Krem z buraków z rozmarynem

Coraz bliżej Święta! Cały czas w głowie słyszę tą piosenkę i cały czas układam moje świąteczne menu. W tym roku ten czas spędzę w gronie mojej cudownej rodziny i chcę aby dla nas wszystkich ten czas był wyjątkowy. Już teraz planuję aranżację stołu, myślę w jakim kolorze ubrać choinkę. Ma być magicznie, wyjątkowo i smacznie. Co roku na stole króluje barszcz z uszkami, w tym roku też zapewne będzie, jednak ja uwielbiam klasykę i nowoczesność. Zdecydowałam, że podam również ostatni hit czyli krem z buraków z rozmarynem i cynamonem. Pyszny, gęsty, rozgrzewający. Pachnie obłędnie i wygląda pięknie. Spróbujcie go jeszcze przed Świętami – będziecie zachwyceni!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 25 g masła
 255 g buraków
 1 cebula
 1 łyżka imbiru
 2 marchewki
 1 łyżeczka mielonego kminku
 ¼ łyżeczki cynamonu
 900 ml bulionu drobiowego
 300 g pomidorów krojonych
 200 g śmietany 18%
 małe gałązki rozmarynu

1

W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.

2

Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.

3

Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 25 g masła
 255 g buraków
 1 cebula
 1 łyżka imbiru
 2 marchewki
 1 łyżeczka mielonego kminku
 ¼ łyżeczki cynamonu
 900 ml bulionu drobiowego
 300 g pomidorów krojonych
 200 g śmietany 18%
 małe gałązki rozmarynu

Przygotowanie

1

W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.

2

Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.

3

Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.

Notes

Krem z buraków z rozmarynem

(Wyświetlono 1 697 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)