Krem z buraków z rozmarynem

Coraz bliżej Święta! Cały czas w głowie słyszę tą piosenkę i cały czas układam moje świąteczne menu. W tym roku ten czas spędzę w gronie mojej cudownej rodziny i chcę aby dla nas wszystkich ten czas był wyjątkowy. Już teraz planuję aranżację stołu, myślę w jakim kolorze ubrać choinkę. Ma być magicznie, wyjątkowo i smacznie. Co roku na stole króluje barszcz z uszkami, w tym roku też zapewne będzie, jednak ja uwielbiam klasykę i nowoczesność. Zdecydowałam, że podam również ostatni hit czyli krem z buraków z rozmarynem i cynamonem. Pyszny, gęsty, rozgrzewający. Pachnie obłędnie i wygląda pięknie. Spróbujcie go jeszcze przed Świętami – będziecie zachwyceni!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 25 g masła
 255 g buraków
 1 cebula
 1 łyżka imbiru
 2 marchewki
 1 łyżeczka mielonego kminku
 ¼ łyżeczki cynamonu
 900 ml bulionu drobiowego
 300 g pomidorów krojonych
 200 g śmietany 18%
 małe gałązki rozmarynu

1

W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.

2

Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.

3

Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.

Składniki

 25 g masła
 255 g buraków
 1 cebula
 1 łyżka imbiru
 2 marchewki
 1 łyżeczka mielonego kminku
 ¼ łyżeczki cynamonu
 900 ml bulionu drobiowego
 300 g pomidorów krojonych
 200 g śmietany 18%
 małe gałązki rozmarynu

Przygotowanie

1

W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.

2

Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.

3

Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.

Krem z buraków z rozmarynem

(Wyświetlono 60 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Avatar Marta 5 lutego 2017 o 16:39

    Pomidory muszą być świeże czy mogą być z puszki?

    1. admin admin 5 lutego 2017 o 22:30

      z puszki

  2. Avatar Iwona 15 listopada 2016 o 13:45

    Przepyszny, aromatyczny krem!

    1. admin admin 15 listopada 2016 o 15:58

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie :*

  3. Avatar Malutka 3 grudnia 2015 o 10:59

    Przepyszny, bardzo aromatyczny krem.

  4. Avatar Doris 2 grudnia 2015 o 22:44

    Krem wyszedł przepyszny! Dziękuję za ten przepis 🙂

    1. admin admin 3 grudnia 2015 o 00:38

      bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję za komentarze – już poprawiam przepis aby wszystko było jasne

  5. Avatar Doris 2 grudnia 2015 o 16:30

    Kingo,
    „Dodać bulion przyprawy i gotować. Po tym czasie dodać…” – po jakim czasie? 🙂
    Zagotowałam tylko i dodałam pomidory, mam nadzieję, że będzie ok, ale warto dopisać 🙂 Nie mogę się doczekać degustacji.

  6. Avatar Teresa 1 grudnia 2015 o 03:22

    225g buraków – czy jest waga przed obraniem ze skorki czy po??

    1. admin admin 1 grudnia 2015 o 17:02

      po obraniu ze skórki

  7. Avatar Jacek 30 listopada 2015 o 11:07

    Już mi pachnie 🙂 Dzisiaj będzie „testowany” a na wigilie to na sto procent przygotuję i myśle, że smak wszystkich zachwyci 🙂

    1. admin admin 1 grudnia 2015 o 17:03

      bardzo się cieszę 🙂 zachęcam do spróbowania

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *