Vege placek z jabłkami

Kiedy nachodzi mnie ochota na „coś słodkiego” lubię działać od razu. Lubię jak najszybciej cieszyć się efektem. Jabłka w lodówce podsunęły mi pomysł, aby przygotować szybki placek. Nie miałam w domu jajek, masła ani zwykłej mąki (to w sumie nic nowego, bo tylko na wyjątkowe okazje, kiedy muszę upiec biszkopt ją kupuję).

Z dostępnych składników powstało ciasto wegańskie i bezglutenowe. Wszystko w mojej kuchni jest eksperymentem, więc zanim trafi na blog musi się po prostu udać i przede wszystkim smakować. Ten placek spełnił te wymagania i dzisiaj możecie się nim częstować – zapraszam.

Szybki, lekki i pyszny!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia47 minutCałkowity czas1 godz.

 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki wody
 1 łyżka octu jabłkowego
 2 jabłka

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.

3

W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.

4

W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.

5

Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

Możliwości:
7

mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej

8

cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą

9

olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem

10

ocet -można zastąpić sokiem z cytryny

Wartości odżywcze

9 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie134
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12.2g16%
Węglowodany 7.1g3%
Białko 0.1g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki wody
 1 łyżka octu jabłkowego
 2 jabłka

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.

3

W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.

4

W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.

5

Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

Możliwości:
7

mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej

8

cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą

9

olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem

10

ocet -można zastąpić sokiem z cytryny

Notes

Vege placek z jabłkami

(Wyświetlono 17 466 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)