We wtorek 24 listopada miałam urodziny, jednak prawdziwe świętowanie odbędzie się dzisiaj. Wiecie co? Zawsze ten dzień traktowałam zwyczajnie, nie był w niczym wyjątkowy dla mnie, nie odróżniał się na tle innych.
Te urodziny były zupełnie inne. Zdałam sobie sprawę jak cudownie mieć koło siebie tylu fantastycznych ludzi, mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się w nim wyjątkowo.
Musiałam uczcić swoje święto czymś specjalnym i zrobiłam tort tylko dla mnie. Uwielbiam czekoladę więc ona wytyczyła kierunek. Chciałam aby był genialny w smaku, aby był moim najlepszym tortem urodzinowym. Użyłam do niego likieru na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao który stworzył mój wypiek idealny!
Sam przepis jest prosty, wygląd elegancki, a smak powalający. No cóż! To są moje przepyszne urodziny!
Zapraszam Was również na mój FB gdzie dziś pojawi się SUPER KONKURS!
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)
Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.
Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.
Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)
Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.
Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.
Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.
Ja mam pytanie byc może banalne. Czy dodając jajka miksujesz masę mikserem czy tylko mieszasz rózgą? Ja wymieszałam rózgą i wyszedł dość mocno zbity. Będę wdzięczna za podpowiedź. ?
miksuje mikserem – ps. te ciasto jest takie ciężkie i zbite
Witam… Mam pytanie jaką mogę dać masę do tego torcika? Czy masa z bitej smietany będzie dobra?
Dzień dobry droga Kingo! Mam pytanie czy można użyć innej mąki niż pszenna? Niestety nie mogę jeść nic co zawiera pszenicę a szykuję za niedługo urodzinki i szukam odpowiedniego tortu – takiego którego będę mogła w końcu i ja zjeść 😀
Pozdrawiam ciepło!!
można użyć mąki gryczanej lub migdałowej 🙂
Droga Kingo mąż zażyczył sobie na urodziny tort z kreme. Chciałam mu zrobić twój tort w wersji lekkiej jak tylko pokazał się twój przepis ale zappwiedział że tort ma być prawidzy a nie żaden odtłuszczony na dziwnej mące ;p i tak trafiłam ne ten przepysznie wygądający tort z baileys i zastanawiam się czy dobrym pomysłem było by przełożenie tego tortu krem z twojego przepisu na tort browni. pozdrawiam gorąco 🙂
spokojnie możesz pokombinować z kremami i je zamienić.
Marta a może spróbuj zrobić zdrowy tort 🙂 z nutą baileys wystarczy że do ciasta dodasz likieru 🙂 tzn zamienisz mleko kokosowe w cieście po prostu likierem 🙂 gwarantuje będzie pysznie :)))
jednak zostałam przy mało fit torcie baileys w połączeniu z kremem tortu na browni, dodałam też borówki i wyszło przepysznie 😀 wszyscy sie zajadali :D, a ten zdoryw lekki tort zrbie na swoje imienicy w lipcu 😀 pozdrawiam i dziękuje za przepisy, a browni z burak tez jest przepyszne 😀
Marta cieszę się że wszystko się udało i smakowało 🙂 kochana polecam zdrowy tort bo naprawdę jest fanastyczny
Mam pytanie odnośnie tortu cukiniowego z Pani książki fit słodkości: otóż tam potrzebna jest mąka kokosowa, ja jestem akurat poza domem i nigdzie nie moge jej dostać 🙁 przypuszczam, że chodzi o to, by chłonęła wodę z cukinii, czym mogłabym ja w takim razie zastąpić? Bardzo dziekuje za rade 🙂
można zastąpić mąką owsianą 🙂
Witam, Tort wyglada i pewnie smakuje przepysznie ale chcialabym zrobic zdrowsza wersji tego cuda 🙂 czy maslo mozna zastapic olejem kokosowym? A make pszenna np. maka kokosowa? no a czym mozna by zastapic smietane?
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
oczywiście można spróbować zrobić wersję FIT i tak:
z powodzeniem olej kokosowy zastąpi masło – banany też będą ok w tej roli
mąka kokosowa jak najbardziej ok ale proszę użyć połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka koksowa jest bardzo chłonna
śmietanę z powodzeniem zastąpi mleko kokosowe 🙂
Tort zrobiłam-wyszedł przepyszny!:) ja udekorowałam go dookoła prażonymi płatkami migdałów i wyglądał bardzo elegancko:) Dzięki Kingo za przepis:*
wspaniale! tak się cieszę kiedy przepisy wychodzą i smakują 🙂 dziękuję za komentarz :*
Świetnie:)) Dziękuję!!! Jestem Twoją fanką Kingo:)))Pozdrawiam serdecznie:))
ale mi miło – dziękuję bardzo! Gosiu napisz jak Ci się tort udał i czy smakował?
Mam piekarnik tylko z funkcją termoobiegu:(. Czy mogę go upiec?
oczywiście! należy temperaturę obniżyć o 10C
czy tort jest słodki? wolałabym nie dawać tyle cukru i czy ew. można zamienić cukier na ksylitol?
wygląda obłędnie, przekopałam pól netu i zdecydowałam się na Twój tort na urodziny męża 🙂
Moja droga tort nie jest za słodki. Możesz zmienić cukier na ksylitol jednak polecam o wiele bardziej do pieczenia erytrol
dzięki za odpowiedź i podpowiedź, skorzystam na pewno! 🙂
degustować będziemy 13 kwietnia, obym nie sknociła 😛
pozdrawiam!
koniecznie daj znać czy wszystko się udało i czy smakowało 🙂
tort się udał i jest pyszny ^^
nie za słodki, likier jest fajnie wyczuwalny
świetny w smaku, bardzo dziękuję za przepis! 🙂
aaaaaaaaaaaa wspaniale! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Czy robiłaś ten tort w blaszce bez komina, zastanawiam się czy w tradycyjnej nie wyjdzie zakalec… Oraz pytanie, czy składniki pasują do tortownicy 20 cm?
Tort spokojnie wyjdzie w tortownicy czyli formie bez komina. Sugerowałabym rozmiar 22 cm średnicy chyba że wytniesz wyższe boki z papieru do pieczenia w formie 20 cm i wydłużysz czas pieczenia
Przepraszam, że tak post pod postem ale chciałam się jeszcze dowiedzieć czy ta gorzka czekolada jest bardzo wyczuwalna czy zamienić ją pół na pół z mleczną bo u mnie w domu nie za bardzo przepadają za gorzką czekoladą.
jężeli rodzina nie przepada za gorzką czekoladą to tak jak piszesz należy wymieszać pół na pół z mleczną 🙂
Zapomniałam jeszcze spytać czy w przepisie używasz szklanki o pojemności 200ml czy 250ml ? Z góry bardzo dziekuję.
zawsze używam szklanek o pojemności 250 ml
Chciałam zrobić równie śliczną dekorację dla tego tortu ale raczej nie dostane o tej porze roku jadalnych kwiatów. Czy mogłabyś doradzić jak inaczej można udekorować tort ?
Kasiu możesz udekorować kwiatami ananasa któe spokojnie zrobisz sama – tutaj podaje Ci przykład
https://kingaparuzel.pl/blog/2013/10/sernik-kokosowy-z-lukrem-ananasowym/
Super przepis, zrobie? Na pewno!