tylko na wyjątkowe okazje, kiedy muszę upiec biszkopt ją kupuję).

Z dostępnych składników powstało ciasto wegańskie i bezglutenowe. Wszystko w mojej kuchni jest eksperymentem, więc zanim trafi na blog musi się po prostu udać i przede wszystkim smakować. Ten placek spełnił te wymagania i dzisiaj możecie się nim częstować – zapraszam.

Szybki, lekki i pyszny!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia47 minutCałkowity czas1 godz.

 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki wody
 1 łyżka octu jabłkowego
 2 jabłka

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.

3

W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.

4

W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.

5

Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

Możliwości:
7

mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej

8

cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą

9

olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem

10

ocet -można zastąpić sokiem z cytryny

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 134
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12.2g19%
Węglowodany 7.1g3%
Białko 0.1g1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki wody
 1 łyżka octu jabłkowego
 2 jabłka

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.

3

W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.

4

W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.

5

Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

Możliwości:
7

mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej

8

cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą

9

olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem

10

ocet -można zastąpić sokiem z cytryny

Vege placek z jabłkami

(Wyświetlono 17 336 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Carolajna 16 marca 2019 o 20:10

    Kingo uwielbiam Twoje przepisy❤️Jesteś najlepsza?Ciacho zrobione z mąką orkiszowa. Pyyyycha!!! ?Trudno się oprzeć by nie zjeść całego naraz ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2019 o 20:36

      🙂

      Odpowiedz
  2. Ewelina 12 lutego 2019 o 18:45

    Tak mnie naszlo w ostatni piatek na cos slodkiego i ten przepis jest idealny! Szybki, zdrowy i smaczny. Czego chciec wiecej?
    POZDRAWIAM 🙂

    Odpowiedz
    1. Ewa 29 listopada 2019 o 20:11

      Zrobiłam. Bez modyfikacji się nie obeszło. Ciasto było z mąki jaglanej, owsianej, orkiszowej i pszennej. No i mniej cukru żeby bobo też mógł skosztować. Jak dla mnie pycha.
      Mój wybredny małżonek również zadowolony.
      ❤wielkie serce za wegański przepis❤❤❤

      Odpowiedz
  3. Marlena 11 lutego 2019 o 17:25

    Szukałam inspiracji na szybkie ciasto z jabłkami i trafiłam do ciebie. I dobrze ! Na surowo mogłabym jeść to ciasto, takie dobre 😀 Ja użyłam mąke gryczaną i zamiast cukru dałam miód, dość duża łyżkę, piekłam 45 minut = efekt jest taki ze prawie cale zostało zjedzone. Zostaje tu na dłużej 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 12 lutego 2019 o 11:04

      aaa cudownie! kochana dzięki za komentarz i przede wszystkim za wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  4. Magdalena 30 stycznia 2019 o 21:28

    O jak ja ostatnio ubolewalam jak zobaczyłam w swojej galerii w telefonie zdjęcie ciasta z jabłkami a nie mogłam znaleźć przepisu z którego je zrobiłam! Pamiętałam że ciasto było pyszne i przez 4 dni jadlam je na 2 śniadanie (na pierwsze czasem też ;)). I oto znalazlam! Olśnienie przyszło gdzy przeczesujac Internet przypomniało mi się że masz fit zakładkę w blogu ?
    Będzie pieczone i żarte już od jutra znów ???
    Dziękuję za ten przepis ! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:31

      🙂

      Odpowiedz
  5. Gosia 26 stycznia 2019 o 21:28

    Kinga! przepis jest MEGA!
    Ciasto pycha. Zawsze robię z mąki pełnoziarnistej i daje mniej cukru.
    Dziś oprócz jabłek, dodałam banana, pokruszoną gorzka czekoladę. Ciasto smakuje rewelacyjnie.

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:35

      aaa cudownie – dzięki za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  6. Agata 22 stycznia 2019 o 19:38

    Mam pytanie ad zamienników – zamiana na mąkę kokosową, czy ja dobrze rozumiem, że wtedy dajemy tylko 3/4 szklanki mąki kokosowej i żadnej innej?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:41

      dokładnie tylko tyle maki kokosowej gdyż ona jest bardzo chłonna poprzez błonnik

      Odpowiedz
  7. IWONKA 9 grudnia 2018 o 16:55

    Mam pytanie czy to ciasto troszkę opada po wyjęciu z piekarnika i jest wilgotne po włożeniu patatyczka żeby sprawdzić czy się upiekło?

    Odpowiedz
    1. admin 10 grudnia 2018 o 15:12

      tak ciasto lekko opada i jest wilgotne od jabłek

      Odpowiedz
  8. Nadia 25 października 2018 o 16:06

    Dzisiaj wypróbowałam. Wyszedł pyszny! Smakował nawet mężowi, który do moich 'eksperymentów’ podchodzi bardzo sceptycznie 😉
    Wykorzystałam to co miałam akurat pod ręką – czyli mąkę gryczaną. Dodałam więcej jabłek, bo tak lubimy 🙂
    Zapisuję w notesie i będę powtarzać 🙂
    Dziękuję :*

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:39

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  9. Marta 18 października 2018 o 13:10

    Kinga jakiej mąki bezglutenowej używasz, bo tyle tego jest na rynku i nie wiadomo co kupić, a jestem świeża w tym temacie.

    Odpowiedz
    1. Wiola 19 października 2018 o 07:13

      Ja mam to samo pytanie 😉 Wczoraj zrobiłam to ciasto z mieszanki uniwersalnej bezglutenowej i wyszło sypkie, a jak robiłam z pszennej to wyszło fajne, zbite ..

      Odpowiedz
      1. admin 22 października 2018 o 12:28

        dokłądnie ono z mieszanki takie wychodzi – finalnie efekt be∂zie taki jak ma być

        Odpowiedz
    2. admin 22 października 2018 o 12:29

      najczęściej kupuję mix mąk Belvita w Lidlu

      Odpowiedz
  10. Agata 18 października 2018 o 08:54

    Czy tortownica 23 cm się nada? Tylko taka blaszkę posiadam, haha

    Odpowiedz
  11. Alicja 18 października 2018 o 08:27

    Uwielbiam twoje przepisy Kinga i bardzo mi sie podoba jak podajesz zamienniki produktow jest to bardzo przydatne. Dziekuje serdecznie.;)

    Odpowiedz
  12. Gosia 25 sierpnia 2018 o 01:51

    Kinga, jesteś świetna! Prosty przepis zachęca do pieczenia, a podając zamienniki otwierasz mój umysł (mam wiele ograniczeń pokarmowych wynikających ze stanu zdrowia). Dziękuję!

    Odpowiedz
  13. Marta 11 sierpnia 2018 o 22:20

    Ciasto wygląda smakowicie 🙂 . Mam tylko pytanie czy można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej (akurat taką mam w domu)?? Czy będzie za ciężka?

    Odpowiedz
  14. Natalia 28 lipca 2018 o 16:03

    Czy można zamienić mąkę bezglutenową na pelnoziarnistą orkiszową?

    Odpowiedz
    1. admin 30 lipca 2018 o 15:21

      tak – oczywiście 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.