Drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

Ciasto drożdżowe to chyba mój faworyt wśród wypieków. Uwielbiam zapach drożdży szalejący po kuchni. On przywołuje piękne wspomnienia. W ogrodzie mojej Babci rosną różne drzewa owocowe, są to odmiany stare – przez wielu zapomniane. Ja co roku rozkoszuję się smakiem papierówek tak soczystych, że robiąc kęs dłonie mam całe  z soku.  Są i żółte czereśnie o miodowym smaku. Wiśnie kwaśne jak cytryny i doskonałe śliwki, tak słodkie, że cukier sam ucieka przez skórkę.  Mając takie zaplecze, aż chce się jeść, kosztować, gotować.

Dzisiaj zapraszam na kawałek ciasta ze śliwkami, marcepanem  i pieczonym kremem jogurtowym. Odpowiednio słodkie, pachnące migdałami i cynamonem, puszyste.

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 420 g mąki pszennej
 42 g świeżych drożdży
 50 g cukru
 200 ml mleka
 50 g masła
 1 jajko
Składniki na krem:
 4 jajka
 60 g cukru
 330 g jogurtu greckiego
DODATKI:
 600 g śliwek
 200 g marcepanu
 2 łyżki cynamonu
 cukier  puder do posypania

1

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z  nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3

Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć  nim dno przygotowanej formy.

5

Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6

Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać  jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7

Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8

Wystudzić ciasto  i posypać cukrem pudrem.

Składniki

Składniki na ciasto:
 420 g mąki pszennej
 42 g świeżych drożdży
 50 g cukru
 200 ml mleka
 50 g masła
 1 jajko
Składniki na krem:
 4 jajka
 60 g cukru
 330 g jogurtu greckiego
DODATKI:
 600 g śliwek
 200 g marcepanu
 2 łyżki cynamonu
 cukier  puder do posypania

Przygotowanie

1

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z  nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3

Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć  nim dno przygotowanej formy.

5

Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6

Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać  jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7

Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8

Wystudzić ciasto  i posypać cukrem pudrem.

Drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

(Wyświetlono 111 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Sylwia 24 lipca 2017 o 15:38

    czy jest gdzies kolumna gdzie mozna byloby znalezc tabelka z iloscia kalorii na porcje na wszystkie potrawy/desery etc? byloby to bardzo pomocne do kontroli na co sobie mozemy pozwolic 🙂

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:33

      najnowsze przepisy juz zawierają takie informacje – oczywiście będzie to stale dodawane

  2. Avatar Ania 18 sierpnia 2016 o 16:53

    Czesc Kinga
    Na jakiej wielkosci blache jest ten przepis?

    1. Avatar Ania 18 sierpnia 2016 o 21:38

      Kinguś
      Już widzę…. przejrzałam na oczy… na tel kom nie widziałam a na laptopie już tak. pozdrawiam 🙂

      1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:17

        🙂

    2. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:16

      30 x40 cm

  3. Avatar Aga 15 sierpnia 2016 o 11:24

    Witam serdecznie,
    Czym można zastąpić marcepan? I czy zamiast drożdzy świeżych można użyć suchych?

    1. admin admin 15 sierpnia 2016 o 22:48

      oczywiście można zamienić na drożdże suche – a marcepan można pominąć lub dodać twaróg 250 g wymieszany z żółtkiem i cukrem

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *