Kiedy nachodzi mnie ochota na „coś słodkiego” lubię działać od razu. Lubię jak najszybciej cieszyć się efektem. Jabłka w lodówce podsunęły mi pomysł, aby przygotować szybki placek. Nie miałam w domu jajek, masła ani zwykłej mąki (to w sumie nic nowego, bo tylko na wyjątkowe okazje, kiedy muszę upiec biszkopt ją kupuję).
Z dostępnych składników powstało ciasto wegańskie i bezglutenowe. Wszystko w mojej kuchni jest eksperymentem, więc zanim trafi na blog musi się po prostu udać i przede wszystkim smakować. Ten placek spełnił te wymagania i dzisiaj możecie się nim częstować – zapraszam.
Szybki, lekki i pyszny!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.
W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.
Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.
mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej
cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą
olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem
ocet -można zastąpić sokiem z cytryny
9 porcji
- Amount per serving
- Kalorie134
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 12.2g16%
- Węglowodany 7.1g3%
- Białko 0.1g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.
W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.
Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.
mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej
cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą
olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem
ocet -można zastąpić sokiem z cytryny
Notes