DeseroDrink czyli smak Świąt w szklance

Tak jest co roku! Jestem już po kolacji wigilijnej, po odpakowaniu prezentów. Wszyscy w domu zasiadamy w głębokich fotelach aby świętować dalej. Dopiero wtedy odpuszczają wszystkie nerwy które cały czas dręczą nasze myśli: czy wszystko smakuje, czy nic się nie przypali, czy nie zapomniałam o czymś?

Kiedy byłam mała wraz siostrą grałyśmy kolędy na pianinie, układaliśmy z rodzicami Scrabble –  teraz też tak jest jednak jest nas więcej są teściowie, ja, siostra i brat z rodzinami, moja Mama.  Kiedy emocje opadają zaczyna się „słodka pora” – każdy rozkoszuje się piernikami, makówkami, truflami. Ja do zestawu w tym roku dodam DeseroDrink – fajny pomysł dla dorosłych 🙂 To krem na bazie pierników, skórki pomarańczowej, gorzkiej czekolady zalany likierem. Koniecznie zobaczcie przepis!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 150 g gorzkiej czekolady 70%
 ¾ szklanki śmietany 30%
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 8 pierniczków
 1 likier na bazie śmietanki, whisky, z dodatkiem wanilii i kakao

1

Śmietankę zagotować w rondlu wraz ze skórką z pomarańczy

2

W osobnej misce połamać czekoladę na drobne kawałki. Zalać ją wrzącą śmietanką i cały czas mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Poczekać aż lekko przestygnie.

3

4 pierniczki pokruszyć i dodać do  masy czekoladowej. Wszystko wymieszać. Masą wypełniać szklanki do ¼ ich wysokości. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut a najlepiej na całą noc.

4

Przed podaniem krem czekoladowy zalać likierem (ja użyłam  likieru Baileys), dodać kostkę lodu i udekorować pozostałymi pierniczkami.

5

Wersja dla dzieci: likier zastąpić mlekiem kokosowym lub sokiem pomarańczowym

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 150 g gorzkiej czekolady 70%
 ¾ szklanki śmietany 30%
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 8 pierniczków
 1 likier na bazie śmietanki, whisky, z dodatkiem wanilii i kakao

Przygotowanie

1

Śmietankę zagotować w rondlu wraz ze skórką z pomarańczy

2

W osobnej misce połamać czekoladę na drobne kawałki. Zalać ją wrzącą śmietanką i cały czas mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Poczekać aż lekko przestygnie.

3

4 pierniczki pokruszyć i dodać do  masy czekoladowej. Wszystko wymieszać. Masą wypełniać szklanki do ¼ ich wysokości. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut a najlepiej na całą noc.

4

Przed podaniem krem czekoladowy zalać likierem (ja użyłam  likieru Baileys), dodać kostkę lodu i udekorować pozostałymi pierniczkami.

5

Wersja dla dzieci: likier zastąpić mlekiem kokosowym lub sokiem pomarańczowym

Notes

DeseroDrink czyli smak Świąt w szklance

(Wyświetlono 897 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)