Ciasto z odpadków marchewki – najlepsze!

Ostatnio przepadłam. Każdy dzień zaczynam od wyciskania soków. Kombinuję, eksperymentuję, a co najważniejsze doskonale się czuję. Lodówka jest pełna owoców i warzyw, a moje poranki pełne witamin i energii. Na moim profilu FB podaję „tajemnicze mikstury”. Aby zachować jak najwięcej wartości wyciskanych soków ważny jest dobry sprzęt. Wielu z Was pyta czego używam. Wybrałam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Eldom PJ400 PerfectJuicer. Używam jej od 3 miesięcy codziennie i przyznam, że działa świetnie, w obsłudze jest prosta i co najważniejsze doskonale się ją myje. Do zdobycia jest w rozsądnych pieniądzach . Więcej o niej poczytać możecie TUTAJ.

Z produkcji moich soków zostaje mnóstwo odpadów i przyznam szczerze, że lepiej ich nie wyrzucać tylko w „mądry” sposób wykorzystać. Polecam np. dodać do zupy –  odpadki powstałe z wysikania soku z buraka lub zrobić takie oto ciasto z odpadków z marchewki. Brzmi to dziwnie ale smakuje genialnie! Jeszcze takiego ciasta nie jedliście! Zapraszam na ciasto z odpadków! PS. obowiązkowo do podania z sokiem z marchewki i imbiru.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 170 g cukru Muscovado
 175 ml oleju rzepakowego
 3 duże jajka
 140 g odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
 100 g żurawiny
 1 skórka z cytryny
 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki kardamonu
 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.

3

Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu  kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

5

Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )

Składniki

 170 g cukru Muscovado
 175 ml oleju rzepakowego
 3 duże jajka
 140 g odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
 100 g żurawiny
 1 skórka z cytryny
 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki kardamonu
 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.

3

Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu  kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

5

Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )

Ciasto z odpadków marchewki – najlepsze!
(Wyświetlono 2 178 razy, 5 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Avatar Ela 18 lutego 2019 o 16:52

    a czy jest szansa że ciasto się uda gdy użyję mąki żytniej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej?

    1. admin admin 19 lutego 2019 o 15:26

      uda się ale będzie bardziej zbite i ciężkie

  2. Avatar katherin 27 stycznia 2019 o 20:27

    Ciasto jest przepyszne, zamiast żurawiny dodałam pokrojone w paski suszone śliwki i orzechy. W smaku MEGA, ale mało wyrosło. Piekłam w keksowej foremce, 180 stopni z termoobiegiem na dolnym poziomie piekarnika.

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:33

      aaaa wspaniale – dzięki za komentarz 🙂

  3. Avatar Aldona 18 stycznia 2019 o 13:09

    Mąka pszenna pełnoziarnista to jaki typ? 2000?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:46

      od 1850

  4. Avatar Beata 17 listopada 2018 o 10:40

    Upieklam, cudowne jest to ciasto. Tak lekkie i aromatyczne.I jak mega uroslo.
    Kinga – krolowa!

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:22

      aaaa dzięki 🙂
      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  5. Avatar Joasiek 16 października 2018 o 13:08

    Nooo rewelacja! Szybko, przyjemnie, pachnąco i bez marnowania jedzenia 😀 MNIAM!

  6. Avatar Katarzyna WP 25 lipca 2018 o 16:49

    Robiłam pierwszy raz z Twojego przepisu i wyszło mega! Zamiast cukru dodałam ksylitol (choć nadal dla mnie za słodkie) i zamiast żurawiny – rodzynek bo nie miałam w domu. Polewy już nie robiłam bo bez tego jest wybitne! Gratuluje przepisu 🙂

    1. admin admin 26 lipca 2018 o 12:07

      aaa nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy czytam takie komenatarze 🙂 oczywisćie polecam się na przyszłość 🙂

  7. Avatar Ala 31 maja 2018 o 11:53

    Zrobiłam kolejny już raz. Jest pyszne! Ale… robię z maki orkiszowej i ciasto bardzo mało wyrasta, nie jest tak pięknie puszyste jak na Twoich zdjęciach, a dzisiaj wyszedł zakalec… lubię zakalce, nie powiem 🙂 ale chciałabym żeby w końcu pięknie wyrosło. Co robię źle? Czy to wina mąki? PS. Ubite raczej dobrze – robiłam w TM.

    1. Avatar Ala 31 maja 2018 o 12:36

      OK. Zakalec bo… dałam jedna łyżeczkę sody, a ciasto robiłam z podwójnej porcji ?ale w dalszym ciągu nie wiem dlaczego tak słabo rośnie? ? dzisiaj urosło i opadło jak otwarłam piekarnik, żeby wbić patyczek.

      1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:24

        może odpadki były „zbyyt mokre” – dlatego potrzebujemy więcej sody gdyż ona odpowiedzialna jest w początkowym procesie za wyrośnięcie ciasta

    2. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:26

      wszystko zalezy od typu mąki i tego czy odpadki „są mokre”? jeżeli tak należy je nieco odcisnąć lub dodać więcej maki. Co do typu mąki i wyższy tym większe prawdopodobieństwo zakalca

  8. Avatar Edyta 29 sierpnia 2017 o 16:09

    Nie wierzyłam ze wyjdzie ale nie dosc ze wyszło to jest mega pyszne ! Dałam 150gr oleju i słodzik zamiast cukru . Robiłam w termomixie , unikałam motylkiem przez 5 min /obr3,5 . To tak jakby komuś miao pomoc . Potem tylko na 30sec/obr 2 zeby pomieszać wszystko . Dałam suszona żurawinę . Naprawdę pyszności ! Polecam

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:15

      super 🙂 Edyta dzięki, że napisałaś opcję na urządzenie – wielu osobom to ułatwi sprawę 🙂

  9. Avatar Monia 8 czerwca 2017 o 16:00

    Witam co można dodać zamiast oleju….sok z marchewki moze być? ?

    1. admin admin 13 czerwca 2017 o 22:11

      polecam banan zmiksować z sokiem z marchewki

  10. Avatar Asia Sz. 29 października 2015 o 18:34

    Już jutro w przedszkolu, w którym pracuję będą urodziny marchewki, zrobimy sok marchewkowy,a potem ciasto z odpadków!

    1. admin admin 30 października 2015 o 16:22

      wspaniale!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *