Lubię rzeczy proste, nieskomplikowane słowa, klasyczne rozwiązania. Dla mnie, na mnie, we mnie, na moim talerzu liczy się ponadczasowa, niewymuszona elegancja. Wielu z nas goni za modą na „coś”, dzieję się też tak w kuchni. Zapominamy o ponadczasowości prostych smaków, o pięknym wyglądzie w czystej jego formie. Jestem fanką „naturalnych” ciast, pięknych samych w sobie, bez tony cukru, figurek, perełek. Piękno, prostota i czysty smak na każdym stole zawsze się obroni. Ten tort jest nieprzekombinowany, wyrafinowany, bajkowy. Rozkoszujcie się jego wyglądem i smakiem.
Smacznego 🙂
Przygotować cukier lawendowy poprzez umieszczenie w słoiku lawendy i cukru na minimum 4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenna, kukurydzianą oraz cynamon, wymieszać i przesiać przez sito.
Ubić jajka z cukrem przez około 8 min aż masa potroi swoją objętość i będzie gęsta i puszysta.
Do masy jajecznej dodać w 3 partiach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając. Finalnie ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.
Rozpuścić masło w misce. Dodać do niego kilka łyżek ciasta - wymieszać. Miksturę z masłem przelać do pozostałego ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec 25 minut aż ciasto będzie sprężyste pod naciskiem palca lub patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Blaty ciasta wyjąć z foremek. Pierwszy blat wyłożyć na paterę i posmarować go konfiturą malinową. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany i przykryć kolejnym cynamonowym blatem.
Na sama górę wyłożyć pozostałą śmietanę, świeże maliny i całość posypać cukrem lawendowym i udekorować kwiatami lawendy.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować cukier lawendowy poprzez umieszczenie w słoiku lawendy i cukru na minimum 4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenna, kukurydzianą oraz cynamon, wymieszać i przesiać przez sito.
Ubić jajka z cukrem przez około 8 min aż masa potroi swoją objętość i będzie gęsta i puszysta.
Do masy jajecznej dodać w 3 partiach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając. Finalnie ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.
Rozpuścić masło w misce. Dodać do niego kilka łyżek ciasta - wymieszać. Miksturę z masłem przelać do pozostałego ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec 25 minut aż ciasto będzie sprężyste pod naciskiem palca lub patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Blaty ciasta wyjąć z foremek. Pierwszy blat wyłożyć na paterę i posmarować go konfiturą malinową. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany i przykryć kolejnym cynamonowym blatem.
Na sama górę wyłożyć pozostałą śmietanę, świeże maliny i całość posypać cukrem lawendowym i udekorować kwiatami lawendy.
Kingo, czym zastąpić lawendę?
możesz pominąć lub dodać płatki róży
Kochana Kingo! Moj tata ma jutro urodziny więc postanowiłam że upiekę mu tort. Tak więc pamiętam o Twoich cudownych przepisach jednak moje pytanko brzmi czy ten tort nie jest za suchy? Wygląda znakomicie i oczywiście uwielbiam Twoje przepisy i nic nie chce zmieniać tylko po prostu chciałam się dopytać. Pozdrawiam
Magdo nie jest on suchy – moje spody to nie sa typowe spody biszkoptowe 🙂 ja stosuje bardziej ciężkie i mokre ciasta 🙂 oczywiście jeżeli chcesz możesz nasączyć ciasto sokiem z pomarańczy