Lubię bliskim dawać własnoręcznie przygotowane prezenty. Zawsze uważnie słucham co lubią, a czego nie, o czym marzą lub po prostu co chcą sobie kupić. Wspaniale jest widzieć na twarzy uśmiech kiedy odpakowywany jest prezent. Zawsze staram się aby była to niespodzianka. W tym roku dla mojej przyjaciółki zrobię wyjątkowe trufle na które przepis znajdziecie poniżej. Fenomenalnie pyszne, a na dodatek wegańskie, bez glutenowe i bez cukru.
Są tak wspaniałe i darowane wyjątkowej osobie, że musiały wykąpać się w złocie.
Ahhhhhhhhh jak ja lubię obdarowywać. A wy?
Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.
Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.
Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.
RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
Użyłam daktyli Medjool.
Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą
7 porcji
Składniki
Przygotowanie
Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.
Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.
Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.
RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
Użyłam daktyli Medjool.
Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą
Notes