Ostatnio przepadłam. Każdy dzień zaczynam od wyciskania soków. Kombinuję, eksperymentuję, a co najważniejsze doskonale się czuję. Lodówka jest pełna owoców i warzyw, a moje poranki pełne witamin i energii. Na moim profilu FB podaję „tajemnicze mikstury”. Aby zachować jak najwięcej wartości wyciskanych soków ważny jest dobry sprzęt. Wielu z Was pyta czego używam. Wybrałam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Eldom PJ400 PerfectJuicer. Używam jej od 3 miesięcy codziennie i przyznam, że działa świetnie, w obsłudze jest prosta i co najważniejsze doskonale się ją myje. Do zdobycia jest w rozsądnych pieniądzach . Więcej o niej poczytać możecie TUTAJ.
Z produkcji moich soków zostaje mnóstwo odpadów i przyznam szczerze, że lepiej ich nie wyrzucać tylko w „mądry” sposób wykorzystać. Polecam np. dodać do zupy – odpadki powstałe z wysikania soku z buraka lub zrobić takie oto ciasto z odpadków z marchewki. Brzmi to dziwnie ale smakuje genialnie! Jeszcze takiego ciasta nie jedliście! Zapraszam na ciasto z odpadków! PS. obowiązkowo do podania z sokiem z marchewki i imbiru.
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )