Drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

Ciasto drożdżowe to chyba mój faworyt wśród wypieków. Uwielbiam zapach drożdży szalejący po kuchni. On przywołuje piękne wspomnienia. W ogrodzie mojej Babci rosną różne drzewa owocowe, są to odmiany stare – przez wielu zapomniane. Ja co roku rozkoszuję się smakiem papierówek tak soczystych, że robiąc kęs dłonie mam całe  z soku.  Są i żółte czereśnie o miodowym smaku. Wiśnie kwaśne jak cytryny i doskonałe śliwki, tak słodkie, że cukier sam ucieka przez skórkę.  Mając takie zaplecze, aż chce się jeść, kosztować, gotować.

Dzisiaj zapraszam na kawałek ciasta ze śliwkami, marcepanem  i pieczonym kremem jogurtowym. Odpowiednio słodkie, pachnące migdałami i cynamonem, puszyste.

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 420 g mąki pszennej
 42 g świeżych drożdży
 50 g cukru
 200 ml mleka
 50 g masła
 1 jajko
Składniki na krem:
 4 jajka
 60 g cukru
 330 g jogurtu greckiego
DODATKI:
 600 g śliwek
 200 g marcepanu
 2 łyżki cynamonu
 cukier  puder do posypania

1

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z  nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3

Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć  nim dno przygotowanej formy.

5

Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6

Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać  jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7

Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8

Wystudzić ciasto  i posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na ciasto:
 420 g mąki pszennej
 42 g świeżych drożdży
 50 g cukru
 200 ml mleka
 50 g masła
 1 jajko
Składniki na krem:
 4 jajka
 60 g cukru
 330 g jogurtu greckiego
DODATKI:
 600 g śliwek
 200 g marcepanu
 2 łyżki cynamonu
 cukier  puder do posypania

Przygotowanie

1

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z  nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3

Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć  nim dno przygotowanej formy.

5

Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6

Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać  jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7

Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8

Wystudzić ciasto  i posypać cukrem pudrem.

Notes

Drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

(Wyświetlono 1 940 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)